Bitki yetiştirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan menekşe, en güzel çiçeklerden biridir. Süs bitkisi olarak evleri renklendiren menekşe üzerine sayısız şiirler ve şarkılar yazılmıştır. Bakıldığı zaman insana huzur veren bu bitki, tıpkı bir
Menekşe Bakımı İçin Mutlaka Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Bitki yetiştirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan menekşe, en güzel çiçeklerden biridir. Süs bitkisi olarak evleri renklendiren menekşe üzerine sayısız şiirler ve şarkılar yazılmıştır. Bakıldığı zaman insana huzur veren bu bitki, tıpkı bir çocuk gibi ilgi ve sevgi beklemektedir. Menekşe bakımı dikkat ve titizlik gerektiren bir iştir. Eğer yeteri kadar özen gösterilmezse menekşe çiçekleri ne yazık ki fazla yaşamayacaktır. Bundan dolayı menekşe bakımının doğru yapılması şarttır. Bu kadar hassas bir yapıya sahip olan menekşe nasıl yetiştirilir ve menekşe yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? diye merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Menekşe Nasıl Bakılmalıdır?
Sulama, menekşe yetiştirmenin kilit noktasıdır. Menekşeler, 2-3 gün arayla sulanmalıdır. Fakat yaşadığınız bölgenin havası nemliyse daha seyrek aralıklarla sulayabilirsiniz. Toprağını elinizle yoklayarak sulayıp sulamanız gerekmediğini anlayabilirsiniz. 1 cm altının tamamıyla kuruduğunu fark ederseniz ona su vermelisiniz. Bu işlemi yaparken oda sıcaklığında kireçsiz su tercih etmelisiniz.
Yumurta kabuklarını menekşelerin toprağına katarsanız daha fazla çiçek açacaktır. Bu yöntem sayesinde menekşelerinizin daha çok ve daha canlı çiçek vermesini sağlayabilirsiniz.
Menekşe yaprakları son derece narindir. Bu yüzden menekşelerin yapraklarına fazla dokunmamak gerekir. Menekşe bitkisi nasıl yetiştirilir diye merak edenler, bunu da göz önünde bulundurmalı ve menekşe yapraklarına sık sık dokunmaktan kaçınmalıdır. Menekşe budama için en ideal zaman ilkbahar mevsimidir. Kurumuş dallardan ve yapraklardan arındırılması, menekşenin daha güzel görünmesini sağlayacaktır.
Menekşe bitkisine yılda bir kez vitamin desteği vermek gerekebilir. Fakat vitamin takviyesinin aşırı olması, menekşenin yıpranmasına sebep olacaktır. Saksısını da 2 yıl arayla değiştirebilirsiniz. Menekşe toprağı, bu bitki için gerekli olan vitamin ve minerallere sahiptir. İki yılda bir yenilenmesi idealdir ve böylelikle menekşelerin ihtiyacı giderilmiş olacaktır.
Menekşe toprağı satın alın. Menekşe toprağının nem tutma özelliği vardır. Ayrıca bu toprak, menekşe köklerinin yeteri kadar oksijen almasını sağlamaktadır. İçinde torf ve vermikülit gibi bileşenlerin yer alması önemlidir. Menekşe toprağı diye bilinen bu özel toprağı rahatlıkla bulmanız mümkündür.
Menekşe bakımının diğer bir püf noktası da bu bitki için uygun bir yaşam alanı hazırlanmasıdır. Menekşe, aydınlıktan hoşlanan bir bitki olsa da güneş ışığına direkt olarak maruz kalmayı çok sevdiği söylenemez. Bu yüzden geniş ve ferah bir ortamda bakılması gerekir. Örneğin bu bitkiye mutfağınızda yer verebilirsiniz. Böylelikle hem güneşten olumsuz etkilenmeyecek, hem de nemli ve aydınlık bir yerde bulunduğundan daha hızlı büyüyecektir. Mutfakta pişirdiğiniz yemeklerin veya demlediğiniz çayın etrafa yaydığı nem, menekşeniz için oldukça faydalıdır. Bu sayede capcanlı görünecek ve en iyi şekilde yetişecektir.
Menekşe, hep aynı boyda kalmaz ve gün geçtikçe olgunlaşır. Bu süre zarfında gübrelemeye ihtiyaç duyar. Menekşe bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden biri de gübresini sık aralıklarla değiştirmektir. Bilhassa menekşelerin çiçeklenme zamanında yoğun fosfor içeren gübreler kullanılmalıdır.