Anne ve babaların yenidoğanlarda yaşadığı sorunlardan birisi de hıçkırmadır. Ancak bu konuda endişe edilecek bir durum yoktur. Yenidoğanlarda hıçkırma görülmesi vücuttaki sağlıklı gelişimin bir belirtisidir. Vücuttaki sindirim sistemi organlarının
Anne ve babaların yenidoğanlarda yaşadığı sorunlardan birisi de hıçkırmadır. Ancak bu konuda endişe edilecek bir durum yoktur. Yenidoğanlarda hıçkırma görülmesi vücuttaki sağlıklı gelişimin bir belirtisidir. Vücuttaki sindirim sistemi organlarının düzgün çalışması hıçkırıkla kendini belli etmektedir. Hıçkırık; boğazda ses tellerinin birbirine yaklaşması sonucu ses dalgalarının oluşmasına neden olduğundan kişi hıçkırdığında ses çıkmaktadır.
Yenidoğanlarda hıçkırık genellikle bebeklerin beslenmesi ardından 5-10 dakika sürebilen bir refleks olarak karşımıza çıkmaktadır. Midede gaz ve süt sebepli gerilme sonucunda diyaframa baskı yapması durumunda hıçkırık yaşanır. Bebek eğer emzirme esnasında hıçkırmaya başlamışsa; bebek sütten çekilmeli ve duruş pozisyonu değiştirilmelidir. Bebek emzirme sonrasında hıçkırmaya başlamışsa bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Eğer hıçkırık uzun sürerse bebek tekrar emzirilmelidir.
Yenidoğan Bebekte Hıçkırık Neden Olur?
Yenidoğan bebeklerde hıçkırma daha çok sindirim sonrasında görülmektedir. Bu ise bebeklerin mideleri dolduktan sonra midenin diyaframdaki sinirleri uyarmasıdır. Bu durum sonucunda bebek refleks olarak hıçkırmaya başlamaktadır. Ayrıca yenidoğanlarda hıçkırığın diğer sebepleri arasında; havadaki ani sıcaklık değişimleri, hava yutma, heyecanlanma ve gazın iyi çıkamaması yer almaktadır. Yenidoğanlardaki hıçkırık genellikle bir yaşına kadar azalarak sürmektedir.
Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Yenidoğanlarda hıçkırık yaşanması normal bir durumdur. Böyle bir durumda annelerin yapması gerekenler ise şunlardır: