Kek en sevilen yiyeceklerdendir. Hem lezzetlidir, hem de doyurucudur. Bu makalemizde kek yapmanın püf noktaları ve pişme süresi ile pişme derecesi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kek en sevilen yiyeceklerdendir.. Hem lezzetlidir, hem de doyurucudur. Bu makalemizde kek yapmanın püf noktaları ve pişme süresi ile pişme derecesi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kek Kaç Dakika Kaç Derecede Pişirilir?
Kek pişirirken fırınınızın sıcaklık derecesini 180’e almalısınız. Bu ısıda kekiniz ortalama 35-40 dakikada pişecektir. Ancak siz yine de 20-25. dakikalarda kürdan testi yapmalısınız. Yani kürdan ya da ince bir bıçak ile kekinizi kontrol etmelisiniz. Eğer kekiniz pişmişse bıçak veya kürdan hamur olmadan tertemiz çıkacaktır. Ancak bıçağın veya kürdanın üzerinde hamur parçası varsa bu kekin pişmediğini gösterecektir.
Kek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Kek yapılması kolay gibi dursa da kendi içerisinde püf noktalar bulundurmaktadır.
İlk bilinmesi gereken ipucu ise kekin kabarması için ilk adım olan şeker ile yumurtayı çok iyi şekilde çırpmanız. Çırpma işlemini şeker ile yumurta beyaz bie köpük halini alana dek sürdürmelisiniz.
Kekinizin kabarması için bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise malzemelerinizin ılık olmasıdır. Yani direkt olarak buzdolabından çıkardığınız ürünlerle kek yaparsınız kekiniz kabarmayacaktır. Bu yüzden kekinizi yapmadan evvel malzemelerinizi çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz iyi olacaktır.
Kekinizi pişirirken fırınınızın önceden ısıtılmış olması oldukça önemlidir. Bu sayede kabarmasını garantilemiş olursunuz. Buna dikkat etmeyip keki direkt olarak soğuk fırına koymanız kekinizin kabarmamasına sebep olacaktır. Ayrıca kekiniz kuru ve sert olacaktır.
Ek olarak kekiniz pişerken fırın kapağını açmanız da kekinizin sönmesine yol açacaktır. Normalde ortalamaz bir kek 40 dakikada pişer. Bunun ilk yarım saatinde fırının kapağını açmanız iyi olmayacaktır. Kontrol etmek için son 10 dakikayı beklemelisiniz.
Kekinizde kullanacağınız un, kakao,vanilya ve kabartma tozu gibi ürünleri mutlaka elemelisiniz. Bu sayede kekiniz daha yumuşak ve kabarık olacaktır.
Kek yaparken kullanacağınız malzemeleri azar azar karıştıra karıştıra eklemelisiniz.
Kekinizin karışımı bittikten sonra yavaşça kek kalıbına dökmeli ve ardından kalıbı tezgaha 2-3 kere hafif vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlamalısınız.
Kekimizi yaparken tartı kullanabiliriz. Çoğunlukla her kadının bir ölçü bardağı bulunur veya göz kararına göre ayarlama yapılır.
Kekinizi pişireceginiz kalıbın boyutu ne çok büyük ne de çok küçük olmalıdır. Eğer kalıp çok küçük olursa kekiniz taşabilir veya çok büyük olursa kekin dokusunsa bozulmalar meydana gelir.
Keki kalıba dökmeden önce kalıbı iyice yağladığınızdan emin olmalısınız. Yağlama işleminden sonra ise hafif un serpmelisiniz. Piyasada fırın tepsileri ya da kek kalıpları için yağ spreyleri mevcut. Yandan kelepçeli kek kalıpları da alabilirsiniz. Kek kalıbınızın içini yağlamazsanız kekiniz parçalanabilir.
Kekinizi fırının fansız programında pişirmelisiniz.
Kekinizi fırının orta rafında pişirmelisiniz.
Kekiniz pişerken ilk 20 dakika kapağını açmamalısınız. Aksi taktirde kekiniz sönecektir.
Kekinizi piştikten sonra fırından alıp soğutma teline veya fırın telina alın ve 15 dakika üzeri bir bez örtülü şekilde bekletin. Bu sayede kek kendisini çekecektir. Bu şekilde kalıptan çıkarmanız daha kolay olacaktır.
Kekiniz soğuduktan sonra servise hazırdır.