Muhabbet Kuşu Yemden Başka Ne Yer Nasıl Beslenir

11 Ocak 2020
0 Yorum
muhabbet kusu yemden baska ne yer nasil beslenir

Muhabbet kuşları daha çok tohum içerikli beslenmektedirler. Bu kuşlar en fazla tohum tüketen hayvanlardandır. Kuşunuz için markalı ve kaliteli yemler tercih etmelisiniz. Bu yemler, kuşunuzun gereksinim duyduğu nijer tohumu, beyaz, sarı ve kırmızı

Muhabbet Kuşu Ne Yer Nasıl Beslenir?

Muhabbet kuşları daha çok tohum içerikli beslenmektedirler. Bu kuşlar en fazla tohum tüketen hayvanlardandır. Kuşunuz için markalı ve kaliteli yemler tercih etmelisiniz. Bu yemler, kuşunuzun gereksinim duyduğu nijer tohumu, beyaz, sarı ve kırmızı darı ve buna benzer besin maddelerine sahiptir.

Bir muhabbet kuşu, kafesinde temel olarak üç farklı tohum yemine gereksinim duymaktadır. Bunlar; %20 sarı darı, %30 ak darı ve %50 kuş yemi (kanarya tohumu) şeklindedir. Ünlü kuş yemi üreticilerinin çoğu; nijer, şalgam, keten, kenevir, buğday, yulaf ve minik ayçekirdeklerinden oluşan yemler üretmektedirler. Hepsinin besin değeri ve faydası ayrıdır. Fakat ölçülü olunmaya dikkat edilmelidir.

Bunun yanı sıra, kabuğu soyulmuş olan ürünlerin tercih edilmemesi de oldukça önemlidir. Bir tohum, canlılığını kaybetmiş ise, hiçbir besin değeri de yok demektir. Kabukların etrafı kirletmesi, bu sorunun yanında çok küçük kalır. Muhabbet kuşu için bu külfete katlanmaya değer.

Muhabbet Kuşları Ne Yer?

Mürekkep balığı kemiği: Bu balık, kalamar diye bilinmektedir. Kemiği ise tam anlamıyla doğal ve organik kalsiyum deposu olarak tanımlanabilir. Muhabbet kuşlarına bu kemiğin yedirilmesi, ihtiyaç duydukları tüm kalsiyumu en iyi şekilde almalarını sağlayacaktır.

Dal darı: Muhabbet kuşlarının en sevdiği şeylerden biri de dal darıdır. Hattâ bu besine bayılırlar diyebiliriz. Her gün maximum yarım dal vererek kuşunuzu sevindirebilirsiniz.

Sebzeler ve meyveler: Kuş beslenmesinde çok önemli bir yer tutarlar. Bu ürünleri, kuşunuzun sevdiği şekilde verebilirsiniz. Dilimleyerek, püre haline getirerek, küp şeklinde ya da ince ince doğrayarak veya normal şekilde yedirebilirsiniz. Tercih edeceğiniz meyve ve sebzelerin diri, hijyenik ve tâze olmasına özen gösterin. Pişirmeden vermenizi tavsiye ederiz. Yoksa içerisindeki vitaminler yok olacaktır.

Tahıllar: Muahabbet kuşu üreten veya sahiplenen kişilerin büyük bir kısmı, kuşların beslenmesinde ekstra gıda olarak ıslatılmış yumuşak tahılları tercih etmektedir. örneğin pirinç, buğday, yulaf ve çavdar vermektedir. Bunun yanı sıra esmer pirinç, kinoa, sarımsak tozu ve bulgur, suyla nemlendirilerek de verilebilir. Evde bu tahıllar mevcut değilse, buğday ekmeğini suyla ıslatıp onu da yedirebilirsiniz.

Et: Belki biraz garip karşılanabilir, zaten mutlaka verilmeli diye bir şart yoktur. Fakat et, yüksek protein içeriğinden dolayı kuşlar için harika bir gıdadır ve kuşlarınızın beslenmesini zenginleştirir. Yalnızca minik bir parça pişmiş tavuk vermeniz idealdir. Tavuk haricinde un kurdunun da verilmesi iyidir.

