Soğuk algınlığı, bebeklikte en çok görülen rahatsızlıklardandır. Sonbaharda ve kış mevsiminde görülme sıklığı daha fazla olan soğuk algınlığı, bebeklerin iştahında azalmaya, burun akıntısına ve öksürüğe sebep olmaktadır. Bebeklerde soğuk algınlığı
Bebeklerde Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
Soğuk algınlığı, bebeklikte en çok görülen rahatsızlıklardandır. Sonbaharda ve kış mevsiminde görülme sıklığı daha fazla olan soğuk algınlığı, bebeklerin iştahında azalmaya, burun akıntısına ve öksürüğe sebep olmaktadır. Bebeklerde soğuk algınlığı için ne kadar çabuk müdahale edilirse iyileşmesi o kadar hızlı olacaktır.
Bebeklerde Soğuk Algınlığı Neden Olur?
Yetişkin bireylerde soğuk algınlığına sebep olan faktörler, bebeklerde de bu hastalığa yol açar.
Örneğin bebeğin bulunduğu ortamda hapşırmak ya da öksürmek, bebeğin hava partikülleri aracılığıyla mikrop kapmasının ve soğuk algınlığına yakalanmasının en büyük sebeplerindendir.
Bebekler her geçen gün yeni bir şeyler öğrenmektedirler. Bunu yaparken dokunma duyularını kullanmakta ve bazen de cisimleri dilleriyle yalamaktadırlar. Bu durumlarda bebeğin dokunduğu ve ağzına götürdüğü şeylerden soğuk algınlığı mikrobuna maruz kalma riski fazladır. Ağzını, burnunu ellemesi ve gözlerini ovuşturması virüs kapma olasılığını yükseltir.
Soğuk algınlığı geçiren birisinin bebeği öpmesi, vücuduna temas etmesi de hastalığın bebeğe geçmesine sebebiyet verebilir.
Bebeğin pis bir zeminde bulunması ya da oyuncaklarının yeterince temiz olmaması, virüs bulaşmasına zemin hazırlar.
Emzik, biberon ve su kaplarının dezenfekte edilmemesi de hastalığı tetikleyebilir. Soğuk algınlığı yaşayan aile bireyleri, iyileşene kadar mümkün olduğunca bebeğe çok dokunmamalı ve yanında bulunacaksa ağızlık takmayı ihmal etmemelidir. Bebekler, zayıf bir bağışıklık sistemine sahiptir ve bundan dolayı gerekli önlemlerin alınması şarttır.
Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
Burun tıkanıklığı, bebek, çocuk ve erişkinlerde meydana gelen soğuk algınlığının en önemli belirtisidir. Öte yandan bebeklerde soğuk algınlığı; huzursuzluk, hapşırma, burun akıntısı, uykuya dalmakta güçlük, ağlama, gözlerde kızarıklık, hırıltılı kuru öksürük ve iştahsızlık ile belirti verir. Çoğu zaman kuru öksürük görülmekle beraber özellikle akşam saatlerinde yükselen ateş şikayetine ve mukus hırıltısına (balgama) da rastlanabilmektedir.
Bebeklerde Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer Ne Yapmalıdır?
Anne sütü, 0-6 ay grubundaki bebeklerin soğuk algınlığına birebirdir. Çünkü anne sütü bebeklerin vücut direncini artırmakta ve böylece soğuk algınlığından çabucak kurtulmasına yardım etmektedir. Bebeğiniz henüz 6 aylık olmadıysa ilaç veya ek gıda vermeden evvel mutlaka bir doktordan bilgi almanız gerekmektedir.
6-12 ay arasındaki bebeklere soğuk algınlığının tedavisi için anne sütünün yanı sıra bol miktarda C vitamini içeren gıdalar yedirilebilir ve bitki çayı verilebilir. Fakat bunu yaparken aşırıya kaçılmamalıdır. Bebeğiniz ek gıdaya başladıysa günlük sıvı tüketiminin yeterli olmasına da özen göstermeniz lazımdır.
1-2 yaş aralığındaki bebekler soğuk algınlığı geçirdiklerinde, hızlıca iyileşebilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenmeleri şarttır. Aynı zamanda bebeğin odası daima temiz tutulmalı ve uykusunu alması sağlanmalıdır. Tekrar altını çizmek isteriz ki gıda seçiminin doğru yapılması da son derece mühimdir. Bu yaş grubundaki bebeklere de taze sıkılmış meyve suyu ve bitki çayı içirilebilir. Bu sayede bebeğin bağışıklık sistemi daha güçlü bir hale gelecektir.
Bebeğinizde soğuk algınlığı varsa ve 2 yaşın üzerindeyse, tedavi edilirken ilaç kullanmak gerekebilir. Tüm besin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamalı, hastaysanız bebeğin yanına yaklaşmamalı ve bulunduğu yeri güzelce havalandırmalısınız. Bebeğinizdeki soğuk algınlığı geçmiyorsa mutlaka bir uzman yardımı almalısınız.
Bebekte soğuk algınlığı meydana gelirse direkt ilaçlardan medet ummak yanlıştır. Bebeğinizin vücut ısısında belirgin artış olursa derhal en yakın hastaneye müracaat etmelisiniz.
Bebekler Üşütünce Nasıl Kusar Soğuk Algınlığı Üşütüp Kusmaya Ne İyi Gelir Tıklayınız