Köpeklerde Uyuz Tedavisi Bitkisel Doğal Uyuz İnsana Geçer mi

11 Mart 2019
0 Yorum
kopeklerde uyuz tedavisi bitkisel dogal uyuz insana gecer mi

Köpeklerde görülen uyuz çok bulaşıcı bir cilt paraziti olan Sarcoptes scabiei mite sebebiyle meydana gelmektedir. Akarlar deriye taşarak yoğun kaşıntılara neden olmaktadır. Bu durum sonucunda ciltte tüy dökülmesi görülmektedir. Bu tedavi edilebilir

Köpeklerde görülen uyuz çok bulaşıcı bir cilt paraziti olan Sarcoptes scabiei mite sebebiyle meydana gelmektedir. Akarlar deriye taşarak yoğun kaşıntılara neden olmaktadır. Bu durum sonucunda ciltte tüy dökülmesi görülmektedir. Bu tedavi edilebilir bir tıbbi durumdur, ancak diğer hayvan ve insanlar için oldukça bulaşıcıdır. Evcil hayvan sahiplerinin, köpeğinde uyuz varken tedavi süresince uzak durmalı karantia altına almaları tavsiye edilmektedir.

Köpeklerde Uyuz Nedenleri

Köpeklerdeki uyuzun en yaygın sebebi enfekte olan diğer bir hayvanla olan temasdır. Uyuz hayvanlar arasında bu şekilde çok hızlı şekilde bulaşmaktadır. Köpek kulübeleri, hayvan barınakları, köpek parkları, bakım uzman ve veteriner klinikleri enfekte hayvanlara yakın olmasından dolayı yüksek bir enfeksiyon riskine sahip yerlerdir. Hayvana bulaşan uyuzun ilk belirtileri genellikle yaklaşık 2 ila 6 hafta sonrasında ortaya çıkar.

Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde görülen uyuzun ilk belirtisi ani ve yoğun kaşıntıdır. Sonraki belirtiler ise şunlar olabilir:

  1. Kızarıklık ve cilt iltihabı
  2. Kaşıntı için nesnelere sürtünme
  3. Yemek yememe (anoreksi)
  4. Hızlı kilo kaybı
  5. Vücuutaki tüy dökülmesi veya seyrekleşmesi
  6. Deri döküntüleri (kırmızı lekeler)
  7. Cilte pullanma
  8. Ciltte yara
  9. Ciltte kötü koku
  10. Özellikle  kulak çevresinde lezyon veya pullanma- kabuklanma
  11. köpek için aşırı rahatsızlık
  12. Uyuzun en ileri evrelerinde ciltte kuruma, kabuklanma ve kalınlaşma
  13. Bacaklarda ve karnın üzerinde tüy dökülmesi (alopesi)
  14. Kabuklu yaralara dönüşecek küçük yumrular
  15. Hasar nedeniyle cildin kalınlaşması
  16. Ağır vakalarda görme veya işitme kaybı

Köpeklerde Uyuz Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Köpekler uyuz hastalığı; bir veterinerin cildin en üst katmanını muayene etmesi ile teşhis edilir. Bunun için cildin dış tabakası kazınır ve mikroskop altında akarlar ve yumurtaları incelenir.

Köpeklerde Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeğinizde üstte belirttiğimiz uyuz belirtilerini görmeniz halinde direkt olarak köpeğinizi bir veterinere götürün. Veteriner bu durumda genellikle ilaçlı şampuan verecektir. Bu şampuanla yaptırılacak banyo ile köpeğinizi temiz tutmak çok önemlidir. Aynı zamanda bölgesel olarak uygulanan antiseptik merhemler de vücuttaki yumru ve lezyonlar üzerine uygulanabilir.

Bazense kireç sülfür ile yapılacak durulama da  akarları öldürmeye yardımcı olabilir. Kireç sülfür durulaması haftada bir kez yapılabilir. Kokusu çürümüş yumurta kokusuna benzer berbat kokuludur. Köpeklerde uyuz tedavisi için kullanılacak bir diğer tedavi yöntemi ise amitrazdır. Bu  güçlü kokulu bir kimyasal olup ayda iki kez kullanılabilir.

Ayrıca Selamektin de uyuz olan bölgelere ayda 1 kez uygulanabilir. Bununla birlikte, ivermektin, ağızdan alınabilen veya enjeksiyonlar yoluyla uygulanabilen uyuz ilaçları arasında en yaygın kullanılan ilaçtır. Bazen, enfekte olmuş bölgelerin sürekli kaşınması ikincil cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Bunların dışında, uyuzun neden olduğu yoğun ve dayanılmaz kaşıntıyı hafifletmek içi steroid kullanımı gerekebilir.

Köpeklerde Uyuz Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Elma Sirkesi

Elma sirkesi köpeklerde uyuz tedavisi için uygulanan çok etkili bir doğal yöntemdir. Elma sirkesinde bulunan mikrop karşıtı ve antiseptik özellikler uyuzun geçmesine yardımcı olmaktadır.

  1. 1 bardak elma sirkesi ve 1 bardak suyu karıştırın.  Ardından bunu bir sprey şişesine dökün. Ardından köpeğinizin kürküne bunu sıkın. Karışımın köpeğin vücudun her yerine geldiğine emin ve sonrasında kurumaya bırakın. Bu yöntemi haftada 2-3 kez tekrarlayın.

Bal

Bal köpreklerde uyuz tedavisinde oldukça etkilidir.

  1. Uyuz olan bölgeyi balı direkt olarak uygulayın.
  2. Bunu birkaç saat bekletin.
  3. Sonrasında fazla balı su ile temizleyin. Bu sayede bal kokusuna gelecek karınca gibi böceklerin köpeğinizi ısırmasını önleyebilirsiniz.
  4. Bu uygulamayı günde 2 kez tekrarlayın.

Limon

  1. 1 limonu küçük parçalara doğrayın. (kabuğuyla birlikte)
  2. Bunları su ile bir cezveye koyup biraz kaynatın.
  3. Ardından bunu bir gece bekletin ve ertesi sabah sünger ile köpeğinizin vücuduna sürün.
  4. Bunu günlük olarak tekrarlayın.

UYARI: Limonu asla direkt olarak açık yaralar üzerine uygulamayın, yanma hissine sebep olacaktır.