Mantar enfeksiyonu hem insanlar hem de kedilerde görülebilmektedir. Kedilerde görülen ilk mantar belirtileri ise; kedinin cildi üzerinde sarı kabuklanmalar, tüy dökülmesi ve ciltte kızarıklıktır.
Mantar enfeksiyonu hem insanlar hem de kedilerde görülebilmektedir. Kedilerde görülen ilk mantar belirtileri ise; kedinin cildi üzerinde sarı kabuklanmalar, tüy dökülmesi ve ciltte kızarıklıktır. Bu tür belirtiler göründüğünde kedinizi hemen bir veterinere götürmelisiniz. Çünkü mantar enfeksiyonu çok hızlı şekilde vücuda yayılabilmektedir. Veteriner hekimin yapacağı mantar aşıları etkili olacaktır. Kedinizde mantar olması durumunda veteriner hekim; krem, sprey ve şampuan gibi ilaçlar önerebilir.
Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?
Eğer kedinizde sürekli olan kulak dipleri ve ayakta kaşıntı ve kafasında yuvarlak tüy döküntüleri varsa; mantar hastalığı olmuş olabilir. Kedinizde mantar olması durumunda genel itibari ile yaşanacak belirtilerşunlardır:
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?
Kedilerde en sık görülen mantar enfeksiyonu trikofitidir. Bu enfeksiyonun sebebi mikrocporum canis mikrobudur. Mikrocporum sadece kedilerde değil aynı zamanda köpek ve insanlarda da çok çeşit enfeksiyona sebep olmaktadır.
Vücuttaki mantar enfeksiyonu bulaşıcıdır yani temas yolu ile bulaşabilir. Kediler de mantar enfeksiyonu kapmış kedi ile temas ederse mantar olabilir. Yalnızca temaslada değil; mantar enfeksiyonu olan kedinin dokunup enfeksiyonu bulaştırdığı kafes, tasma, mama kapları ve fırçalar da kedilere mantar hastalığı bulaşması için tehlike içermektedir.
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Veteriner hekim kedide yapacağı fiziksel muayene dışında bazı kimyasal kan testleri, tam kan sayımları ve idrar testleri ile mantar teşhisi yapabilir. Teşhisi noktasında hayvan sahibinin kedinin sağlık geçmişini, bazı sağlık bilgilerini ve kedinin vereceği olası tepki ve belirtileri bilmesi büyük önem taşımaktadır.
Kedilerde Mantar Hastalığının Tedavisi
Mantar hastalığı kedilerde tedavi olmadan 2-3 hafta içinde iyileşse de mantar enfeksiyonunun çevresindeki insan ve hayvanlara bulaşması mümkün olduğundan biran önce tedavi edilmelidir. Tedavi döneminde hayvan sahipleri çok dikkatli olmalı kedi ile birincil risk grubundaki bebek ve bebeklerin eşyası ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.
Kedisinde mantar hastalığını fark eden kişiler ilk olarak bir veteriner kliniğine gitmelidir. Veteriner hekimin yapacağı testler ile hastalığa tanı konmakta ve tedavi planlanmaktadır. Diğer hastalıklarda da olduğu gibi mantar hastalığı durumunda da kedi sahipleri kendi yöntemleri ile tedavi etmemelidir. Kedilerde yaşanan mantar hastalığı için derhal tedaviye başlanmalıdır. Yoksa çok hızlı şekilde yayılıp istenmeyen durumlara sebep olabilir.
Veteriner hekimin vereceği tablet, iğne ve pomad; kedilerde mantar hastalığı tedavisinde oldukça etkili olacaktır. Bu durumda başlanacak erken tedavi hastalığın kısa sürede geçmesine ve kronikleşmesinin engellenmesinde yardımcı olacaktır. Zamanında tedavi edilmemiş mantar hastalıkları kronikleşip yıllar kadar sürebilir. İşte bu sebeplerden ötürü mantar hastalığındaki kedi için uygulanacak erken tedavi hem kedi hem de çevredeki insanlar için iyi olacaktır.
Kedilerde yaşanan mantar enfeksiyonu; kedinin traş edilmesini gerektirebillir. Ayrıca kedinin bakımında ayrıca özen gerektirebilir:bakım ayrı odada yapılmalı ve kedinin yaşadığı çevresi sürekli olarak çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Dikkat edilecek bir diğer husus da kedinin mantar enfeksiyonu yaşadığı dönemde diğer hayvan ve insanlarla temasının kesilmesidir.
Veteriner kedilerde mantar tedavisi için Oseral sprey ya da Ketoral krem gibi mantar ilaçlarını reçete edebilir.
Kedilerde Mantar Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kedilerde mantar hastalığı tedavisiz bırakılırsa başka enfeksiyonlar türeyebilir. Tedavisiz bırakılan mantar hastalığı kademe kademe tüm vücuda yayılıp egzaman, uyuz ve sedef gibi birçok ciddi ve zor cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bu tür enfeksiyonlar kedinin tüm tüylerinin dökülüp deriyi kızartabilir. Dahası tedavisiz bırakılan mantar enfeksiyonu kedinin lenf bezlerine yayıldığında lenfanjit isimli bir lenf bezi iltihabına yol açabilir. Ayrıca bu enfeksiyon cilt ve cilt altında yumuşak dokularda Selüloit ve erizipel gibi enfeksiyonlarına yol açabilir. Kedilerde mantar enfeksiyonu çok ilerlerse Fil ayağı hastalığına neden olabilir.
Kedideki Mantar İnsana Geçer mi?
Kedilerde görülen manatar enfeksiyonu temas ile insanlara bulaşabilir. Birincil risk grubunda ise bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişiler ve çocuklar bulunmaktadır. Kedilerde mantar enfeksiyonu olması durumunda temastan kaçınılmalıdır ve ayrıca kedinin dökülen tüyleri temizlenmelidir.
Kedide Mantar Tedavisinde Sirke Kullanımı
Sirke güçlü mikrop ve mantar karşıtı özelliklere sahip olması yönüyle mantar hastalığında faydalı olabilmektedir. Mantarın meydana geldiği bölgenin sirkeli su ve batikon ile temizlenmesi faydalı olabilir.