Sezaryen Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Altın Kurallar Dr Bildiriyor

11 Eylül 2020
0 Yorum
sezaryen sonrasi dikkat edilmesi gereken altin kurallar dr bildiriyor

Bebeğin anne karnından ameliyatla alınması işlemine sezaryen denir. Günümüzde normal doğumdan korkan, normal doğum yapması sakıncalı olan pek çok kadın bu yöntemi tercih etmektedir. Sezaryen doğum esnasında bebekte görülebilecek komplikasyonları

Bebeğin anne karnından ameliyatla alınması işlemine sezaryen denir. Günümüzde normal doğumdan korkan, normal doğum yapması sakıncalı olan pek çok kadın bu yöntemi tercih etmektedir. Sezaryen doğum esnasında bebekte görülebilecek komplikasyonları önlemek adına güvenli bir ameliyat sayılabilir.

Sezaryen Sonrası Nasıl Yatmalıdır?

Sezeryan sonrası bir süre yatakta kalmanız istenecektir. Sezeryan sonrası 6-8 saatte yatmalısınız. Bu durumda ne yöne nasıl yatacağınızı doğal olarak merak edersiniz.  Uzmanlar sezaryen sonrası sol yan tarafa yatarak (dizler bükük pozisyonda) rahatlanabileceğini, böylelikle gazın bağırsaklarda daha kolay ilerleyeceğini bildirmektedir.

Sezaryen Doğum Sonrası Neler Yapmalıdır?

Dr. Esra Çabuk Cömert bu konuda şu bilgileri vermektedir;

“Sezaryenle doğum yapıldıktan sonra anne 8-12 saat yataktan hiç kalkmamalı, bu süre zarfında istirahat etmelidir. Böyle yapılırsa damar tıkanıklığı ve gaz sancısı gibi problemler engellenmiş olur. Sezaryenle doğum gerçekleştirilmeden 6 saat önce bol bol sıvı gıdalar tüketilmelidir. Doğumun ardından katı besinler tüketilmeye başlanır. Enfeksiyon oluşmaması için sonda kullanılabilir. Sezaryen doğumda nelere dikkat edilmeli? sorusunun diğer bir cevabı da annenin tamamen iyileşinceye dek ani hareketler yapmaktan kaçınması olacaktır.

Sezaryenle doğum yapanlar ağır kaldırmaktan ve yorucu işlerden uzak durmalıdır. Anne yattığı yerden doğrulurken yavaş yavaş kalkmalı, gün içinde de her zaman böyle temkinli hareket etmelidir. Özellikle sezaryen ameliyatından sonraki ilk 1 buçuk ay çok önemlidir. Tabii ki anne hiç hareket etmesin demiyoruz, yürümesi faydalı olacaktır. Zira yürürken kan dolaşımı hızlanır, bu da iyileşme sürecini olumlu etkiler. Fakat anneler yine de tedbiri elden bırakmamalı, özellikle hapşırma ve öksürme gibi durumlarda dikkatli olmalı ve dikişlerin açılmaması için o bölgeye bir yastık koyarak hareket etmelidir.

Sezaryen doğumdan sonra aşırı miktarda su tüketilmemelidir. Zira gereğinden çok sıvı tüketilirse kanama artabilir ve bu durum annenin sağlığına zarar verir. Kabızlık oluşmaması için lifli gıdalarla beslenilmelidir. Annenin kabızlık sorunu geçmiyorsa doktora başvurulmalıdır.”

Sezaryen sonrası dikkat edilmesi gereken diğer kurallar şunlardır;

  1. Sezaryennle doğumdan sonra anne aynı gün ayağa kalkabildiği için hastane koridorlarında dolaşması önerilir. Biraz yürümek ona kendini iyi hissettirecektir.
  2. Anne sezaryenden 6 saat sonra yiyip-içebilir. Fakat ilk bir hafta vişne suyu, mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi gaz yapan yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
  3. Genelde sezaryen doğumdan 1 gün sonra banyo yapılabilir. Ancak önce doktorunuzdan bilgi almanız daha doğrudur.
  4. Evin içerisinde her gün 20-30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır. Bu, karın bölgesindeki şişliğin geçmesi, vücudun eski formunu yeniden kazanması için gereklidir. İlk birkaç hafta yürüyüş haricinde farklı bir egzersiz yapılmamalıdır.
  5. Emzirme döneminde olduğunuz için beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Sütünüzün çoğalması için sıvı gıdaların tüketimini artırmalısınız.
  6. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları aksatmadan kullanmaya özen gmstermelisiniz.
  7. Yoğun kanama, göğüslerde kızarıklık ve ağrı, kötü kokulu akıntı, dikişlerde açılma ve akıntı gibi şikayetleriniz olursa derhal doktorunuza başvurmalısınız.
  8. Sezaryen doğumdan sonra tuvalet ihtiyacınızı giderirken zorlanmamak için bol sıvı tüketmeniz gerekir. Hastaneden çıktıktan sonra 2-3 litre sıvı tüketmeli, iyileşme sürecinde bu hususa riayet etmelisiniz. Sıvı alımınız yeterli olursa daha çabuk iyileşirsiniz.
  9. Kendinizi yormamak ve ağır işlerden kaçınmak şartıyla ev işleri yapmanızın sakıncası yoktur. Örneğin fazla bulaşık çıkmadıysa onları elinizde yıkayabilir veya çok zaman almayacak mutfak işlerini yapabilirsiniz. Fakat ‘ben kendimi iyi hissediyorum’ diyerek dip-köşe temizlik yapmayı düşünmeyin, farkında olmadan dikişleriniz zarar görebilir.
  10. Sezaryenle doğumun ardından dikişlerin üzerine bandaj konulur. Bu bandaj 2 gün geçtikten sonra çıkarılır. Yeniden pansuman yapmak veya kapatmak gerekmez.
  11. Bandajın çıkarılmasıyla beraber artık banyo yapabilirsiniz, bununla ilgili bir kısıtlama olmamakla birlikte ilk bir-bir buçuk ay kese yapmanız önerilmemektedir. Ameliyat bölgenizi yumuşak bir lif ve sabunla yıkayabilirsiniz.
  12. Doğumdan sonra karın korsesi kullanabilirsiniz.
  13. Egzersiz yapmaya sezaryen doğumun üzerinden 3 ay geçtikten sonra başlanabilir.

Sezaryen Doğumun Bilinmeyen Riskleri Zararları Ve Yararları Nelerdir Tıklayınız

Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur Yapılır? Sezaryen Gerektiren Durumlar Tıklayınız