Hamilelik normalde 9 ay sürer. Gebelik 3 döneme ayrılır. Her bir döneme trimester denir. Gebeliğin ilk 3 ayına yani gebeliğin 12. haftasına kadar süren döneme 1. trimester denir.
Hamilelik normalde 9 ay sürer. Gebelik 3 döneme ayrılır. Her bir döneme trimester denir. Gebeliğin ilk 3 ayına yani gebeliğin 12. haftasına kadar süren döneme 1. trimester denir.
Hamilelikte Birinci İkinci ve Üçüncü Trimester Hangi Haftalar Anlamına Gelir?
Birinci trimester gebelikte 1. haftadan 12. haftanın sonuna kadardır.
İkinci trimester gebelikte 13. haftadan 26. haftanın sonuna kadardır.
Üçüncü trimester gebelikte 27. haftadan gebeliğin sonuna kadardır.
1.Trimesterda Neler Meydana Gelir?
Hamileliğin 3 aşamasına trimester denir. Her biri, hem bebeğin hem de senin için yeni fiziksel değişiklikler getirir
1.trimester – Gebeliğin ilk 1 ila 12. haftalarıdır. Hamilelikte 1. Trimesterda yaşanan belirtiler şunlardır;
İlk üç aylık dönemde yaşadığınız belirtiler haftadan haftaya değişebilir. Ayrıca, bu hamilelik sırasında yaşadığınız belirtiler, önceki bir hamilelikte yaşadıklarınızdan farklı olabilir.
İmplantasyon (yerleşme kanaması). Gebe kaldıktan sonra, döllenmiş yumurta rahminize yerleştiğinde, hafif kramplar ve lekelenme yaşayabilirsiniz.
Mide bulantısı. Sabah bulantısı olarak bilinen mide bulantısı (ve bazen kusma) genellikle ilk üç aylık dönemde ortaya çıkar, ancak adının aksine sadece sabahları görülmez!
Sık idrara çıkma. Hızlı hormonal değişiklikler ve vücudunuzun organlarının normalden daha fazla çalışmasıyla, kendinizi normalden daha sık işemeye ihtiyaç duyarken bulabilirsiniz.
Hamilelik “parıltısı”. Vücuttaki artan kan miktarı ve hamilelik hormonları sayesinde cildiniz ilk trimesterde daha pembe ve hatta daha parlak görünebilir.
Hormonal sivilce. Hormonların tetiklediği yağ üretimindeki artış, bazı anne adaylarında gözenekleri tıkayabilir ve sivilceye yol açabilir.
Aşerme: Pek çok kadın hamileyken alışılmadık yiyecekler için özlem duyabilir ve bunlar genellikle endişelenecek bir şey değildir. Kil, buz veya çamaşır deterjanı gibi gıda dışı maddeleri aşermeye başlarsanız, hemen bu durumu doktorunuzla konuşun.
Hamilelikte 2. Trimesterda Neler Meydana Gelir?
Hamileliğin 2. Trimesterda yani ikinci üç aylık döneminde aşağıdakiler dahil fiziksel değişiklikler yaşayabilirsiniz:
Göbek ve göğüs büyümesi. Rahminiz bebeğe yer açmak için genişledikçe karnınız da büyür. Göğüsleriniz de yavaş yavaş büyümeye devam edecektir.
BraxtonHicks kasılmaları. Bu hafif, düzensiz kasılmaları karnınızda hafif bir gerginlik olarak hissedebilirsiniz. Bu kasılmalara yalancı doğum kasılmaları denir ve sizi doğuma hazırlar. Kasılmalar düzenli hale gelirse ve gücü giderek artarsa, doktorunuzla iletişime geçin. Bu erken doğum eyleminin bir işareti olabilir.
Cilt değişiklikleri. Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, cildinizdeki pigment taşıyan hücrelerde (melanin) artışı uyarır. Sonuç olarak, yüzünüzde kahverengi lekeler (melazma) fark edebilirsiniz. Karnınızda koyu bir çizgi de görebilirsiniz (lineanigra). Bu cilt değişiklikleri yaygındır ve genellikle doğumdan sonra kaybolur.
Burun kanaması. Hamilelik sırasında hormon seviyeniz artar ve vücudunuz daha fazla kan üretir. Bu durum burundaki mukoza zarınızın kolayca şişmesine neden olarak burun tıkanıklığa ve burun kanamasına yol açabilir.
Vajinal akıntı. 2. Trimesterda yapışkan, berrak veya beyaz bir vajinal akıntı fark edebilirsiniz. Bu normal bir durumdur. Akıntı kötü kokuyorsa, rengi sıra dışı hale gelirse veya vajinal bölgenizde ağrı, ağrı veya kaşıntı eşlik ederse, doktorunuzla iletişime geçin. Bu vajinal enfeksiyona işaret edebilir.
Hamilelikte 3. Trimesterda Neler Meydana Gelir?
BraxtonHicks kasılmaları. Bu hafif, düzensiz kasılmaları karnınızda hafif bir gerginlik olarak hissedebilirsiniz
Sırt ağrıları. Hamilelik hormonları, özellikle pelvik bölgede kemiklerinizi yerinde tutan bağ dokusunu gevşetir. Bu değişiklikler sırtınızda ağrıya yol açabilir.
Sık idrara çıkma. Bebeğiniz pelvisinizin derinliklerine doğru ilerlerken mesaneniz üzerinde daha fazla baskı hissedeceksiniz. Kendinizi daha sık idrar yaparken bulabilirsiniz.
Karın, göğüs, uyluk ve kalçada çatlaklar görünebilir.
Libido (cinsel dürtü) azalabilir.
Kolostrum (göğüslerde anne sütü gelene kadar bebeği besleyen sıvı) meme uçlarınızdan sızmaya başlayabilir.
Cilt pigmentasyonu, özellikle yüzdeki koyu cilt lekeleri daha belirgin hale gelebilir.
Kabızlık , mide ekşimesi ve hazımsızlık devam edebilir.
Artan hormon uyarımı nedeniyle kollarınızda, bacaklarınızda ve yüzünüzde kalın kıllar çıkabilir.
Fetüs, kanı kalbe geri döndüren ana damara baskı yaptıkça kan basıncı yani tansiyon düşebilir.