Bonsai çiçeği ve Bonsai ağacı aynı anlama gelmektedir. Bonsai minyatür bir ağaç görüntüsünde, çok yavaş büyüyen genellikle dekoratif amaçlı kullanılan bitkilerdendir. Bonsai, tabakta veya tepside yetişen bitki demektir.
Bonsai Bakımı İçin Uzmanlardan 25 Altın Püf Noktası
Bonsai çiçeği ve Bonsai ağacı aynı anlama gelmektedir. Bonsai minyatür bir ağaç görüntüsünde, çok yavaş büyüyen genellikle dekoratif amaçlı kullanılan bitkilerdendir. Bonsai, tabakta veya tepside yetişen bitki demektir.
Bonsai Çiçek Nedir?
Bazı teknikler sayesinde bodurlaştırılan ve saksıda bakılan ağaçlara bonsai denir. Oldukça şık ve zarif bir minyatür ağaç olan bonsai, evleri ve ofisleri renklendirmek için sıklıkla tercih edilmektedir. Parklarda, ormanlarda kısacası çevremizde karşılaştığımız kocaman ağaçların ufacık bir saksıya sığdırılması gerçekten insanı hayrete düşürmektedir. Saksıda ağaç yetiştirme uygulaması Mısır’da başlamış, daha sonra Çin ve Japonya tarafından benimsenmiştir. Öyle ki Japonya’da bu bir sanat dalı olarak kabul edilmektedir. Onun için Bonsai kelimesi Japonca’dan gelmektedir. “Bon” kelimesi Japonca’da tepsi anlamındadır ve “sai” kelimesi de ‘bitki’ demektir.
Bonsai Çiçeği Bakımı Püf Noktaları
Bonsai sulama yöntemi;
nedir sorusundan başlayacak olursak öncelikle bu bitkinin yaz mevsimi boyunca her hafta 2 defa sulanması gerektiğini ifade etmeliyiz. Kış aylarında ise haftada 1 kez sulanması yeterli olacaktır. Her sulamada aynı ölçek kullanılmalıdır. Çiçekler akşam sulandıysa ve dibinde su varsa, ertesi gün saksıdaki su boşaltılmalıdır. Saksının böceklenmemesi için buna dikkat edilmelidir. El ile kontrol edilerek toprağın ıslak mı kuru mu olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Toprak kuru değilse sulama ertelenebilir.
Bonsai çiçeğine fazla su verirseniz ölür, yeteri kadar sulamazsanız kurur. Bitkinizin durumunu ve toprağın kuru olup olmadığını göz önünde bulundurarak su miktarını buna göre ayarlamalısınız.
Evinizde bonsai yetiştirecekseniz onu mutfağa koymanız önerilir.
Bu bitki aydınlık ortamlardan hoşlanır fakat direkt güneş ışığı almamalıdır. Hem doğrudan güneş görmeyen hem de aydınlık bir ortamda bulundurulmalıdır. Bonsai bitkisinin bakıldığı yerin nemli olmasına ve hava almasına özen gösterilmelidir.
Bonsailer potasyum, fosfor ve azot elementlerine gereksinim duyar. Daima yeşil kalmaları buna bağlıdır. Bonsai bitkisi için bu elementleri ihtiva eden kompoze gübreler kullanılmalı ve ayda 1 kez gübrelenmelidir. Yaz mevsiminde açan Bonsai çiçeklerinin fosfor ihtiyacı fazladır.
Bonsai, toprak tamamen kuruyunca sulanmalıdır. Gereğinden çok su verilirse maalesef çürüyecektir. Toprağını elinizle yoklayarak ıslak olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Bonsai yanlış sulanırsa çok yaprak dökmeye başlayacaktır.
Saksısının altına çakıl taşı yerleştirerek sulama esnasında bonsai köklerinin kurumasını önleyebilirsiniz.
Bonsainin çürüyen kökleri bahar aylarında kesilmelidir.
Yılda 2 kez (ilkbahar ve sonbaharda) bonsai bitkisine vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bu takviyeler çiçekçilerden alınabilir.
Bonsailer sulanırken musluk suyu değil oda sıcaklığında su kullanılmalıdır.
Çok sıcak veya çok soğuk havaları sevmeyen Bonsailer, ılık ortamlarda bakılmalıdır. Hava akımlarından hemen etkilenebildikleri için bu konuda hassasiyet gösterilmelidir.
Yaz mevsiminde Bonsailere su verilirken saksının altlığında su bırakılmalıdır. Böylece ihtiyaç duyduğu suyu alacaktır.
Bonsailerin geçiş mevsiminde mutlaka budanması gerekir. Makasla budanabilir. Fakat budama işlemi yaz ve kış mevsiminde yapılmamalıdır. Budama için en uygun zaman ilkbahardır.
Her bitki bakımının ortak püf noktalarından biri, 2-3 yılda bir toprağını yenilemektir. Bu durum bonsailer için de söz konusudur. Bitkilerin toprağı gerektiği zaman değiştirilmezse besin ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Öte yandan toprağı çok sık değiştirilirse bu sefer bitkiler toprağa uyum sağlamakta güçlük çekerler.