Hamilelikte Bebek Hareketlerinin Dışarıdan Görülmesi Ne Zaman Olur

3 Eylül 2020
0 Yorum
hamilelikte bebek hareketlerinin disaridan gorulmesi ne zaman olur

Bebeğin hareketlerinin dışarıdan izlenmeye, görülmeye başlanması ebeveynleri, aile fertlerini çok mutlu eden bir durumdur. Doktorlar bebeğin hareketlerinin anne karnındaki bebeğin 23 haftalık olmasından itibaren dışarıdan hissedilebileceğini

Bebeğin hareketlerinin dışarıdan izlenmeye, görülmeye başlanması ebeveynleri, aile fertlerini çok mutlu eden bir durumdur. Doktorlar bebeğin hareketlerinin anne karnındaki bebeğin 23 haftalık olmasından itibaren dışarıdan hissedilebileceğini bildiriyor.

Bebek Hareketleri Kaç Haftadan, Aydan İtibaren Dışarıdan Görülebilir?

Hamileliğinin 23. haftası ile birlikte 6. aya girilir ve bebeğin hareketleri dışarıdan çok rahat izlenebilir, anlaşılabilir.

23. Haftada, 6. Ayda Neler Yaşanır? Dr. Banu Aygün Anlatıyor

Dr. Banu Aygün anlatıyor;

23 haftalık bebeğin kilosu ve boyu ne kadardır? BU soruyu genel olarak cevaplayacak olursam; hamileliğin 23. haftasında bebeğin boyu ortalama 30-31 cm, kilosu ise 550 gramdır diyebilirim. Bu dönemde bebeğin hareketlerini dışarıdan kolaylıkla fark etmek mümkündür.

Hamileliğin 23. haftasına gelindiğinde anne adayının kilosu belirgin şekilde artmaya başlar. Anne bu zaman diliminde daha fazla aşerir. Fakat bu durumu abartmamak ve her şeyden ölçüsüzce tüketmemek gerekir. 23. haftada anne adayı vücudunun çeşitli bölgelerine kramp girdiğini hissedebilir fakat bu önceki haftalara nazaran daha az olacaktır. Bilhassa magnezyum ve kalsiyum hamilelikte kramp şikayetinin giderilmesinde çok önemlidir. Anne istediği şeyleri çok aşırıya kaçmadan tüketmekte özgürdür. Gebeliğin 23. haftasında rahim daha da büyür ve idrar torbasına baskı yapar. Bu nedenle bazen akıntı olabilir. Rahim giderek ağırlaşacaktır.

23 haftalık gebelikte bebeğin hareketleri net olarak hissedilir. Zira bebeğin hareket alanı iyice genişlemiştir. Başka bir deyişle bebeğin içerisinde yer aldığı amniyon sıvısının hacmi artmıştır. Bu ise bebeğin daha rahat hareket edebileceği anlamını taşır.

Hamileliğin 23. haftası itibariyle bebekte ne gibi değişiklikler olur? sorusuna da yanıt vereyim. Bebek 23 haftalık olduğunda artık organları bir hayli gelişmiştir. Fakat cildi yine buruşuktur. Tüyleri koyulaşır ve hızla büyümeye devam eder. Yüzü ve vücudu yavaş yavaş son şeklini almaktadır. Dudakları belirginleşir ve pankreasından insülin salgılanmaya başlanır. Öte yandan hamileliğinizin 23. haftasında bebeğinize daha fazla ilgi göstermeniz, onunla konuşmanız gerekir. Çünkü sizi hiç zorlanmadan duyacaktır. Hatta küçük sesler bile onun kulağından kaçmayacaktır!

Bebek Hareketleri Nasıl Hissedilir?

Bebek, rahme düşer düşmez hareket etmeye başlamaktadır. Ancak ilk hareketinin hissedilmesi zaman gerektirir. Peki, beklenen an nasıl gerçekleşecek? Onun hareketini ilk defa hamileliğinizin 16-20. haftalarını kapsayan dönemde hissetmeye başlayacaksınız. Sanki bir kelebeğin kanat çırpışı gibi, bağırsaklarınızda gaz varmış da o sizi rahatsız ediyormuş gibi gelecektir. Bunu patlayan mısır hissine de benzetebiliriz. Bebeğinizin bu ilk hareketleri hafif bir kıpırtı şeklinde olacaktır. Zaman içerisinde tekmelerinin şiddeti ve sıklığı artacaktır. Hazırlıklı olmalısınız, çünkü canınız biraz yanabilir. Bebek hareketleri; yumruk, gerilme, tekme, hışırtı çıkarma, hırlama ve benzeri farklı şekillerde gerçekleşmektedir.

Bebeğinizin hareketleri durduğunda bir bardak portakal suyu tüketmeniz veya bir parça çikolata yemeniz önerilir. Sonra uzanarak bebeğinizin hareket etmesini bekleyebilirsiniz. 20 dakika içerisinde tekmeleri yeniden başlayacaktır. Fakat bebeğinizin hareketlerini belirgin olarak hissedemiyorsanız doktorunuzla veya hemşirenizle görüşmelisiniz.

23 Haftalık Gebelik Bebek Kilosu Görüntüsü Gelişimi 23 Haftalık Hamileyim Tıklayınız

Anne Karnında Bebek Hareketleri Azalırsa Ne Yapmalıdır? Dr Önerileri Tıklayınız

Anne Karnında Bebek Hareketleri Bebeğin Çok Hareketli Olmasının Sebepleri Tıklayınız