Menopoz kadınlarda adet döngüsü ve doğurganlığın doğal şekilde sonlanması olarak tanımlanır. Her kadında meydana gelen biyolojik bir süreçtir. Doğal bir hayat değişikliğidir, hastalık veya bozukluk değildir.
Menopoz kadınlarda adet döngüsü ve doğurganlığın doğal şekilde sonlanması olarak tanımlanır. Bu her kadında meydana gelen biyolojik bir süreçtir. Doğal bir hayat değişikliğidir, hastalık veya bozukluk değildir.Belli bir yaşa ulaştıktan sonra, kadının yumurtalıkları yumurta üretmeyi durdurur, adet dönemi ve doğurganlığı düzenleyen progesteron ve östrojen gibi hormonların üretimi azalır. Aşamalı olarak adet döngüleri düzensizleşir ve durur. Kadınlar peş peşe 12 ay adet olmadığında menopoz kabul edilir.
Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne göre bu süreç normalde 45-55 yaş arasında meydana gelir. Ortalama yaş 51’dir, ancak bazı kadınlar 40 yaşından önce bile menopoza girebilir.
Menopoz çok sayıda belirtiye yol açarken en yaygın olanı ateş basmasıdır. Kadınların %75 kadarı menopoz sırasında ateş basması yaşamaktadır. Menopoza girerken östrojen ve progesteron seviyesindeki dalgalanmalar sıcak basması, gece terlemesi, ayak yorgunluğu, uykusuzluk hastalığı, depresyon, idrar problemleri, saç incelmesi, cilt kuruluğu, göğüs ağrısı, ruh hali değişimleri ve hafıza problemleri gibi belirtilere neden olabilir.
Birçok kadın menopoz belirtileri için tedaviye ihtiyaç duymaz çünkü kendiliğinden geçer. Ancak, eğer belirtilerden sıkılmışsanız, bunlarla baş etmede birçok doğal yöntem vardır.
Menopoz İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Keten Tohumu
Keten tohumu menopoz belirtileriyle savaşmakta menopozal kadınlar için çok etkili olabilir. Keten tohumunda bulunan lignan östrojenik özellikleriyle sıcak basması, ruh hali rahatsızlıkları ve vajinal kuruluktan kurtulmaya yardım edebilir.
Kızıl Yonca
Kızıl yonca yıllardır menopoz tedavisinde kullanılan yabani bir bitkidir. Menopoz süresince düşen temel kadınlık hormonu olan östrojen içerir. Kızıl yonca aynı zamanda fitoöstrojen bileşenleri olan izoflavon içerir. Fitoöstrojen vücut üzerinde östrojen gibi etkileri olan bitki kökenli bir besleyicidir. Kızıl yoncanın kimyasal yapısı östrojenle oldukça benzerdir. Yani, menopoz gibi bir durumda vücutta östrojen seviyeleri düştüğünde, izoflavonlar hücreler üzerindeki östrojen algılayıcıları birbirine bağlar ve sıcak basması, düzensiz adet dönemi ve düşük kemik yoğunluğunu yok etmede yardım eder.
Adaçayı
Adaçayı sıcak basması, gece terlemesi ve hafıza problemleriyle baş etmede menopozal kadınlara yardımcı olan bir bitkidir. Hormon seviyelerindeki değişimden kaynaklanarak hipotalamus vücut sıcaklığı rastgele yükseltir. Hipotalamus vücut sıcaklığını düzenlemek için önemlidir. Adaçayı östrojenik özellikleriyle hormon seviyelerini düzenlemeye yardım eder. Bir çalışma östrojenik bileşenlerin sıcak basmalarını azalttığını kanıtlamıştır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi ateş basması ve gece terlemesi gibi yaygın menopoz belirtilerinin şiddetini azaltmada etkilidir. Mayo Klinikte gerçekleştirilen çalışmalar bu belirtilerin menopozal kadınların %80’inde yaşadığını göstermiştir.
Tarçın
Tarçın Çinli bitki uzmanları tarafından anksiyeteyi, depresyonu ve ruh hali değişimlerini azaltmak için kullanılmıştır. Tarçın aynı zamanda menopozal kadınlarda rahim kaslarının çalışmasını düzenler.