Tüy dökümü, her muhabbet kuşunda gerçekleşen normal bir döngüdür. Bu süreç, kuşların en temel yaşamsal ihtiyaçlarından biridir. Tüy dökümünde kuşlar yıpranmış ve eskimiş tüylerinden kurtularak yeni tüylerine kavuşur. Üstelik yeni tüyleri eskisine
Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker Nasıl Önlenir?
Tüy dökümü, her muhabbet kuşunda gerçekleşen normal bir döngüdür. Bu süreç, kuşların en temel yaşamsal ihtiyaçlarından biridir. Tüy dökümünde kuşlar yıpranmış ve eskimiş tüylerinden kurtularak yeni tüylerine kavuşur. Üstelik yeni tüyleri eskisine göre daha parlak ve daha dayanıklı çıkar. Muhabbet kuşlarında tüy dökülmesi bazen de belli sorunlardan kaynaklanabilir. İşte muhabbet kuşunda tüy dökülme nedenleri;
Muhabbet Kuşları Neden Tüy Döker?
Muhabbet kuşlarında tüy dökümüne sebep olan başlıca faktörler şunlardır:
1- Mevsimsel nedenlerden dolayı tüy dökerler.
2- Strese bağlı tüy dökümü oluşur.
3- Yavruluktan çıktıklarında tüy dökümü başlar.
4- Çiftleşme döneminde tüy dökülmesi yoğunlaşır.
Genellikle sağlıklı bir muhabbet kuşunda her yıl bir veya iki defa tüy değişimi olur. Bu durum bir sorun değildir, tam tersine kuşların sağlıklı olduğu anlamına gelir. Her kuş tüy değişimine gereksinim duymaktadır. Tüy değişimi bir kuşun en zorlandığı dönemlerden biridir. Örneğin bu süreçte kuşlar halsizlik ve karın ağrısı yaşarlar. Bundan dolayı kuşun bu dönemi en hafif şekilde atlatabilmesi için dirençli ve sağlıklı olması gerekir. Çoğunlukla tüy değişimi 10-12 hafta arasında devam etmektedir.
Muhabbet Kuşlarında Tüy Dökmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Muhabbet kuşunuzdaki tüy dökümünü giderebilmek için ilk olarak sorunun nedenini tespit etmeniz lazımdır. Bu durumun sizinle ilgili bir sebebi yoksa ve kuşunuzun sağlık sorunlarından kaynaklanıyorsa, öncelikle veteriner kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Kullanılan yemin kaliteli olmasına özen gösterilerek bu konuda deneyimli kişilerin fikirleri doğrultusunda uygun bir yem tercih edilmelidir. Mamasının değiştirilmesi kuş sağlığının bozulmasına yol açan bir faktördür.
Muhabbet kuşları tüy döktüğünden, bolca kalsiyuma gereksinim duymaktadırlar. Kuşunuzun kalsiyum ihtiyacını giderebilmek adına kafesinde mürekkep balığı kemiğine yer vermelisiniz. Filizlendirilmiş buğdaylar da tüy dökümünü kolaylaştırmakta ve tüylerin hızlı bir şekilde yenilenmesine yardımcı olmaktadır.
Muhabbet kuşunuzda strese bağlı tüy dökülmesi varsa, veteriniz stresi azaltmaya yönelik bazı ilaçlar tavsiye edecektir. Bunları kullanmanız sorunu ortadan kaldıracaktır.
Kuşunuza vitamin takviyesi de yapmanız gerekebilir. Bu noktada CeDe Multivitamin isimli vitamin ilacını 15 gün boyunca suluğuna koymalı ve 2 gün arayla suluğunu değiştirmelisiniz.
Banyo yapmak da kuşların tüy dökme zamanlarında en çok ihtiyaç duydukları şeylerden biridir. Bundan dolayı kafesine banyoluk taktırmanız gerekir. Banyo, kuşların daha kolay tüy dökmelerine katkıda bulunur ve yeni tüylerin çıkışına destek sağlar. Tüy dökümü olurken kuşunuzu rahatsız etmemeye özen göstermelisiniz.
Muhabbet kuşunuz çok fazla kaşınıyorsa, vücudunda aşırı şekilde kabartılar varsa ya da tüy dökümü çok yoğun ise, derhal bir veterinere muayene ettirmeniz önerilir. Bu durumda parazitler ile alâkalı bir problem olması muhtemeldir. Parazitler için özel üretilen spreyler mevcuttur. Fakat kuşunuzun kilosuna uygun olacak şekilde küçük damlalar da parazitleri temelinden yok etmenizi sağlayacaktır. Parazit döken ve toz formunda olan ilaçlar da bu sorunla başa çıkmanıza yardım edecektir. Her hafta en azından bir defa banyo yaptırmanız da son derece önemlidir.