Su: Bütün canlılarda olduğu üzere muhabbet kuşlarında da suyun önemi çok büyüktür. Suyunu günlük olarak temizlemeniz ve yenilemeniz gerekmektedir. Çeşme suyu yani klorlu su kullanmayınız. Yeterli miktardan çok besin vermeyin. Çünkü gereğinden fazla beslemeniz, muhabbet kuşunuzu olumsuz etkileyecektir.

Muhabbet kuşlarının hepsi meyvelere ve sebzelere bayılırlar. Bundan dolayı muhabbet kuşunuzu beslerken muhakkak sebzeleri ve meyveleri unutmayınız. Aynı zamanda meyveler ve sebzeler lezzetli olmalarının yanı sıra, kuşunuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri de barındırır. Bu yüzden sık aralıklarla kuşunuzun meyve ve sebze tüketmesini sağlamalısınız. Muhabbet kuşunuza verebileceğiniz meyve ve sebzeler şu şekildedir;

  1. Karnabahar (Sıklıkla verebilirsiniz)
  2. Brokoli(Sıklık aralıklarla verebilirsiniz)
  3. Pancar yaprağı (Çok verirseniz kemik gelişiminin negatif yönde etkilenme riski vardır)
  4. Marul (Çok marul vermeniz ishale yol açar)
  5. Şalgam yaprağı (Çok vermemelisiniz)
  6. Domates, salatalık, patlıcan, biber ve kereviz sapı
  7. Haşlanmış pirinç ve patates
  8. Ispanak (Çok vermemelisiniz)
  9. Lahana ve karalahana (lahanayı sıkça verebilirsiniz fakat karalahanayı aşırı miktarda vermemelisiniz.)
  10. Muz, portakal ve elma kabuğu
  11. Mandalina ve mandalina kabuğu
  12. Armut, üzüm, kivi, şeftali, kavun, dut, erik, çilek, ananas, kiraz ve ayva
  13. Muhabbet kuşunuza meyve ve sebze vermeden önce iyice yıkamayı ihmal etmemelisiniz. Muhabbet kuşları, ot obur canlılardır fakat haftada bir defa haşlanmış yumurta ve yumurta kabuğu da vermeniz yararlı olacaktır.
  14. Muhabbet kuşlarının beslenmesi konusunda tahılların da önemi büyüktür. Muhabbet kuşunuza verebileceğiniz tahıl çeşitleri şöyledir;
  15. Darı ve beyaz darı (Sıklıkla verebilirsiniz)
  16. Buğday ve arpa
  17. Yulaf (Yulafı verirken karışımlarla değil de yalnız olarak vermeniz lazımdır)
  18. Keten tohumu ve pirinç
  19. Buna ek olarak muhabbet kuşlarına çeşitli baklagiller de verebilirsiniz. Muhabbet kuşunuza verebileceğiniz tohumlar ve baklagiller şöyledir;
  20. Ay çekirdeği (muhabbet kuşlarının ay çekirdeğini çok sevdikleri bilinmektedir. Ay çekirdeği sık aralıklarla verebilirsiniz)
  21. Badem, fındık
  22. Mercimek
  23. Bezelye
  24. Bakla

Muhabbet Kuşu Beslemenin Püf Noktaları

Bu listede yer alan gıdaları elinize doldurup kuşunuzun avucunuzdan yemesine yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede kuşunuz ile iletişiminiz güçlenecektir.

Ağızda çiğnenen gıdaların kuşlara verilmesi, onların sağlığını tehdit eder. Çünkü ağızdaki mikropların kuşa geçme riski vardır.

Meyve ve sevzeler çeyrek kibrit kutusu büyüklüğünde ve iki gün arayla verilebilir. Et ise haftada 1 defa verilmelidir. Suyun her gün mutlaka verilmesi gerekmektedir.