Karikatür Çizimi Ne Demek Kısaca Nasıldır?

14 Mart 2020
0 Yorum
karikatur cizimi ne demek kisaca nasildir

Güldürücü ve düşündürücü çizgiler topluluğuna karikatür denir. Bu sanat, mizahi unsurların çizim ile yansıtılmasıdır, kısaca karikatürde çizgiler konuşur ve bize derin mesajlar verir. Karikatür çizimi yapanlar ise karikatürist olarak adlandırılır.

Karikatür Nedir Tarihçesi Nasıldır?

Güldürücü ve düşündürücü çizgiler topluluğuna karikatür denir. Bu sanat, mizahi unsurların çizim ile yansıtılmasıdır, kısaca karikatürde çizgiler konuşur ve bize derin mesajlar verir. Karikatür çizimi yapanlar ise karikatürist olarak adlandırılır. Karikatür, daha kapsamlı tanımıyla; kişisel ve toplumsal herhangi bir durumun mübalağalı bir şekilde işlendiği, komik ve anlamlı resimdir.

Karikatür, hem görenlerde ilgi uyandırır hem de yansıttığı konu hakkında farkındalık oluşturur. Üstelik güldürmeyi de ihmal etmez. Karikatüristlerin çizim becerisi ve mizah anlayışı gelişmiştir. Güldürü alanındaki en tanınmış isimlerden olan Cem Yılmaz da eskiden karikatür çizimiyle uğraştığını söylemektedir.

Karikatürler, dik başlı ve sivri dillidir. Kolay kolay müsamaha göstermez, sürekli tenkit eder. Gerçi bunu yaparken halkın ortak sorunlarına parmak basmayı ve ters giden şeylere “dur!” demeyi amaçlar. Karikatürlerin bu aykırı tavrı nedeniyle bazı kesimler onlara cephe almıştır. Karikatürist, fikirlerini çizgilere döken kişidir. Karikatür modern bir sanat olup, bilimsel çalışmalara, fen ve teknik ile ilgili gelişmelere sıcak bakar. Çünkü karikatürler, dünyamızı daha iyi bir yer haline getirebilmek için herkesi duyarlı olmaya davet eder.

Karikatürün Özellikleri Nelerdir?

  1. Karikatür hem insanları gülümsetir hem de onlara ders verir.
  2. Bir karikatürist çizimlerinde güldürme yeteneğini ve ele aldığı konu hakkındaki bilgisini sergileyebilmeli, eğlendirirken düşündürmelidir.
  3. Karikatürler; sade, yalın ve net bir anlatıma sahip olmalıdır.
  4. Karikatür çizimlerinde toplumun ahlak kurallarına uymayan, rencide edici ve küçük düşürücü sözler asla yer almamalıdır. Karikatürde anlatılmak istenen şeyler, yıkıcı değil yapıcı bir eleştiri ile sunulmalıdır.
  5. Karikatürlerde konular yüzeysel bir biçimde ele alınır ve fazla detaya girilmez.
  6. Bir karikatürist, taraf tutmadan kendi düşüncelerini kendine özgü bir anlatımla resmedebilmeli ve çizilen karikatür orijinal olmalıdır.
  7. Karikatür çizimlerinde sıradışı ve muhalif bir felsefe hakimdir.
  8. İlgi çekici, açık ve öz olması da bir karikatürün sahip olması gereken niteliklerdendir.

Karikatür Ne Zaman Başladı?

Karikatür, oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Hercula ve Pompei kazıları sırasında vazoların, duvarların üzerinde birçok karikatür çizimi gözlemlenmiştir. Asıl karikatürün temelleri ise Rönesans döneminde atılmıştır. Bu sanat, 1877 yılında Teodor Kasap öncülüğünde yayınlanan Diyojen Dergisi sayesinde Türkiye’de yayılmaya başlamıştır. Kısa sürede karikatüristlerin sayısı giderek artmış ve karikatür dergileri de yaygınlaşmıştır.

İngiltere, ilk karikatür kitabının basıldığı yerdir. Öncesinde karikatür çizimlerinin iki kapak arasında sunulabileceği yalnızca bir hayalden ibaretti. Fakat hayal gerçeğe dönüştü ve A Book Of Caricaturas adlı kitap 1862’de basılarak ilk karikatür kitabı olma unvanını kazandı. Mary Darly isimli karikatüristin imzasını taşıyan bu kitabın adı “Karikatürün kitabı” demektir ve bu isim kitabın standart bir roman gibi değil ayrı bir tür olduğunun göstergesidir.