Taurin piyasada satışta olan enerji içeceklerinin ana maddelerinden biridir, bir aminoasit çeşitidir. Yapılan bilimsel çalışmalar, taurin maddesinin kişiye enerji verdiği, fiziksel ve zihinsel performansı artırdığını göstermiştir. Taurine bebek mama
Taurin (Taorin) Nedir Ne İşe Yarar Faydaları ve Zararları
Taurin piyasada satışta olan enerji içeceklerinin ana maddelerinden biridir, bir aminoasit çeşitidir. Yapılan bilimsel çalışmalar, taurin maddesinin kişiye enerji verdiği, fiziksel ve zihinsel performansı artırdığını göstermiştir. Taurine bebek mamalarında da bulunur. Taurin, hem vücudumuz tarafından kendiliğinden üretilir, hem de besinler yoluyla alınır. Vücutta doğal olarak da bulunur. Taurin doğal olarak et, balık, süt ürünleri ve anne sütünde bulunur ve ayrıca besin takviyesi olarak da mevcuttur.
Taurine Nedir?
Taurin, bazı hayvan bazlı gıdalarda bulunan ve vücudumuzun bazı dokularında kendiliğinden oluşan bir amino asittir. Bu amino asidin en yüksek seviyeleri et, balık ve süt ürünlerinde bulunur.
Taurinenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Taurin, vücudun çalışması gereken doğal olarak oluşan bir amino asittir ve önerilen miktarlarda alındığında olumsuz bir yan etkisi yoktur.
- Taurin zihinsel ve fiziksel fonksiyonun artmasını sağlar.
- Taurin metabolizmanızı hızlandırabilir ve yağ yakmaya yardımcı olabilir.
- Yapılan çalışmalar, taurinin trigliseritleri düşürerek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
- Taurin gözleriniz için faydalı bir maddedir. Bilimsel araştırmalarda taurinin gözü koruduğu ve oksidatif hasar ve aşırı ışığa maruz kalmanın neden olduğu retinayı onardığı gözlemlenmiştir.
- Taurin beyindeki stres ve kan basıncını düşürebilen endorfin üretimini arttırır. Stresi önler.
- Taurine kalp sağlığı için de önemli bir aminoasittir. Japonya’da yüksek dozda taurin, kalp yetmezliği için onaylanmış bir tedavidir.
- Taurine enerji seviyenizi artırıp yaptığınız spordan verim almanızı daha kolay spor yapmanızı sağlar.
- Taurinekas hücrelerinde birçok işlevde rol oynar. Hücre elemanlarının stabilizasyonuna, anti-oksidasyona (hücrelerinizi serbest radikallerin hasarından koruma süreci), sıvı dengesinin düzenlenmesine ve glikoliz ve glikojenezin uyarılmasına (enerji süreçleri) yardımcı olur. Basitçe söylemek gerekirse, taurin enerji kullanımı ve kas fonksiyonu ile ilgili birçok sürece dahildir.
- Taurin, yorgunluk ve kas bozukluklarının tedavisi, diyabetle ilişkili görme sorunlarının azalması ve bağışıklık fonksiyonun artırılması, iltihaplanma ve nöroprotektif etkilerdeki iyileşmeler dahil olmak üzere pek çok yönden faydalıdır.
- Taurin, vücudu iyileştiren, güçlendiren antioksidan gibi davranır.
- Merkezi sinir sisteminizin genel işlevini destekler.
- Hücrelerinizdeki hidrasyon ve elektrolit dengesini korur.
- Sindirime ve yağların işlenmesine yardımcı olan safra asitleri oluşturur.
- Hücrelerinizdeki mineralleri düzenler.
- Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Taurin, kan şekerini kontrol altına alıp şeker hastalığını önler ve kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini azaltır.
Taurinin Sağlığa Zararları Nelerdir?
Yukarıdada belirttiğimiz gibi taurinin sağlığımız için pekçok faydası vardır. Belirli bir dozda alındığında zararı olmayan taurin, aşırı tüketimde vücuda çeşitli zararları vermektedir. Günde 3000 mg-a kadar taurin güvenli kabul edilmektedir.
Özellikle aşırı miktarda alınması karaciğer ve böbreklerde yük oluşturur, bu organların fonksiyonları bozup organ yetmezliğine kadar çeşitli sorunlara yol açabilir.