Kuru Biber Nasıl Yapılır Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur Nasıl Saklanır

kuru biber nasil yapilir dolmalik biber nasil kurutulur nasil saklanir

Kış mevsimi gelirken yapılan hazırlıklardan biri de biber kurutup saklamaktır. Kurutulmuş biber, taze biberin uygun şartlarda kurutulması ile elde edilir. Biber kurusu, çorbadan bakliyat yemeklerine kadar çeşit çeşit tariflerde kullanılır ve yemeklerin lezzetini ikiye katlar.

Evde Yeşil, Kırmızı, Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur Resimli Anlatım

Kış mevsimi gelirken yapılan hazırlıklardan biri de biber kurutup saklamaktır. Kurutulmuş biber, taze biberin uygun şartlarda kurutulması ile elde edilir. Biber kurusu, çorbadan bakliyat yemeklerine kadar çeşit çeşit tariflerde kullanılır ve yemeklerein lezzetini ikiye katlar.

Biber Nasıl Kurutulur?

Biber kurusu hazırlamak oldukça basittir. Bunun için;

  1. İlk olarak biberler yıkanır ve süzgeçte kurumaya bırakılır.
  2. Yorgan iğnesine bir iplik geçirilir.
  3. Biberler, sap kısımlarından ve birbirine temas etmeyecek biçimde ipliğe dizilir. Mümkün olduğu kadar biberlerin arasında boşluk bırakılmalıdır.
  4. Dolmalık biber kurutulurken de sap kısmı koparılıp içerisindeki tohumlar alınır ve oyulmuş kısım alta gelecek şekilde ipe dizilir.
  5. Bahçenin veya balkonun doğrudan güneş görmeyen havadar, bol ışıklı bir yerinde kurumaya bırakılır.

Kurutulmuş Biber Nerede Muhafaza Edilir?

  1. Kurutulmuş biberi kilerde muhafaza edebilirsiniz. Bir şey olmaz.
  2. Kuruttuğunuz biberleri ipten alıp kilitli bir buzdolabı poşetine koyun. Dolabınızın kapak kısmındaki en üst rafına yerleştirip uzun süre saklayabilirsiniz.
  3. Kurutulan patlıcanlar ve biberler kaynayan suda az haşlanarak buzdolabı poşetlerine pay  edilip buzluğa koyulabilir.

Kurutulmuş Biberin Faydaları Nelerdir?

Kurutulmuş biberler tam anlamıyla bir şifa deposudur.

  1. Taze biberde takriben %92 oranında su bulunur. Kurutulduğunda ise biberin su oranı yok denecek kadar azalır. Ortalama 15 kilo biberden 1 kilo kuru biber çıkar. Kurutma işlemi sırasında biberlerin suyu buharlaşarak sadece özü kalır. Bu yüzden kuru biber vitamin, karbonhidrat, yağ ve protein gibi besin öğeleri bakımından zengindir.
  2. Afrodizyak etkisi vardır.
  3. Bronşitin tedavisinde etkilidir. Solunum yollarını rahatlatır ve grip, bronşit ve benzeri hastalıklara karşı koruma sağlar.
  4. Balgam söktürücüdür. Akciğerleri temizler ve zararlı maddelerin balgamla dışarı atılmasını kolaylaştırır.
  5. Sindirim sistemini güçlendirir, hazımsızlığı önler.
  6. Prostat kanserine engel olur.
  7. Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre biber kurusunda bulunan kapsaisinin isimli madde prostat kanseri hücreleriyle savaşır. Yani kurutulmuş biber, anti-kanser güçlü bir besindir.
  8. C vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır. Hatta C vitamini oranının yeşil biberden 2 kat fazla olduğu tespit edilmiştir. Limon da C vitamini hazinelerinden biridir fakat kırmızı biber vitamin içeriğiyle onu da geride bırakmıştır.
  9. Ağrıları dindirir. Capsaicin kreminin daha etkili formu olan zostrix, zona sonrası meydana gelen nevralji rahatsızlığında yatıştırıcı etki göstererek vücudu rahatlatır.
  10. İştahsızlık problemine çok iyi gelir. Mideyi yormaz, bilakis kuvvetlendirir. Midenin düzenli çalışmasına yardım eder.

Kurutulmuş Biber Nasıl Tüketilebilir?

Biber kurusu arzuya göre farklı şekillerde tüketilebilir. Doğrudan salatalara eklenebilir; kızartması veya dolması yapılabilir. Hangisini tercih ederseniz edin, kurutulmuş biberin lezzeti damak tadınıza hitap edecektir.

Kurutulmuş biber ile çorba, yemek,meze, kavurma, mantı, salata vb pek çok şey yapabilirsiniz.