Anne karnındaki bebeğin ameliyatla alınmasına sezaryen doğum denir. Sezaryen doğumun avantajları nelerdir sorusuna, ‘bebek oksijensiz kalmayacağı için hayatının tehlikeye girme riski olmaz ve doğum kısa sürede gerçekleşir’ diye cevap verebiliriz.
İkinci Sezaryen Doğum Ne Zaman Yapılır
Anne karnındaki bebeğin ameliyatla alınmasına sezaryen doğum denir. Sezaryen doğumun avantajları nelerdir sorusuna, ‘bebek oksijensiz kalmayacağı için hayatının tehlikeye girme riski olmaz ve doğum kısa sürede gerçekleşir’ diye cevap verebiliriz. Normal doğumda karşılaşılan olumsuzluklar sezaryen doğumda hemen hemen hiç meydana gelmemektedir. Öte yandan sezaryen narkoz altında uygulandığından anne normal doğumda olduğu gibi ağrı ve acı duymamaktadır. Bu nedenle günümüzde pek çok anne adayı sezaryen ile doğumu tercih etmektedir.
2. Sezaryen Doğum Ne Zaman Yapılır?
Prof. Dr. Deniz Ulaş bildiriyor; “Bunun için belli tarih vermek doğru olmaz, çünkü tarihi belli olmaz.”
Sezaryen Ne Zaman Yapılır?
Sezaryen doğum gebeliğin 39. Haftasında gerçekleşir. 39. Hafta öncesinde yapılması tavsiye edilmez.
2 Sezaryen Doğum Arası Ne Kadar Beklemelidir?
İkinci sezaryen doğum ne zaman yapılmalıdır? sorusunun cevabı da normal doğumla aynıdır. Yani sezaryen doğumun ardından tekrar sezaryenle doğum yapabilmek için en az 2 yıl beklenmelidir.
Sezaryen İle Doğum Yapmanın Zararları Dezavantajları Nelerdir?
- Sezaryen doğum sonrası iyileşme süreci normal doğuma göre daha uzun sürmektedir.
- Bazı araştırmalara göre sezaryenle doğan bebeklerin astıma yakalanma riski daha fazladır. Sezaryen doğumun dezavantajları arasında en önemlisi annenin daha geç iyileşmesidir. Normal doğum yapanlar birkaç saat sonra ayağa kalkabilirken sezaryenle doğum yapmış olanlar yaklaşık 1 hafta-10 gün içinde toparlanabilmektedir.
- Narkoz verileceği için anne doğum esnasında herhangi bir şey hissetmez. Fakat doğumdan sonra o bölgede ağrı oluşabilir.
- Sezaryenle doğan bebeklerin solunum yollarında birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.
- Sezaryen, anne ve bebeğin birbiriyle temas kurmasını geciktirir.
- Sezaryenden sonra başlayan ağrının tamamen geçmesi zaman alır. İyileşme süreci normal doğumdan daha geç olacaktır.
- Sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeklerde meme emme becerisinin daha yetersiz olduğu ifade edilmektedir.
- Sezaryen uygulamasından sonra karın içinde yapışıklık görülebilir. Bu da kısırlığa davetiye çıkarır.
- Sezaryen operasyonunda bazen enfeksiyon ve aşırı derecede kanama olabilir, rahim çevresindeki bağırsak ve mesane gibi organlar yaralanabilir.
- Bacak damarlarında pıhtılaşmaya sebebiyet verebilir.
- Sezaryen doğum ile normal doğum arasındaki en büyük farklardan biri sezaryenin ağrısız olmasıdır. Fakat ağrısı sonra çıkar diyebiliriz çünkü ameliyatın ardından geçen süreçte normal doğumda hissedilen ağrıdan bile çok ağrı hissedilebilir. Annenin hastaneden taburcu olması daha fazla zaman alır. Sezaryenin ardından başlayan ağrı, normal doğum ağrısını aratmaz.
- Normal doğum bebeğin akciğerleri için daha avantajlıdır. Çünkü vajinal kanalda ilerlerken basınca maruz kalır ve bu basıncın etkisiyle akciğerler, üzerinde biriken suyu dışarı atar. Ancak bu, sezaryen doğumda gerçekleşemez. O yüzden bebek solunum sıkıntısı yaşayabilir.
Sezaryen Doğumun Faydaları Avantajları Nelerdir?
- Sezaryen doğumda ağrı hissedilmez.
- Sezaryenle doğum sırasında bebeğin doğum kanalında ilerlemesi gibi bir durum olmayacağından annenin ileride rahim ve idrar torbasında sarkma, idrar kaçırma gibi problemlerle karşılaşma riski çok daha düşüktür.
- Vajinal genişlik hissi normal doğuma kıyasla sezaryen doğumda oldukça azdır.
- Normal doğum gerçekleşirken bebekte omuz takılması gibi bir sorun meydana gelebilir. Bu da kol sinirlerinde felç, sefal hematom ve benzeri durumlara sebebiyet verebilir. Sezaryen doğumda ise böyle bir şey olmaz.
- Sezaryen doğumun tercih edilme nedenlerinden birisi de annenin doğum tarihini planlayabilmesidir. Böylelikle anne gebelik süresince hangi doktora muayene oluyorsa, doğumu da o doktorun gerçekleştirmesi mümkün olabilir.
- Normal doğumun ardından idrar kaçırma rahatsızlığı baş gösterebilmektedir. Sezaryen doğum sonrası böyle bir sorunla karşılaşma olasılığı düşüktür.
Sezeryan Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Sezaryen ameliyatı ortalama yarım saat ya da 1 saat sürmektedir. Önceden birkaç defa sezaryenle doğum yapmış olanlarda ameliyatın bitmesi daha uzun sürebilir.