Hamilelik döneminde görülen gaz sorunu anne adaylarının sık karşılaştığı sorunlardandır. Hamilelikteki gaz; şişlik oluşumuna, gaz çıkarmada zorlanmaya,gaz sıkışmasına,kasıkta şiddetli ağrı ve sancılara neden olabilmektedir.
Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar, Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik döneminde görülen gaz sorunu anne adaylarının sık karşılaştığı sorunlardandır. Hamilelikteki gaz; şişlik oluşumuna, gaz çıkarmada zorlanmaya,gaz sıkışmasına,kasıkta şiddetli ağrı ve sancılara neden olabilmektedir.
Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?
Hamilelik döneminde kadınların sık sık yaşadığı gaz sancısının en büyük nedeni vücuttaki hormon dengesinin sürekli değişmesi sonucu sindirim sistemindeki düz kasların gevşemesidir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında rahim büyür,bağırsaklar sıkışır, mide üzerindeki baskı artar ve organların çalışma süresi uzar. Bu değişimler sonucu ise vücutta gaz birikim sorunu oluşur. Ve hamilelikte gaz sancısı sorunu ortaya çıkar.
Hamilelik döneminde görülen gaz sancısının diğer bir nedeni ise vücuttaki progesteron hormon seviyesindeki artıştır. Progesteron hormonu vücutta sindirimi yavaşlattığından şişlik ve gaz birikimine sebep olabilir. Bir de bu şişliğin üzerine bebeğin de baskı yapması daha çok gaz birikmesine neden olur. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için anne adayı düzenli ve güzel beslenmeli, düzenli spor yapmalı, ve akşamları otururken bacaklarını yukarı doğru kaldırmalı ve yürüyüş yapmalıdır.
Hamilelikte yaşanan kabızlık sorunu da gaz sancısını tetikleyebilir.
Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir mi?
Anne adayının tükettiği çeşitli yiyecek ve içecekler ve anne adayının hareketsizliği sonucu yaşana gaz sancısı bebeğe zarar vermemektedir. Bunun sebebinin ise bebeğin bağırsaklarının gelişiminin anne karnında tamamlanmamasıdır. Bebek doğduktan sonra da bağırsak gelişimi sürer.
Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte gaz sancısı aşağıda sıraladığımız çeşitli önemler sayesinde geçecektir.
Gaz Yapan Besinlerden Uzak Durulması
Gaz yapan besinler arasında;brüksel lahana, brokoli, karnabahar, soğan, fasulye gibi gıdalar, karbonhidratlı içecekler ve meyve suları, erik, armut, şeftali gibi bazı meyveler, süt ve süt ürünleri sayılabilir.
Bol Bol Yürüyüş Yapılması
Anne adayları hamilelik boyunca yürüyüşü asla aksatmamalıdır. Yapılan yürüyüşler sindirim sisteminin hızlanmasını sağlar ve gaz probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Anne adayının sürekli olarak hareketsiz kalması,uzun süre uzanması veya yatması gaz sorununu daha da büyütecektir.
Papatya Çayı İçilmeli
Papatya çayı gaz söktüren, gaz sancısını gidermekte en etkili çaylardandır. Gebelikte günde 2-3 bardak papatya çayı içmek sindirim sistemini rahatlatıp, gazınızı rahat çıkarmanızı sağlayacaktır. 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı kuru papatya koyup 5 dk demleyin. Bu şekilde papatya çayı yapabilirsiniz.
Öğün Sıklığının Arttırılması
Anne adayı sık ve az az beslenmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Bu beslenme şekli neredeyse tüm diyetlerde önerilmektedir. Bu beslenme şekli ile tüketilen besinler daha kolay sindirilir ve gaz problemi ortadan kalkar. Günde 3 kez olan öğün 5’e kadar çıkarılmalıdır.
Gaz Yapan Yiyeceklerin Anlaşılması ve Uzak Durulması
Farklı besinler farklı bireylerde farklı etkiler göstermektedir. Bu sebepten ötürü de kişi kendisinde gaz oluşumuna sebep olan besini tespit edip anlamalı ve bu besinlerden uzak durmalıdır. Ancak genel olarak gaz oluşumuna sebep olabilecek besinler şunlardır: yağlı gıdalar, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller, bezelye, dondurma, turşu, karpuz, kavun, erik, turp, salatalık, leblebi, soğan, lahana, karnabahar, soda, süt.
Yemeğin Yavaş Yenmesi ve Çok Çiğnenmesi
Mide ve bağırsakları yormamak adına tüketilen besinler yavaş yavaş ve çok çiğnenmelidir. Kişi hızlı yediğinde dışarıdan gaz yutmaktadır.
Bol Giysiler Giyilmesi
Anne adayı karnını sıkabilecek dar ve rahatsız edici kıyafetler tercih etmemelidir. Anne adayının rahat ve bol kıyafetler seçmesi hem anne hem de bebek sağlığı için önemlidir.
Bol Su Tüketilmesi
Anne adayı hamilelik süresi boyunca bol bol su tüketmelidir. Yeteri kadar su tüketilmesi kabızlık problemini önler.