Gebellikte ellerde, kollarda uyuşma B12 eksikliğinden, şeker hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Hamilelikte el uyuşması için Nöroloji bölümüne gidilir. Bu yazımızda hamilelikte el uyuşmasının nedenleri ve tedavi yöntemlerinden
Gebellikte ellerde, kollarda uyuşma B12 eksikliğinden, şeker hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Hamilelikte el uyuşması için Nöroloji bölümüne gidilir. Bu yazımızda hamilelikte el uyuşmasının nedenleri ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Hamilelikte El, Kol Uyuşması Neden Olur?
Vücutta Su Toplanması
Hamilelikte yaşanan kol ve el uyuşmasının en yaygın sebebi vücuttaki ödem yani su birikmesidir. Gebelikte vücuttaki kan hacminin yükselmesi ve progesteron hormonundaki artış sebebiyle yaşanan ödem birikmesi atardamar ve sinir uçlarına baskı yaptığından kan dolaşımı zayıflar ve ayak ve bileklerde şişliğe ve elde uyuşma görülür. Bu şişlikler sebebiyle anne adayları yürümede zorluk çeker ve ayakkabılar sıkmaya başlar. Bu durum genellikle gebeliğin 6 ila 9. aylarında yaşanır.
Gebelik süresince vücut kilosu ve yağ birikimi ile bağlı olarak vücutta yaklaşık 6 litre su tutulur. Bu su tutulması yani ödemler vücutta şişliğe, el ve kollarda uyuşmaya neden olur. En çok geceleri yaşanan ödeme bağlı uyuşmalarda anne adayı ellerini yataktan sarkıtarak sallamalıdır. Bu uyuşmayı azaltmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Buna rağmen eğer uyuşma geçmiyorsa ve uyuşmanın yanında ağrı ve sızılar yaşanıyorsa zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Karpal Tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu hamilelikte görülen ellerde uyuşmanın bir başka sebebidir. Halk arasında sinir sıkışması olarak bilinen karpal tünel sendromu ellerde başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın tamamında, yüzük parmağının yarısında uyuşmaya neden olur. Özellikle günümüz dünyasına bilgisayar kullanımı gibi el bileğinin sürekli hareket ettirilmesinden kaynaklanan ellerde karıncalanma, ağrı ve sızıya yol açan bu durum gebelikte daha ağrılı olabilmektedir. Karpal tünel sendromu çoğunlukla işaret parmağı ile yüzük parmağı arasında belirti gösterir.
Hamilelik dönemindeki kadınların yaklaşık olarak %20’sinde görülen karpal tünel sendromu doğumdan sonra geçmektedir. Bu hastalık ortopedi uzmanı tarafından teşhis edilir. Hastalığın şiddetine bağlı olarak bandaj ve atel gibi eşyalar kullanılarak bileğin düz durması sağlanabilir veyahut el bileiğine ilaç enjekte edilmesi gerekebilir. Uygulanan bu tür tedavilere rağmen eldeki uyuşma geçmezse cerrahi müdahale ile sinirlerdeki sıkışma düzeltilebilir.
B12 Eksikliği
Vücutta sinir gelişimi ve fonksiyonlarını düzenleyen B12 gibi vitamin ve minerallerin eksik olması hamilelikte el uyuşmasına yol açabilir. Hamilelikte el uyuşmasına yol açan en yaygın vitamin eksikliği B12 vitamin eksikliğidir.
Hamilelik döneminde el uyuşmasına sebep olan bileşen eksiklikleri şunlardır:
Şeker Hastalığı
Çevresel sinirlerde işlev eksikliğine neden olabilen şeker hastalığı; hamilelikte daha belirgin hale gelip el uyuşmasına neden olabilir. Sinirleri etkileyen şeker hastalığı diyabetik nöropati olarak da anılmaktadır.
Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Geçer?
Cerrahi Müdahale:
Gebelikte yaşanan el uyuşması eğer üstteki tedavi yöntemlerinin uygulanmasına rağmen geçmeyen karpal tünel sendromuna bağlı ise basit bir cerrahi müdahale uygulanması gerekli olmaktadır. Bu cerrahi müdahalede bilekten küçük bir kesi açılarak yapıldığından hastanede kalma gerekli olmadan hızlı iyileşme sağlanmaktadır.