Türk mutfağının seçkin yemeklerindendir yaprak sarması… Yapımı meşakkatli ancak lezzetli ve besleyicidir. Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir.
Türk mutfağının seçkin yemeklerindendir yaprak sarması… Yapımı meşakkatli ancak lezzetli ve besleyicidir. Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir.
Yaprak Sarması Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
- Yaprak seçimini doğru yapmak, lezzetli bir yaprak sarması hazırlamanın ilk adımlarından biridir. Etli yapacağınız sarmalar için küçük boy yaprakları tercih etmelisiniz. Eğer zeytinyağlı hazırlamayı düşünüyorsanız, büyük boy yapraklar kullanmalısınız. Yaprak alırken her zaman fazla damarlı olmamasına ve altın sarısı renginde olmasına özen gösterin. Dolmanızı çok damarlı yapraklardan sararsanız, yerken muhtemelen ağzınıza kılçık gibi gelecek ve sizi rahatsız edecektir.
- Yaprakların içine harcını eklerken, aşırı miktarda koymamaya dikkat edin. Pirinçler, pişerken zaten şişecektir ve eğer iç harcını fazla doldurursanız sarmalar yırtılabilir.
- Sarmanızın iç harcını dilerseniz kavurarak hazırlayabilir, ya da kavurmadan kullanabilirsiniz. Harcınıza eklediğiniz baharatları kendi tercihiniz doğrultusunda belirleyebilirsiniz.
- Pişerken sarmaların yırtılmaması için, üzerine porselen bir tabak örtmeyi ihmal etmeyin.
- Sarmaları pişirirken içerisine eklediğiniz suyun sıcak olmasına dikkat edin. Tencereye suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısmalısınız, zira yaprak sarmasını çok yüksek ateşte pişirmek doğru değildir. Aslına bakacak olursanız, yemeklerin hepsi kısık ateşte pişirilmelidir. Nitekim yemekleri düşük ısıda pişirerek, daha hızlı piştiğine sizler de tanık olabilirsiniz.
- Sarmanızın iç malzemesinde kullanılacak olan pirinci önce muhakkak ılık suda bekletin, bu sayede pirinçleriniz yumuşayacaktır. Ardından pirinçleri birkaç defa sudan geçirerek nişastasını temizleyin. Bunu yapmak, içinin sert kalmasını engelleyecektir.
- Hazırladığınız sarma içi fazla gelirse, arta kalan kısmını buzdolabı poşetine doldurarak derin dondurucuya koyabilirsiniz.
- Bu arada şunu belirtmekte yarar var; sarmalarınız için kullanacağınız yapraklar çok büyük boyutta ve kalın damarlı olmamalıdır. Sarı üzüm yaprağı, lezzetli bir sarma için doğru bir seçim olacaktır.
- Zeytinyağlı sarma yaparken sızma zeytinyağını tercih etmek, sarmanızın lezzetini doruğa çıkaracaktır.
- Yapraklarınız fazla tuzluysa, önce yaprakları bir kaba koyarak üstüne ılık su ekleyin. Bu halde belirli bir müddet beklemeye bırakın. Böylece yaprakların tuzu azalacaktır.
- Zeytinyağlı sarmaların parlak görünmesini istiyorsanız, önce biraz zeytinyağı serpin ve ardından üzerine limon dizin. Ayrıca üstünü yaprakla kapatmak, sarmaların kararmasını önleyecektir.
Yaprak Sarmasının Faydaları Nelerdir?
- Yaprak sarması poza bakımından zengindir, bu sebeple bağırsak sağlığı için oldukça yararlı bir besindir. Yüksek posalı gıdâlar, kolesterol seviyesini düşürme, kan şekerinin dengeli bir şekilde yükselmesine yardımcı olma ve kabızlığı engelleme gibi pek çok pozitif etkiye sahiptir, yaprak sarması da yüksek pozalı besinlerin başında gelmektedir.
- Aynı zamanda yaprak sarması, içerisinde A ve C vitaminlerini barındırmaktadır. Bu vitaminler, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun direncini artırır ve enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra bu vitaminler, antioksidan vitaminlerdir ve kanserin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
- Başta kalsiyum olmak üzere, magnezyum, bakır, manganez ve demir gibi pek çok minerallere sahiptir. Şüphesiz kemik ve diş sağlığı için gereken en önemli minerallerden biri de kalsiyumdur. Süt ve süt ürünleri, tam anlamıyla kalsiyum hazinesidir. Bununla beraber, asma yaprağı ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumun başlıca bitkisel kaynaklarındandır.
- Alzheimer hastalığını önleyici etkiye sahiptir. Laboratuar hayvanları üzerinde gerçekleştirilen testlerde, asma yaprağının yapısında yer alan maddelerin, Alzheimer hastalığına sebep olan beta amiloid plaklarının beyinde toplanmasını engellediği saptanmıştır.
- İçerisinde hem A ve C vitaminleri hem de demir ve folik asit bulunur.
- Hafızayı güçlendirir.
- Bebeklerin sinir sistemi oluşumunu destekler.
- Ayrıca içerisinde magnezyum yer almaktadır.
- Yüksek kan basıncının dengelenmesini sağlayarak tansiyonu düzenler.
- Migren ağrılarını azaltmasının yanı sıra, krampları ve kas ağrılarını da dindirir.
- Bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar.
- Karbonhidratın daha hızlı yakılmasına yardımcı olur.
- Dolaşım sistemini dengeler ve kalp ritminin düzenli işlemesine katkıda bulunur.
- Böbreklerde taş oluşumuna mani olur.
- Diyabet hastaası olanlar için şifâ sebebidir.
- Regl sancılarını azaltır.