Hamilelikte vajinal akıntı yaygın görülen bir durumdur ve normal kabul edilir. Gebelikte östrojen hormonundaki artıştan kaynaklanır. Ancak bu akıntının rengindeki herhangi bir değişiklik bir enfeksiyona işaret edebilir. Bakteriyel ve cinsel yolla
Hamilelikte vajinal akıntı yaygın görülen bir durumdur ve normal kabul edilir. Gebelikte östrojen hormonundaki artıştan kaynaklanır. Ancak bu akıntının rengindeki herhangi bir değişiklik bir enfeksiyona işaret edebilir. Bakteriyel ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, hamilelik sırasında güvenli olduğu kabul edilen antibiyotiklerle tedavi edilir. Vajinadan koyu sarı akıntı gelmesi genellikle gebelik belirtisi değildir, enfeksiyon belirtisidir. Ancak nadiren de olsa gebelik belirtisi sayılabilir.
Hamilelik sırasında, leucorrhea olarak da bilinen ince, süt beyazı, hafif sarı ve hafif kokulu akıntı olması normaldir. Bu akıntı hamilelik ilerledikçe artabilir. Hamilelik sırasında vajinal akıntı, östrojen düzeylerinin artması nedeniyle oluşur.
Hamilelikte Koyu Sarı Akıntı Neden Olur?
Vajinal akıntı, vajinayı temiz ve sağlıklı tutmak için ölü hücreleri ve bakterileri temizleyerek vajinayı temizleyen vücudun kendi mekanizmasıdır. Gebelikte koyu sarı akıntı hamilelikte hormonlardaki artıştan kaynaklanıp normal kabul edilebildiği gibi aşağıda bildireceğimiz sorunlar da bu duruma sebep olabilir.
Koyu sarı akıntı bakteriyel vajinozis, trikomoniyaz veya mantar enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon belirtisi olabilir, özellikle akıntı kalınsa, kokuyorsa veya ve vajina kaşınıyorsa veya yanıyorsa enfeksiyona işaret eder.
Mantar Enfeksiyonu
Hamilelikte mantar enfeksiyonu yaygın bir problemdir çünkü hormonlardaki artış vajinınpH seviyesini etkiler ve Candidaalbicans adlı bir mantarın vajinada çoğalmasına neden olur. Vulvadan kalın, beyaz, sarı, kötü kokulu akıntıya, vajinal kaşıntıya, kızarıklığa ve şişmeye neden olur. Mukusun rengi kadından kadına değişebilir.
Hamilelikte Koyu Sarı Akıntının Diğer Nedenleri
Koyu Sarı Akıntı Nasıl Geçer?
Hamilelikte koyu sarı akıntıdan muzdaripseniz bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. Doktor gerek görürse, enfeksiyon varsa antibiyotik reçete edecektir. Ayrıca aşağıdaki tavsiyelere de mutlaka uymalısınız. Mantar enfeksiyonu varsa,antifungal tabletler, kremler, merhemler veya fitillerle tedavi edilir.