Sporla ilgilenen insanlar kas ağırlığını ve gücünü artırmak için diyetlerinde protein tozlarına sıkça yer veriyorlar. Protein tozu zararları ve sağlığa olumsuz etkileri makalemizde bu tozların vücudumuz için yan etkilerine yer verdik
Sporla ilgilenen insanlar kas ağırlığını ve gücünü artırmak için diyetlerinde protein tozlarına sıkça yer veriyorlar. Protein tozu zararları ve sağlığa olumsuz etkileri makalemizde bu tozların vücudumuz için yan etkilerine yer verdik. Spor yapan bazı kişiler ne kadar çok protein tozu tüketirlerse o kadar iyi olacağını düşünürler. Fakat bunun çok ciddi sonuçlar doğurabileceğinden habersizlerdir. Vücudun ne kadar proteine ihtiyacı olduğu ve ne kadarının güvenli olduğu konusunda tek başına karar vermemeli, bu konuda doktora danışılmalıdır.
Protein tozunun yan etkilerine geçmeden önce protein tozu ne işe yarar?, bu konuda bilgiler verelim
Protein Tozu Ne İşe Yarar?
Protein tozu fiyatları 50,00-500,00 tl arası değişiyor.
En iyi protein tozu (en çok tercih edilen markalar) Weider Premium Whey Protein, Dymatize ISO 100, Grenade Hydra 6 Premium Protein, Optimum Gold Standard Whey, Hardline Whey 3Matrix, BSN Syntha-6, Weider CFM Whey Overload Protein, Multipower Whey Protein, Olimp Whey ProteinNutrade
Protein Tozunun Zararları, Yan Etkileri Nelerdir?
Kilo Aldırır
Protein takviyeleri kullanıldığında en çok görülen yan etkilerden biri de fazla kilo artışıdır. Genelde kas ağırlığını artırmak için kullanılsalar da bu tozlar yağ miktarını da artırabilirler. Protein tozları kilo alımına neden olabilecek yüksek kalorileri içerirler, eğer vücut tarafından yakılmazlarsa bu da kilo artışı olarak size dönüş yapar.
Böbrek Taşı ve Böbrek Sorunlarına Neden Olabilir
Böbrekler protein miktarının düzenlenmesinde görevlidir. Vücuda protein tozları ile normalden çok fazla protein aldığımızda böbrekler bunu işlemekte zorlanırlar ve en sonunda böbrek sorunları meydana gelir. Böbrek sorunları idrarda kan, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler verir.
Zararlı Metaller İçerirler
Araştırmalar protein tozlarının bir miktar civa, kadmiyum, arsenik gibi zararlı metaller içerdiğini göstermiştir.
Kemikleri Zayıflatır
Osteoporoz yani kemik erimesi, kalsiyum ve protein eksikliğinde görülebildiği gibi, aşırı protein tüketimi sonucunda da ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bu durum fazla miktardaki proteinin kanın asit seviyesini yükseltmesinden kaynaklanır. Vücudun pH dengesini sağlayabilmesi için kemiklerden kalsiyum çekmesi gerekir. Kemiklerde kalsiyumun azalması ile de kemikler güçsüzleşir. Protein tozlarının aşırı tüketimi kemiklerde erimeye yol açabilmektedir.
Ketozise Neden Olur
Çok miktarda protein tüketildiğinde veya protein tozu kullanıldığında bedenimiz enerji elde etmek için depolanmış vücut yağlarını kullanmaya başlar. Bu da böbrekler ve karaciğer gibi hayati organlar üzerinde büyük bir strese neden olur. Bunun sonucunda ketozis ismindeki sağlık sorunu ortaya çıkar.
Kalp Hastalıklarına Yol Açabilir
Bazı araştırmalar yüksek proteinli diyetlerin kalp hastalıklarına neden olabileceğini göstermiştir. Birçok protein takviyesi tam yağlı süt ürünlerini kullanıyor bu da kalp hastalıkları riskini artırıyor.
Sindirim Problemleri Yapabilir
Fazla miktarda protein alımının karaciğer üzerinde zararlı etkileri olabilir. Proteinin karaciğer metabolizmasından sorumlu olduğu için zararlı etkilerin karaciğerde görülmesi gayet normaldir. Karaciğer sorunları karnın sağ üstünde ağrı, kil rengi dışkı, deride ve gözlerde sarılık şeklinde belirtileri vardır.
İlaçlarla Etkileşime Girerler
Protein tozları İlaçlarla etkileşime girerek emilimini azaltırlar böylece ilaçların etkisini de azaltmış olurlar. Protein tozları kullanmadan önce doktora danışmalısınız, örneğin kazein tozları tansiyon ilaçları ile alındığında yan etkilere neden olabiliyor. Bunları bilmeden kesinlikle kullanmayın.