Ağız kokusu (kötü nefes) sadece insanları değil, kedileri de etkileyen dişsel bir durumdur. Eğer kedinizin nefesi ciddi derecede güçlü koku yayıyorsa, olabilecek belli başlı sağlık problemlerinden dolayı kontrol edilmelidir.
Ağız kokusu (kötü nefes) sadece insanları değil, kedileri de etkileyen, kedilerde de görülen bir sorundur. Eğer kedinizin nefesi ciddi derecede kötü koku yayıyorsa, olabilecek belli başlı sağlık problemlerinden dolayı mutlaka veteriner tarafından kontrol edilmelidir.
Kedilerde kötü ağız kokusu birçok faktörden dolayı meydana gelebilir, fakat yaygın olarak kedinizin ağzındaki koku üreten bakterilerin artmasıyla oluşur.
Birçok faktör kedinizde kötü ağız kokusuna sebep olabilir:
Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri
Kedilerde Ağız Kokusu Tedavisi
İlk olarak yapmanız gereken şey, veterinere gitmek ve veterinerinizin kedinizin kötü ağız kokusunun nedenlerini araştırması olmalıdır. Kedi bağışıklık sistemi yetersizliği, böbrek hastalığı ve kronik böbrek yetmezliği gibi bazı hastalıklar kedide kötü ağız kokusuna sebep olabilir. Diyabet kedinizin nefesini alışılmadık şekilde kokmasına yol açabilir. Gastrointestinal problemler, ağız enfeksiyonları ve karaciğer sorunları da kötü ağız kokusuna sebep olabilir. Veteriner öncellikle bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Kedilerde Ağız Kokusu İçin Doğal Tedavi Uygulamaları
Limon suyu
Limon suyu kedinizin ağzında bulunan bakterilerden oluşan kokuyu etkisizleştiren sitrik asit içerir. Kedinin ağzındaki yaraları iyileştiren antiseptik özelliklere sahiptir. Kötü ağız kokusunu giderir ve kedinin dişlerini çürüklerden korur.
İhtiyacınız olan şeyler:
½ bardak suyu küçük bir kaseye boşaltın. 2-3 damla taze limon suyu ekleyin. Bir kaşıkla yavaşça karıştırın. Kedinizin bu sıvıyı içmesini sağlayın. Kötü ağız kokulu kediyi tedavi etmek için bu yöntemi haftada 1 kez uygulayın.
Nane yağı
Nane yağı, kedinizin nefesine ferah ve güzel bir koku katan mentol zenginidir. Kötü kokuyu oluşturan bakterileri öldürmek için anti bakteriyel özellik taşır. Kedide kötü ağız kokusuna neden olan çürüklerin tedavisinde de yardımcıdır. Bu nedenle nane, kedilerin kötü ağız kokusunu tedavi etmede etkili bir çözümdür.
İhtiyacınız olan şeyler:
1 bardak su alın. İçine 1 çay kaşığı nane yağı ekleyin. Kaşıkla karıştırın. Bir sprey şişesi alın ve sıvıyı içine boşaltın. Sıvıyı kedinizin ağzına sıkın. Kedideki kötü ağız kokusundan kurtulmak için bu işlemi haftada 1 kere tekrar edin.
Maydanoz
Maydanoz kedinizin nefesini ferahlatan koku giderici özelliklere sahiptir. Kedinizin ağız sağlığını geliştirir ve diş hastalıkları riskini azaltır.
İhtiyacınız olan şeyler:
Bir kaba 1 bardak su doldurun. Yıkanmış ve doğranmış 5-6 adet taze maydanoz dalını suya ekleyin. Orta ateşte kaynatın. Kedinizin bu çayı içmesini sağlayın. Kedinin kötü ağız kokusunu gidermek için bu işlemi haftada 2 defa tekrarlayın.
Margosa (tespihağacı) yaprakları
Margosa yaprakları, kedinin ağız sağlığına zararlı olan mikroplara karşı savaşan anti bakteriyeldir. Kötü ağız kokusunu azaltır ve kedinin dişlerini çürüklerden korur.
İhtiyacınız olan şeyler:
İşlem:
5-6 adet taze margosa yaprağı alın ve yıkayın. Öğütün ve macun haline getirin. Bir diş fırçası alın ve bu macunu üzerine sürün. Bu macunla kedinizin dişlerini yavaşça fırçalayın. Kedinin ağzını suyla çalkalayın. Kedinin kötü ağız kokusundan kurtulmak için haftada 2 kez tekrarlayın. Margosa yapraklarını aktardan satın alabilirsiniz.
Kedilerde Ağız Kokusu İçin Tıbbi Tedavi Yöntemleri
Tedavi, kötü nefesin altında yatan sebeplere bağlıdır. Diş eti hastalığı ve diş eti iltihabi gibi diş sorunları genelde şu şekillerde tedavi edilir:
Diğer tedaviler şunları içerebilir:
Tümörler ve polipler: Polipleri veya tümörleri çıkarmada cerrahi, kanseri takiben kemoterapi. Oral tümörler için prognoz zayıftır.
Karaciğer hastalığı: Tedavi, soruna göre değişir. Portosistemik şant’ın bazı durumlarında cerrahi. Diyet değişikliği ve destekleyici bakım.
Böbrek hastalığı: protein diyetinin ve destekleyici bakımın azlığı Düşük proteinli diyet ve dehidrasyon, anti-bulantı ilaçları ve fosfor bağlayıcıları yönetmek için akışkanlar gibi destekleyici bakım.
Ağız iltihabı: Ağız iltihabı için kortikosteroidler ve uzun süreli antibiyotikler. Ağır durumlarda dişlerin çekilmesi gerekli olabilir.
Diş apsesi: ölü dokuyu kesin, yıkayın ve çıkarın. Devamında antibiyotik alın.
Reflü: Daha sık ve küçük öğünlerle birlikte düşük protein, az yağlı diyetler. Yemek borusunu korumak için ilaçlar.