Uyumak bebeklerin büyüme ve gelişimi için çok önemlidir. Bunun için yattıkları yatak da bebeklere uygun olmalıdır. Bu konuda anne ve babalar hangi tür yatakların bebeklerin sağlığı için uygun olduğunu araştırmaktadır.
Uyumak bebeklerin büyüme ve gelişimi için çok önemlidir. Bunun için yattıkları yatak da bebeklere uygun olmalıdır. Bu konuda anne ve babalar hangi tür yatakların bebeklerin sağlığı için uygun olduğunu araştırmaktadır. Büyüme hormonu en çok uyku anında salgılanmaktadır. Bu da demektir ki gelişip büyümenin en önemli şartı sağlıklı uyku çekmektir. Bebeklerin en fazla zaman geçirdiği yatakların uygun şartlara uyması bebeğin sağlığı ve gelişimi için büyük önem taşımaktadır.
Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?
Bebeğiniz için yatak seçerken uzmanların tavsiyelerini mutlaka dinlemeliyiz. Uzmanların bebekler için önerdiği en iyi yataklar, organik bebek yataklarıdır. Tam ortopedik çok fazla sert olur yarı ortopedik seçmek en mantıklısıdır.
Bebeklerin yatacağı yataklar ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Sert yataklar bebeklerin uyumasını zorlaştırır. Çok yumuşak yataklar ise bebeklerin kas gelişimini olumsuz etkiler.
Bebekler doğdukları zamandan belli bir yaşa kadar omurgaları sertleşmez. Bu yüzden yatak konusunda yapılacak hata bebeklerin omurgalarının şeklinin bozulmasına yol açar. Bebeklerin omurgalarında vertabrala arasındaki boşluklar omurgaları narin yapar. Çok yumuşak pofuduk ve bebek içine konduğunda içine gömülen yataklar bebekler için uygun değildir. Bebekler yatma pozisyonundayken omurga düzlüğü korunmalıdır.
Çok yumuşak yatak da olduğu gibi çok sert yatakta yatmak da bebek için iyi değildir. Bunun sebebi ise bebeklerin sert bölgede kalan yerlerinde bası yarası oluşmasıdır.
Bebekler için en uygun yatak orta yumuşaklıktaki bebeğin omurga düzlüğünü koruyan yataklardır.
Yastık seçimi de bebekler için çok önemlidir. Bebeklik döneminde omurgaya benzer olarak kafatası da tam olarak sertleşmemiştir. Çok sert yastıkta yatmak bebeğin kafatasının şeklini değiştirir. Bu bebeğin kafatasının estetik görünümünü bozar. Bebeğin kullanacağı yastık orta yumuşaklıktan biraz daha yumuşak olmalıdır. Yastık bebeğin kafatasına baskı yapmamalıdır. Yastıkta yumuşaklık dışında yükseklik de çok önemlidir. Bebeklerin boyunları çok hassas olduğundan ufak bir harekette zedelenip kırılabilir. Bu yüzden yastıklar çok yüksekte olmamalıdır. Yastık yatak seviyesinden en fazla 4-5 cm yüksek olmalıdır.
Bebekler dünyaya geldiklerinde yatakta hareketsiz kalırlar. Bu da demek olur ki bebeklerin yataktan düşme ihtimalleri yoktur. Ancak yaşları büyüdükçe 1-2 yaşlarına geldiği zaman bebekler uyandıkları zaman yataktan çıkmak isterler. Bu durumda her ihtimale karşı yatak çok yüksekte olmamalıdır. Aksi taktirde bebek düşecek ve travmatik ciddi problemler görülecektir.
Bebeğinize alacağınız yatağı iyi seçtiğiniz taktirde ilerki yıllarda da kullanılabilir. Bunun için satın alacağınız yatağın boyunu iyi düşünmelisiniz. Bebeğin boyunun yatağa sığmadığı durumda kol ve bacaklarını bükeceğinden bu bir süre sonra kol ve bacaklarda kireçlenmeye yol açabilir. Bacak veya kollarda kireçlenme de fonksiyon kaybına yol açar. Yatak boyunun kısa olması bebeğin kafasının bükülmesine de neden olabilir. Kafa uzun süre bükük kalırsa boyunda tutulma gerçekleşir. Bu da bebeklerin acı çekmesine ve ağlamasına neden olur.
Bebeklerin sağlığı açısından bebek yatağının temizliği de çok önemlidir. Yatağın temiz kalabilmesi için yatağa koruyucu takılabilir. Çarşaf ile yatak arasında sıvı geçirgenliğini önleyen bir koruyucu takabilirsiniz. Bu sayede bebek altını ıslattığında veya kustuğunda yatağa bulaşma olmaz. Bu da yatakta bakteri ve koku oluşumunu önler.
Yenidoğan Bebeğin Yatağı Nasıl Olmalı?
Bebekler İçin Yatak Çeşitleri Nelerdir?
Visco Yataklar
Bebeğiniz için visco yataklardan satın alabilirsiniz. Bu yataklar üzerindeki vücut ağırlığına göre omurgayı destekler ve dengeli bir zemin oluşturur. Visco bebek yatağı bebeğin vücudunun şeklini alır ve bütün vücudu eşit şekilde destekler. Visco yatak 3 yaş ve üzeri bebekler için uygundur. Bazı uzmanlar visco bebek yataklarının omuriliğini desteklemediğini ve bu sebeple bebeklerin gelişimini kötü etkilediğini bildirmektedir.
Pocket Yay Teknolojisine Sahip Yataklar
Bebeklerin vücuduna uygun bir diğer yatak çeşidi ise Pocket yay veya torba yay teknolojisine sahip yataklardır. Bu yaylar birbirine bağlı değildir ve kumaş torbalar içinde bulunmaktadır. Bu özelliği ile bu yataklar çok esnektir. Yatağın içindeki yayın fırlaması söz konusu değildir. Pocket yataklar bebeklerin hassas vücutlarına uygun olarak üretilmiştir. Yatağa uygulanan ağırlık ve basınç eşit şekilde dağılmaktadır. Bu sayede bebeklerin kan dolaşımı rahatlamakta, dengeli durmakta ve uyku konforu artmaktadır. Pocket yay teknolojisin sahip yataklar bebeklere bulutların üstünde uyuyormuş hissi yaşatmaktadır.
Lateks Yataklar
Bebek yataklarından birisi ise lateks yataklardır. Bu tür bebek yatakları özellikle son zamanlarda oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Lateks doğada birçok bitkinin salgıladığı bir özdür. Bu öz yatakların konforunu sağlamaktadır. Yataklarda kullanılan lateks kas yapısını rahatlatarak dinlendirir. Lateks yataklar bebekler için %100 doğal üretilir ve her mevsim için uyumlu yapıya sahiptir.
Elyaf Yatak
Bebekler için tercih edilebilen bir diğer yatak türü ise elyaf yataklardır. Elyaf yataklar özellikle alerjik bebekler için tercih edilmektedir. Uzmanlar elyaf yatakların bebeğin vücutları için iyi olduğunu düşünmemektedir. Bu konu hala tartışılmaktadır.