İdrar Kaçırma Gebelik Belirtisi mi Gebelikte İdrar Kaçırma Ne Zaman Başlar

27 Ağustos 2018
0 Yorum
idrar kacirma gebelik belirtisi mi gebelikte idrar kacirma ne zaman baslar

Hamilelikte anne adaylarında sık karşılaşılan problemlerden biri de idrar kaçırma sorunudur. İdrar kaçırma, aniden idrara sıkışma, istemsiz idrar yapma olarak tanımlanabilir.

Hamilelikte anne adaylarında sık karşılaşılan problemlerden biri de idrar kaçırma sorunudur. İdrar kaçırma, aniden idrara sıkışma, istemsiz idrar yapma olarak tanımlanabilir. Gebelikte idrar kaçırma büyüyen rahmin mesaneye baskı yapmasından, idrar yolu enfeksiyonuna kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Hamilelerde idrar kaçırma sorunu normal sayılır ancak tedavi gerektirir.

Hamilelikte İdrar Kaçırma Neden Olur?

  1. Gebeliğin ilk 3 ayında hamile kadının böbreğinden geçen ve süzülen kan miktarı artar. İkinci üç ayda yani 4., 5., 6. aylık gebeliklerde bu oran en üst noktaya erişir. Bunun sonucunda anne adayında aniden idrara sıkışma, idrar kaçırma gibi belirtiler ortaya çıkar. Hamilelikte idrar kaçırmaya yol açan diğer nedenler ise şunlardır;
  2. Gebelikte büyüyen rahmin idrar torbası üzerine baskı yapması.
  3. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu sık karşılaşılan bir durumdur ve bu durum idrar kaçırmaya neden olabilir. Gebelik dönemindeki kadınlar idrar yolları enfeksiyonlarına karşı daha meyilli hale gelirler. İdrar yollarında gelen enfeksiyon nedeniyle mesane duvarı hassaslaşır ve idrar tutulamaz.
  4. Gebelikte hamile kadından salgılanan progesteron adı verilen hormon artmaya başlar. Bu hormon, başta rahim olmak üzere pek çok organı tembelleştirir, gevşetir, buna bağlı olarak idrar kaçırma görülebilir.
  5. Hamilelikle birlikte ana kilolara bağlı olarak mesane üzerindeki basınç da artar. Mesanedeki basıncın artması ile birlikte mesanenin kasılmasını sağlayan kaslar yeterli ölçüde çalışamaz ve idrar mesanede tutulamaz.
  6. Daha önce yapılan doğumlardan dolayı kalça tabanının kaslarında zayıflama oluşması.
  7. Hamilelikte üretra ve idrar torbasının pozisyonunda değişiklik meydana gelmesi.
  8. İdrar torbasını kontrol eden sinirlerde çeşitli nedenlerden dolayı hasar meydana gelmesi
  9. Gebe kadınlarda karın içi basıncında artış nedeniyle üretra ve kalça tabanının desteğinde zaman içinde zayıflama olması.
  10. Diyabet, multipl skleroz veya geçmişte felç geçiren kadınlar da gebelikte idrar kaçırma sorunu yaşayabilir.
  11. Öksürük, hapşırık, ağırlık kadırımı gibi durumlar da gebelikte idrar kaçırma sorununu tetikleyebilir.
  12. Hamilelikte anatomik olarak idrar torbası ve büyüyen rahim arasında yer değiştirmeler gerçekleşmesi

Hamilelikte idrar kaçırmayı artıran durumlar:

  • Yaşlı hamilelik. 35 yaş üstü hamile kalmak
  • Aşırı kilo veya obezite
  • Daha önce vajinal doğum yapmak
  • Pelvik ameliyat olmak
  • Kronik öksürüğe neden olabileceği için sigara içme alışkanlığı olmak
  • Kabızlık
  • Genetik yatkınlık. Anneniz veya anneanneniz gebelikte idrar kaçırma sorunu yaşadıysa bu durum sizde de meydana gelebilir.
  • Fazla miktarda kafein tüketimi
  • Çok sayıda doğum
  • İri bebek doğurma
  • Amfizem, astım, kronik bronşit gibi akciğer hastalıkları
  • Müdahaleli doğum
  • Şeker hastası olan anne adaylarının idrar kaçırma riski daha yüksektir.
  • Mesaneyi kontrol eden sinirlerin hasar görmesi
  • Sigara kullanımı
  • Bebek ağırlığının fazla olması

Gebelikte İdrar Kaçırma Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte idrar kaçırma yaşayan anne adayların en çok merak ettiği şey bu durumun bebeğe zarar verip vermeyeceğidir. Yapılan araştırmalara göre idrar kaçırma sorunu anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermemektedir. Ancak idrar kaçırma sorunu idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklıysa bu durum mutlaka ihmal edilmeden tedavi edilmelidir, çünkü gebelikte idrar yolu enfeksiyonu erken doğum yapma riskini, düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırmaktadır.

Hamilelikte Yaşanan İdrar Kaçırma, Doğum Sonrası Devam Eder mi?

Bazı hamilelerde doğumun gerçekleşmesi ile bu durum düzelirken bazılarında ise lohusalık sonrası da devam etmektedir.  Hamilelikte idrar kaçırma sorunu yaşayan anne adaylarının yaklaşık oranla 1 / 4’ü doğum sonrası da bu sorunu devam etmektedir.

Hamilelikte İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıldır?

Anne adayların yapacağı ilk şey, doktorlarına bu konu hakkında bilgi vermek olmalıdır. İdrar kaçırma problemi yaşayan gebe kadına doktor idrar kültürü ve antibiyogram testi yapacaktır.Bu testler anne adayında idrar yolu enfeksiyonunun olup olmadığını gösterecektir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonun bir belirtisi de idrar kaçırmadır. Şayet idrar yolu enfeksiyonu varsa doktor bu durumun tedavisi için gebelikte kullanımı güvenli olan antibiyotikler reçete edecektir.

Hamilelikte idrar kaçırmayı önlemek için en etkili yöntem kegel egzersizi yapmaktır. Kegel egzersizi evde yapılabilecek basit bir yöntemdir. Kegel egzersizi sayesinde idrar torbası çevresindeki ve pelvis tabanındaki kaslar güçlendirilir ve idrar kaçırma sorunu ortadan kalkar. Kegel egzersizi yapmak hemen etkisini gösteremeyebilir. Hergün düzenli olarak kegel egzersiz yapan anne adaylarında genellikle 4 ila 6 hafta sonunda fayda görülür. 6 hafta süresince yapılan kegel egzersizi fayda sağlamamışsa başka tedavi yöntemleri için doktora bildirilmelidir.

Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Her yaştan insan bu egzersizleri yapabilir. Yalnızca doğru yaptığınızda kegel egzersizleri faydalarını gösterecektir. Kegel egzersizlerini yapmak oldukça kolaydır ve her yerde yapılabilir. Masada otururken, kırmızı ışıkta beklerken veya koltukta televizyon izlerken kolay bir şekilde bu egzersizleri yapabilirsiniz. Kegel egzersizi nasıl yapılır? Bunun en kolay tanımı şudur; Çok çişinizin geldiğini düşünün. Çok sıkıştığınız zaman idrar kaçırmamak için yapmış olduğumuz, idrarınızı tutup bırakma hareketine kegel egzersizi denir.

  1. Her yerde yapabileceğiniz gibi, eğer evdeyseniz sessiz bir oda bulup oturun veya yatın.
  2. Kegel kaslarınızı bulun. Bu kaslar, çiş yaparken durdurmak için kullandığınız kaslardır.
  3. Bu kaslarınızı belirledikten sonra 5 saniye boyunca bu kaslarınızı sıkın. Sıkarken normal bir şekilde nefes almaya dikkat edin.
  4. Daha sonra 5 saniye boyunca kaslarınızı sıkmayı bırakın ve bu şekilde tekrar etmeye devam edin. Bu egzersizi yaparken mide, sırt ve bacak kaslarınızın kasılmadığından emin olun.
  5. Her seans için 10 ila 20 defa tekrar edin.
  6. Bu egzersizi günde en az 3 defa yapın.

Hamilelikte İdrar Kaçırma Nasıl Önlenir?

Çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Doktordan kegel egzersizin nasıl yapılacağı öğrenilip bu egzersizi düzenli yapmlıdır.

Gebelikte idrar yapma sırasında öne doğru eğilerek idrar torbasını sıkıştırıp tüm idrarın boşaltılması sağlanmalıdır.