Hamilelikte Magnezyum Eksikliği Belirtiler Nelere Yol Açar Nasıl Giderilir

12 Ocak 2020
0 Yorum
hamilelikte magnezyum eksikligi belirtiler nelere yol acar nasil giderilir

Hayatımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmemiz için ihtiyacımız olan en önemli minerallerden biri de magnezyumdur. Bu mineral, vücutta 300’ün üzerinde reaksiyondan sorumludur. Örneğin magnezyum, sinir ve kas fonksiyonlarının gerçekleşmesinde

Hamilelikte Magnezyum Ne İşe Yarar Eksikliği Nelere Yol Açar Nasıl Giderilir?

Hayatımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmemiz için ihtiyacımız olan en önemli minerallerden biri de magnezyumdur. Bu mineral, vücutta 300’ün üzerinde reaksiyondan sorumludur. Örneğin magnezyum, sinir ve kas fonksiyonlarının gerçekleşmesinde rol oynar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ritmini dengeler ve güçlü bir kemik yapısına sahip olmamızı sağlar. Tüm bu durumlarda ve daha pek çok yaşamsal olayda magnezyumun önemi büyüktür. Gebelikte magnezyum alımı, annenin ve bebeğin sağlığı açısından oldukça mühimdir.

Magnezyum, organların işlevlerini düzgün bir biçimde yerine getirebilmesine katkıda bulunduğundan, özellikle hamilelik döneminde bu minerale daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. 18 yaşından büyük bir anne adayının hamilelik boyunca günlük magnezyum ihtiyacı 360-400 miligram düzeyindedir.

Gebelikte Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

Hamilelerin, içerisinde magnezyum bulunan gıdaları tüketmemesi, sağlığa zarar veren sigara, alkol ve benzeri ürünlerin kullanılması gibi faktörler, hamilelikte magnezyum eksikliğine yol açmaktadır.

Hamilelikte Magnezyum Eksikliğinin Zararları Nelerdir?

Hamilelikte vücudun magnezyum gereksinimi artmaktadır. Magnezyum, kemik, diş, böbrek ve kas sağlığının korunmasında hayati öneme sahiptir. Kan basıncının ve kan şekerinin dengelenmesinde rol oynayan magnezyum, vücuttaki enzimlerin çalışmasını da düzenler.

Magnezyum eksikliği yaşayan anne adaylarında; bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, anksiyete, ajitasyon, düşük tansiyon, güçsüzlük, kas spazmları, huzursuz bacak sendromu, kalp ritminde ve uyku düzeninde bozukluk meydana gelebilir.

Uykusuzluk, bilhassa gebeliğin son dönemlerine doğru hamilelerde en çok karşılaşılan şikayetlerden biridir. Bu durum magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilir.

Gebelikte magnezyum eksikliğinin, rahim kasılmalarını artırdığı bilinmektedir. Bu ise hem erken doğuma, hem de annenin ve bebeğin sağlığının tehlikeye girmesine neden olabilir. Gebelik döneminde magnezyum eksikliği olan kadının bebeğinde de bu sorunun görülme riski vardır. Yeni doğan bir bebekte magnezyum eksikliğine bağlı ısı kaybı olabilir. Âni bebek ölümlerinin sebeplerinden birisi de budur.

Kramplar da hamile kadınlarda yaygın olarak rastlanan bir problemdir. Rahim çevresinde kasılmalar başlayabilir ve bilhassa hamileliğin 2. trimesterinin ardından bacaklarda da sıklıkla kramplar oluşabilir. Böyle bir şikayet ile doktora başvuran hastalara genellikle magnezyum takviyesi önerilmektedir. Bacak krampları, magnezyum eksikliğine sahip olan anne adaylarında yaygın olarak gözlemlenen bir bulgudur. Hatta bazen bu ağrılı krampların şiddeti gece uykularının bölünmesine dahi sebep olmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar, hamilelikteki şiddetli magnezyum yetersizliklerinin gebelik zehirlenmesine, erken doğuma ve bebeğin ölü doğmasına yol açma riskinin bulunduğunu ortaya koymuştur.

Hamilelikte Magnezyum İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Hamilelikte günlük olarak 350 mg magnezyum alınması gerekir. Bilhassa düzenli beslenen anne adaylarında rutin magnezyum takviyesinin uygulanması tavsiye edilmez.

Badem, yulaf, ıspanak, fıstık, pekmez, karalahana, fasulye, muz, mercimek, bezelye, patlıcan, dereotu, muz, ıspanak, pazı, kabak çekirdeği, badem, ceviz, fıstık, kaju, kurubaklagiller, tam tahıllar, buğday kepeği, kavun, hurma, incir, kabuklu fırın patates,  koyu yeşil yapraklı sebzeler (nane, roka, pancar yaprağı gibi), çilek, ahududu, karpuz, çikolata, kakao, avokado, yoğurt, susam, siyah fasulye gibi besinler magnezyum açısından zengindir. Ayrıca doktorunuzun onayını almak şartıyla, hamilelikte günlük olarak 1 şişe maden suyu tüketmeniz yararlı olabilir. Ülseratif kolon, hassas bağırsak hastalığı (İBS) ve sindirim sistemiyle ilgili başka bir rahatsızlık yaşayan anne adaylarında, pankreatit, diyabet, böbrek hastalığı veya hipertiroidisi olan kişilerde de magnezyum eksikliği ortaya çıkabilir.

Gebelikte magnezyum eksikliği yaşanıyorsa ve magnezyum içeren gıdalar tüketilemiyorsa, doktora danışılarak magnezyum takviyesi alınabilir.