Çocuklarda horlama soğuk algınlığına bağlı burun tıkanıklığından, alerjiye kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Horlama çocuklar arasında yaygın bir görülen sorundur. Birçok çocuk gece horlar. Araştırmalara göre çocukların %20si geceleri horlamak
Çocuklarda horlama soğuk algınlığına bağlı burun tıkanıklığından, alerjiye kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Horlama çocuklar arasında yaygın bir görülen sorundur. Birçok çocuk gece horlar. Araştırmalara göre çocukların %20si geceleri horlamaktadır. Bu durum çocuğunuzun solunum yolunmadaki tıkanmadan dolayı meydana gelir. Fakat çoğu zaman endişelenilecek bir durum değildir. Çocuklarda horlama evde hazırlanan basit kürlerle iyileştirilebilir.
Çocuklarda Horlama Nedenleri Nelerdir?
Soğuk Algınlığı (Grip, Nezle, Sinüzit)
Eğer çocuğunuz sinüzit enfeksiyonu ya da nezle geçiriyorsa, bu durum burun kanallarını tıkayabilir ve nefes almasını zorlaştırabilir. Bu tıkanıklık uykuda nefes alırken horlamaya sebep olur.
Alerji
Çocuklarda horlamanın en sık karşılaşılan bir diğer nedeni alerjidir. Çocukların birçoğu toz gibi maddelere ve polene karşı burunlarını tıkayan alerjik reaksiyonlar gösterir. Tıkalı burun çocuk için nefes almayı zorlaştırır. Ve bu durum, uyurken horlamaya sebep olur.
Septum Deviasyonu (Burun Kemiği Eğriliği)
Burunda kemik eğriliği olan çocuklarda uyurken horlayabilir. Septum, iki burun deliğini ayıran doku ve kıkırdaktır. Bazı çocuklar bir burun deliğinin diğerinden küçük olmasına yol açan burun kemiği eğriliği ile doğar. Bu durum solunum güçlüğü ve horlamaya sebep olabilir.
Anatomik Anormallik
Horlama aynı zamanda çocuk büyüdükçe horlamanın daha da kötüleşmesine sebep olabilecek anatomik etkenlerden de kaynaklanabilir. Bu etkenler burun kemiği eğriliği, büyük dil, boğaz darlığı, küçük solunum yolu, bozuk ağız yapısı (bu nadiren horlamaya sebep olur), bozuk biçimli burun delikleridir(kaza ya da ameliyat sebepli).
Pasif İçicilik
Siz sigara içtiğinizde çocuğunuz da bu dumana maruz kalır. Sigara sadece çocuğunuz için zararlı değildir aynı zamanda onun solunum yollarını da rahatsız ederek iltihaplanmaya sebep olur. Pasif içicilik tıkanan burun kanalları sebebiyle çocukta horlama meydana gelir.
Genetik Bozukluk ve Nöromüsküler Hastalık
Down sendromlu, kas zafiyetli ve yarık damaklı çocuklar horlamaya meyillidir çünkü ciddi bir akıl durgunluğu ya da zayıf kas gücüne sahiplerdir. Böyle çocuklar horlama riski en fazla olan çocuklardır.
Astım
Astımlı çocuklar iltihaplı burun kanalları sebebiyle uyurken nefes almakta zorlanır ve bu da horlamaya neden olur.
Genişlemiş Lenf Bezleri ya da Bademcikler
Lenf bezleri burun kanalının yakınında yer alan et bezleridir, bademcikler ise boğazın girişinde ağız içinde bulunur. İkisi de bakterilerin vücuda girmesini önlemeye yardımcı olur. Bazen lenf bezi ve bademcik şişmesi horlamaya neden olabilir.
Aşırı kilo (Obezite)
Aşırı kilolu olmak solunum kanallarını daraltır. Aşırı kilolu birçok insan horlar.
Uyku Apnesi
Horlama ciddi bir uyku hastalığı olarak bilinen uyku apnesinin belirtisidir. Bir kişide uyku apnesi olduğunda, uyku boyunca solunumu düzensiz olur. Genellikle uyku apnesi olan biri gece boyunca 30 ila 300 defa kadar nefes almayı bırakır.
Çocuklarda Horlama İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilir.
Çocuklarda Horlama Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda horlamanın tedavisi sebebine bağlıdır. Burun tıkanıklığına bağlı horlama genellikle burun açıcı spreyler(Flonase, Nasonex veya Veramyst gibi) ile tedavi edilir ve burnu temizlemek çocuğunuzun burnundaki iltihabı ve şişkinliği azaltır.
Çocuklarda genişlemiş lenf bezleri (boğazın gerisindeki bademcikler) genellikle tıkanmaya sebep olur. Çocuklarda horlamanın nedeni bademcik büyümesi ise, bu durum tedavi edilince horlama da geçer.
Bal
İltihap önleyici özellikleriyle bal, solunum yolunu tıkayabilecek boğaz bölgesindeki şişmeyi azaltabilir. Ayrıca bal boğazı kayganlaştırır ve horlama titreşimlerinin oluşumunu önler. Bir yemek kaşığı balı bir bardak ılık suyla karıştırın ve uyumadan önce için. Bunu her gün uygulayın.
Uyku Pozisyonunu Değiştirin
Eğer çocuğunuz sırt üstü uyuyorsa horlama ihtimali artar. Uyku pozisyonunu değiştirmek horlama probleminin üstesinden gelmeye yardımcı olur. Bebeğinizi sağa ya da sola doğru çevirerek bu problemin çözülmesini sağlayabilirsiniz.