Kolestaz; bir tür karaciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta karaciğerden olan safra akışı azalır veya tamamen tıkanır. Safra; karaciğer tarafından üretilir ve yiyeceklerin (özellikle yağların) sindirilmesine yardımcı olur. Safra akışı ertelendiğinde vücutta bilirubin
Kolestaz; bir tür karaciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta karaciğerden olan safra akışı azalır veya tamamen tıkanır. Safra; karaciğer tarafından üretilir ve yiyeceklerin (özellikle yağların) sindirilmesine yardımcı olur. Safra akışı ertelendiğinde vücutta bilirubin birikimine yol açar. Bilirubin ise; karaciğer tarafından üretilen bir pigment olup vücutta safra ile dışarı atılmaktadır. Kadınlarda; gebeliğin son zamanlarında ciddi kaşıntı yaşanmaktadır. Bunun yaygın bir sebebi kolestazdır. Bu durum genellikle gebeliğin son 3 ayı görülür. Gebelikte İntrahepatik Kolestaz (ICP), normal safra seviyesinin gebelik hormonlarındaki artıştan etkilendiği bir durumdur. Hormonlar zirvede iken, gebeliğin son 3 ayında kolestaz hastalığı daha sık görülmektedir ancak bu durum doğumdan birkaç gün sonra geçer.
Gebelik Kolestazı Belirtileri Nelerdir?
Gebelik Kolestazı Sebepleri Nelerdir?
Gebelik kolestazı kesin nedeni bilmemektedir ancak hormonal, çevresel ve genetik faktörlerin bu duruma neden olduğundan şüphelenilmektedirler.
Gebelik Kolestazı Risk Faktörleri Nelerdir?
Her 1.000 gebelikte 1 ila 2 kişide gebelik kolestazı görülmektedir.
Gebelik kolestazı riskini arttıran risk faktörleri şunlardır:
Gebelik Kolestaz Nasıl Teşhis Edilir?
Yapılacak öncelikli fiziksel muayeneye ek olarak; kaşıntı olan yerler teşhis için ilk izdir. Daha sonrasında ise karaciğer fonsiyon,safra asidi ve bilirubin testleri kolestaz teşhisinde yardımcı olacaktır.
Gebelik Kolestazı Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelik kolestazı için uygulanacak tedavide amaç kaşıntıyı azaltmak ve bebekte oluşabilecek komplikasyonları azaltmaktadır. Doktor; karaciğerlerin iyi çalışmasına yardımcı olmak safra akışını iyileştirmek ve kandaki safra asidi oranını azaltmak için ursodeoksikolik asit (UDCA) ilacı reçete edecektir. Bu ilaç; kaşıntıyı ve diğer belirtileri azalttığı gibi bebeğin de zarar görme riskini azaltacaktır.
Gebelik kolestazı için uygulanacak tedavide amaç kaşıntıyı rahatlatmak ve oluşabilecek herhangi bir komplikasyonu önlemektir. Kaşıntı bölgesel kaşıntı karşıtı ilaç veya kortikosteroidler ile tedavi edilebilir. Annede kolestaz durumunda doğan bebek genellikle (gebeliğin 37. haftası) annenin karnından erken alınır.
Karahindiba Kökü
Karahindiba kökü; gebelik kolestazı için uygulanacak doğal ve güvenli doğal tedavidir. Karahindiba bitkisinin karaciğeri güçlendirdiği ve karaciğere faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca bu bitki ; safta taşı için de kullanılmakta olup; vücutta idrar üretimini arttırarak doğal bir laksatif özelliği görür. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; karahindiba birkisinde bulunan vitamin ve besleyivi özellikler karaciğeri temizlemeye yardımcı olur ve daha iyi çalışmasını sağlar.Dahası karahindiba bitkisi; safra akışını düzenleyerek sindirim sisteminin düzgün sürmesini sağlar.
Yaşam Tarzı ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Gebelik kolestazı sebepli görülen kaşıntıyı geçirecek pek bir doğal yöntem yoktur. Ancak bahsedeceğimiz doğal yöntemler zararsız olup az da olsa fayda sağlayacaktır.
Gebelik Kolestazı Komplikasyonları Nelerdir?
Gebelik kolestazı; fetal distres(bebeğin anne karnında sağlığının bozulması), erken doğum veya ölü doğum riskini artırabilir. Ayrıca annenin doğum sonra şiddetli kanama riskini yükseltir.
Gebelik Kolestazı Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Gebelik boyunca kolestaz ve diğer problemlerin yaşanma riskini düşürmek için; annenin sağlıklı meyve ve sebzeleri içeren dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni takip etmesi çok önemlidir. Tam tahıllı gıdalar tüketilmelidir.
Şu gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır: