Zamanla çeşitli etkenlere bağlı olarak bazı hayvanların nesli kesilmiştir. Soyu tükenmiş olan bu hayvanların bir kısmı doğal afetlerden dolayı yok olmuştur, bazılarının nesli de insanlığın başlangıcından asırlar önce tükenmiştir. Dinozorlar buna bir
Nesli Tükenmiş Hayvanlar Listesi
Zamanla çeşitli etkenlere bağlı olarak bazı hayvanların nesli kesilmiştir. Soyu tükenmiş olan bu hayvanların bir kısmı doğal afetlerden dolayı yok olmuştur, bazılarının nesli de insanlığın başlangıcından asırlar önce tükenmiştir. Dinozorlar buna bir örnektir. Fütursuzca yapılan avcılık, nüfus artışına bağlı kentleşme ile ekolojik dengenin bozulması gibi faktörler, çeşitli hayvan nesillerinin son bulmasına yol açmıştır.
Asırlar önce dünyada var olan hayvanların bir kısmı günümüze kadar ulaşamamıştır. Bazıları yer kabuğu ve iklim değişimleriyle yok olurken bazılarının soyu ise doğal afetler sonucu bir daha devam edememiştir. Bunun en büyük sebeplerinden bir diğeri de maalesef insanların çevreye verdiği zararlardır.
Dinozorlar
Dinozorların nesli 65 milyon yıl evvel kesilmiştir. Soylarının nasıl tükendiğine dair farklı söylentiler mevcuttur. Kabul edilen görüşe göre dinozor neslinin tükenme sebebi göktaşı çarpmasıdır.
Mamut
Bu canlı türünün yaşadığı dönem son buzul çağıdır. 8 ton ağırlığında olduğu ifade edilen bu hayvanın boyu ise 4 buçuk metreydi. Milattan önce 1700’lerde nesli tükenmiş ve o günden bu yana bir daha görülmemiştir. Aşırı avlanmaya veya iklim değişikliğine bağlı olarak yok oldukları düşünülmektedir.
Hazar Kaplanı
Hem ülkemizde hem de Hazar denizi ile Kafkasya’nın Türkmenistan, İran gibi ülkelerinde yaşayan bu tür, Afganistan’ın kuzey kesimlerinde de bulunurdu. Irak ve Moğolistan bölgelerinde de kalıntılarına rastlanmıştır.
Hubara Kuşu
Pakistan, kuzey Afrika ve Kanarya Adaları’nda nesli tükenmeye yüz tutmuş bir kuş olan Hubara, Anadolu’nun soyu kesilen hayvanlarındandır. Bu kuşun etinde etlerinin afrodizyak etkisi bulunduğu kabul edilmekte ve bu yüzden bilinçsizce Hubara avcılığı yapılmaktadır.
Moa Kuşu
Yaşam alanı Yeni Zelanda olan bu canlının, dünya üzerindeki kuş türlerinin en büyüğü olduğu söylenmektedir. İnsanoğlu yüzünden nesli tükenen Moa kuşu, maalesef aşırı avlanmaya bağlı olarak yok olmuştur.
Beta Kobrası
Yılan derisi, tekstil alanında rağbet görmekte ve mont, çanta gibi çeşitli ürünlerin imalatında kullanılmaktadır. Bunun için en çok Beta Kobrasından yararlanılmaktadır. Afrika bölgesinde varlığını sürdüren bu canlının yok olma nedeni çok fazla avlanmasıdır.
Fildişi Gagalı Ağaçkakan
Ağaçkakan türlerinin en büyüğü olarak kabul edilir. Oldukça sevimli ve ilginç bir görünüme sahip olan bu kuşun, ABD’nin Louisiana ve Arkansas eyaletlerinde varlığını devam ettirdiği söylense de 1994’te soyu tükenen hayvanlar listesine alınmıştır.
Çizgili Sırtlan
Hindistan’da, Asya’nın batısında ve Afrika’nın kuzeyinde yaşadığı ifade edilmektedir. Soyu tükenmiş hayvanlar kategorisinde yer almaktadır.
Tazmanya Kaplanı
Etçil keselilerden biri olan Tazmanya Kaplanı, kökeni Avustralya’ya dayanan bir hayvandır. Nesli 1930’lu yıllardan sonra tükenmiştir. Çiftçilerin ve Tazmanya iktidarının işbirliğiyle acımasızca avlanan bu hayvanın soyu günümüze ulaşamamıştır.
Göçmen Güvercin
1904 yılından itibaren dünyanın hiçbir yerinde bu kuş türüne rastlanmamıştır. Yok olma nedeni bilinçsiz avlanmadır ve yolcu güvercini olarak da isimlendirilir. Bu şirin hayvanın anavatanı Amerika’dır. Ne yazık ki avcılık adı altında resmen hayvan katliamı yapılarak bu hayvan türü de yok edilmiştir.
Altın Kurbağa
Altına benzer bir görünüşü olduğu için ‘Altın Kurbağa’ diye adlandırılmıştır. Parlak sarı ve turuncu renkleri, küçük gövdesiyle tropikal ormanların ev sahipliği yaptığı canlılardan biriydi. En fazla rastlandığı yer Kosta Rika bölgesi olmuştur. 1939’da tamamen yok olduğu bilinmektedir.