Menekşe görünüşü çok hoş, en beğenilen, evlerde, iş yerlerinde en çok tercih edilen çiçeklerdendir. Menekşenin bakımı da çok kolaydır.Yapmanız gerekenler ise çok basit olup; menekşeleri elverişli bir ortamda bulundurmak ve onlara belirli aralıklarla
Menekşe Bakımının Püf Noktaları ;Çoğaltma, Sulanması Toprağı
Menekşe görünüşü çok hoş, en beğenilen, evlerde, iş yerlerinde en çok tercih edilen çiçeklerdendir. Menekşenin bakımı da çok kolaydır. Yapmanız gerekenler ise çok basit olup; menekşeleri elverişli bir ortamda bulundurmak ve onlara belirli aralıklarla su vermekten ibarettir.
Menekşe Bakımında Püf Noktaları Nelerdir?
Menekşelerin yaz mevsiminde kurumasını önlemek için toprağını düzenli olarak sulamanız gerekir. Bu zarif bitki, haftada 2-3 defa sulanmaya ihtiyaç duyar. Kış mevsiminde ise fazla sulanması gerekmez, toprağını nemli tutmanız kafidir. Bu durum diğer ev bitkileri için de geçerlidir. Menekşeleri haşlanmış yumurta suyu ile sulamak faydalıdır. Evinizde bitki yetiştiriyorsanız sulamasını bu şekilde yapmanız bitkinizin gelişimine yardımcı olacaktır. Yumurta haşladıktan sonra suyunu lavaboya değil, soğumasını bekleyip çiçeklerinizin dibine dökün. Bu sayede çiçekleriniz daha hızlı büyüyecektir.
Menekşeler 3 gün arayla alt tarafından sulanmalıdır. Üst tarafından sulanırsa yaprakları çürür. Bu hususa dikkat edilmelidir.
Menekşe çeşitleri saymakla bitmez. Afrika menekşesi yetiştirmek ise hepsinden daha kolaydır. Menekşeler pembe, ebruli, kırmızı, mor ve beyaz gibi değişik renklerde çiçek açar. Ev dekorasyonuna farklı bir hava katan menekşeler, kokusu ve görünümüyle bize huzur verir.
Menekşe Nerede Tutulmalıdır?
Doğru menekşe bakımı, onun için uygun bir ortam sağlamakla başlar. Menekşeler aydınlıktan hoşlanır fakat direkt olarak güneş ışığı alması uygun olmaz. Bu yüzden aydınlık ve havadar bir ortamda bakılmalıdır. Menekşelerin bulunduğu yer aydınlık ve nemli olmalıdır. Menekşeler böyle ortamlardan çok hoşlanır. Buna göre menekşeleri mutfağınızda yetiştirmeniz daha doğru olacaktır. Zira demlenen çayın ve pişen yemeklerin etrafa yaydığı nem, menekşeleri olumlu etkileyecek ve hastalanmasını engelleyecektir. Menekşeleri koyduğunuz yerin sıcaklığı 15-27 derece aralığında olmalı, çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.
Menekşe Nasıl Çoğaltılır?
Menekşeler yaprakları kullanılarak çoğaltılır. Yaz mevsimi geldiğinde menekşenin bir yaprağını alıp bir bardak suda köklendirerek saksıya ekebilirsiniz. Ancak bunu kış mevsiminde yapamazsınız çünkü yaprak çürüyecektir. Evinizdeki menekşeleri bu yöntemle çoğaltabilir ve harika bir görsel ziyafet oluşturabilirsiniz.