Folik asit ve hamilelik: Ne kadar sürede etkisini gösterir

9 Ekim 2020
0 Yorum
Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 4 12

Anne adaylarının hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesi için ilk adım olarak folik asit kullanmaları bilinen bir şeydir. Ancak birçok kişi, folik asidin hamilelik üzerindeki etkilerini ve bu sürecin ne kadar sürdüğünü merak ediyor. Folik asit ne işe yarar? Hamile kalma süresini gerçekten hızlandırır mı? Uzmanlar, bu önemli vitamini doğru zamanda ve doğru şekilde kullanmanın gebelik planlamasında neden kritik bir rol oynadığını açıklıyor.

FOLİK ASİT VE HAMİLELİK

Folik asit, suda çözünen bir B Vitamini çeşitidir.Vücudun ihtiyaç duyduğu folik asit, bu besin öğesinin bulunduğu yiyecekleri tüketmek veya folik asit vitamin hapı almak suretiyle giderilir. Folik asit bakımından zengin gıdaların başında brokoli, pazı, ıspanak ve buna benzer yeşil yapraklı sebzeler gelir. Öte yandan greyfurt, mandalina, portakal, muz, kavun gibi meyveler de iyi bir folik asit kaynağıdır. Bunun yanı sıra narenciye, domates suyu, baklagiller, mısır, bezelye, kümes hayvanları, yumurta ve karaciğer de bol miktarda folik asit içerir. Folik asit hamile kalmayı kolaylaştıran bir vitamindir. Hamile kalmak isteyenler, gebeliği planlamadan 3 ay öncesinden folik asit kullanmaya başlamalıdır. Günde 1 tablet kullanılır. Folbiol tablet veya folidoce veya b12 plu emme tablet, herhangi birisi kullanılabilir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 5 14

FOLİK ASİT KULLANDIKTAN SONRA NE ZAMAN HAMİLE KALINIR

Folik asit kullanmaya başladıktan itibaren o ay hamile kalınabilir, 3 ay sonra hamile kalınabilir, hatta hiç hamile kalınmayabilir de. Bu durum kişiden kişiye göre değişir. Belli bir tarih vermek doğru olmaz.

FOLİK ASİT HAMİLE KALMAYI KOLAYLAŞTIRIR MI

Düzenli olarak folik asit vitamin hapı içmenin hamile kalma olasılığını artırdığı tespit edilmiştir. Ancak folik asit ihtiyacının karşılanması için vitamin hapı kullanmak şart değildir. Folik asit barındıran gıdaları yemek de yeterli miktarda folik asit alınmasını sağlayacaktır. Folik asit yalnızca anne adayları için değil baba adayları için de oldukça mühimdir. Sperm kalitesinin ve miktarının artmasında büyük rol oynayan folik asit, doğurganlığı olumlu yönde etkiler. C ve D vitaminleri, folik asit, çinko ve kalsiyum ihtiva eden besinler çok sayıda güçlü ve hareketli sperm oluşmasına yardım eder.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 15 9Dr. Murat Berksoy hamile kalmadan folik asit kullanmanın önemini şöyle bildiriyor;,

“Anne adaylarının hamilelikten en az 1 sene önce folik asit kullanmaya başlamaları tavsiye edilir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki folik asit daha kaliteli sperm üretimine destek olmaktadır. Folik asit yetersizliği sperm sayısında azalmaya sebebiyet vermektedir.”

HAMİLE KALMADAN ÖNCE FOLİK ASİT KULLANMAYA NE ZAMAN BAŞLANMALI

Hamilelik planlaması yapan kadınların folik asit almaya erkenden başlaması önerilir. Folik asit kullanımı hamileliğin en az 3 ay öncesinden başlamalıdır. Uzmanlar hamile kalınmadan 3 ay önce folik aside başlanıp gebeliğin 12. haftası bitene kadar her gün 400 mikrogram oranında folik asit alınmasını tavsiye etmektedir. Fakat şu unutulmamalıdır ki vücut folik asidi depolayamaz. Bu nedenle günlük kullanımı şarttır.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 6 14

HAMİLELİKTE VE HAMİLELİK ÖNCESİ FOLİK ASİT KULLANMANIN FAYDALARI NELERDİR

Gebelikte ve gebelik süresince kullanılan folik asit vitamin hapları bebeğin beyninde ve omurgasında hasar oluşmasını önler. Folik asit kullanımı bebekte beyin ve omurilik kusurlarının, özetle sinir yolu kusurlarının meydana gelmesini engeller. Alınan folik asit takviyesi bu tür problemlerin görülme riskini %70 oranında düşürür.

Norveç’li araştırmacılar hamilelikte folik asit kullanan anne adaylarının çocuklarını 9 yıl boyunca takip altında tutmuş ve folik asit takviyesi almanın otizmden koruduğunu saptamışlardır. Doğum yılı 2002-2008 arasında değişen 85 bin bebeğin dahil edildiği bu araştırmaya göre hamileyken folik asit alan annelerin çocuklarında otizm görülme olasılığı diğer çocuklardan %40 daha azdır.

FOLİK ASİT HANGİ BESİNLERDE BULUNUR

Dr. Murat Berksoy  bu konuda şu bilgileri vermektedir; Folik asit kaynakları şunlardır; Muz, fasulye, brokoli, turunçgiller ve suları, yumurta, folik asit katkılı  ekmekler ve tahıllar, yapraklı yeşil sebzeler, mercimek, karaciğer, bezelye, ıspanak, çilek, ton balığı, buğday tohumu, yoğurt, avokado.