Tütsü, defne yaprağı, öd ağacı, kafur gibi aromatik güzel kokulu bitkilerin yakılması ile yapılan bir ritüel, arınma işlemidir. Tütsü yakmak dinimizde de vardır. Peygamberimiz aleyhisselamın öd ağacı ve kafur ile tütsü yaktığı kitaplarda geçmektedir.
Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar?
Tütsü, defne yaprağı, öd ağacı, kafur gibi aromatik güzel kokulu bitkilerin yakılması ile yapılan bir ritüel, arınma işlemidir. Tütsü yakmak dinimizde de vardır. Peygamberimiz aleyhisselamın öd ağacı ve kafur ile tütsü yaktığı kitaplarda geçmektedir.
Tütsü Nasıl Yakılır?
Aktardan bir miktar defne yaprağı, adaçayı yaprağı, öd ağacı, çörek otu ve üzerlik otu alın. 10-20 TL gibi cüzzi bir ücret ödeyip bu bitkilerin tümünü satın alabilirsiniz. Çelik eski küçük bir tencereye veya eski bir çaydanlık üstüne bu aromatik bitkilerden az miktarda koyun. Uzun bir çakmakla yakın, tütsü hemen sönebilmektedir, bu nedenle söndükçe uzun bir çakmakla yakın. Elinizdeki tencere ile tüm evi dolaşın. Hafta birkaç kez tütsü yapabilirsiniz. Hatta evdeki yemek kokusunu, eve sinen kötü kokuları arındırmak için de istediğiniz zaman tütsü yakabilirsiniz.
Tütsü Yakmanın Faydaları Nelerdir?
- Tütsü yakmak nazara iyi gelir, nazarın giderilmesine yardımcı olur.
- Tütsü evdeki kötü kokuyu yok edip, güzel rahatlatıcı bir koku eve dolar.
- Tütsü yakmak fizyolojik ve psikolojik yönden faydalıdır. Kasları rahatlatır ve strese iyi gelir. Ortamdaki negatif enerjiyi alır ve evin kasvetli havasını dağıtır.
- Tütsü, evi böceklerden de uzak tutar. Evinizi resmen istila eden sinek ve böceklerden kurtulmak için tütsü yakabilirsiniz. Tütsü yalnızca sivrisinekleri kovmakla kalmaz, evinizi akarları, güvelerden, bit ve pirelerden, kara sineklerden, kene, üvez, kalorifer böceği ve hamam böceği gibi böceklerden de temizler. Güveler, sedir ağacının kokusundan da kaçarlar. Sedir ağacının yapraklarını tütsü olarak yakarsanız böcekler evinize yaklaşamayacaktır.
- Tütsü yakmanın faydaları arasında vücudu gevşetmesi de sayılabilir. Halsizlik ve bitkinliğe birebir olan tütsü, sizi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan yatıştırır.
- Tütsü, kötü kokuları da giderir. Örneğin sigara kokusu, yemek kokusu, alkol kokusu ve rutubet kokusu gibi rahatsız edici kokular, tütsü ile yok edilebilir.
- Sakinleştirici etkisi vardır. Gerginlik ve huzursuzluk durumunda tütsü yakılarak rahatlama sağlanabilir. Ruhani yönden faydalı olan tütsüler, kötü düşüncelerden arındırır ve insana kendini iyi hissettirir.
- Tütsü baş ağrısını hafifletir. Diğer ağrı ve sızılara da iyi geldiği bilinmektedir. Tütsü burun tıkanıklığını açar ve daha rahat nefes almaya yardımcı olur. Böylece burun-boğaz hastalıklarının tedavisinde rol oynar.
- Konsantrasyonu artırması da tütsü ne işe yarar? sorusunun diğer bir cevabıdır. Kokusuyla beyni uyaran tütsü, algılamayı ve odaklanmayı kolaylaştırır.
- Tütsü çeşitli rahatsızlıkların iyileşmesinde etkilidir, sıkıntı vee bunalım gibi ruhsal problemleri de çözüme kavuşturur. Çörek otu tütsüsü baş ağrısını dindirir ve sindirimin düzenlenmesine olumlu etkisi vardır. Nitekim bu yöntem eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Baş ağrısının geçmesine katkı sağlayan tütsü, mental yorgunluğu da gidermektedir.
- Cinsel isteği artırır.
- Daha dinç ve mutlu olmayı sağlar.
- Tütsüler kötü kokuları silip süpürür.
- Etrafa pozitif enerji yayar.