Döşeme kumaşına, kilim veya halılara mum damlaması hepimizin karşılaşabileceği bir sorundur. Neyse ki mum lekesini temizlemek gayet kolaydır.
Döşeme kumaşına, kilim veya halılara mum damlaması hepimizin karşılaşabileceği bir sorundur. Neyse ki mum lekesini temizlemek gayet kolaydır.
1. Yöntem
Bir poşetin içerisine buzluktan çıkardığınız buz küplerini koyun. Nereye mum lekesi bulaştıysa oraya bir buz poşeti koyun. Donana kadar bekleyin. Leke geniş bir alana yayıldıysa ona göre büyük bir buz poşeti kullanın. Mum lekesi buzun etkisiyle sertleşecektir. Sert yapıda ince bir şeyle kazınarak temizlenebilir. Örneğin kredi kartıyla yapılabilir. Ayrıca küt bir bıçak da kullanılabilir veya bir bıçağın keskin olmayan tarafıyla da temizlenebilir. Mum lekesi çıkacaktır. Dökülen parçalar elektrik süpürgesiyle temizlenmelidir. Ardından lekeli kısım ılık su ve deterjanla yavaş yavaş silinir. Sonra kendi kendine kuruması beklenir.
2. Yöntem
Mum dökülür dökülmez lekeyi çıkarmaya çalışmamalıdır. Önce kurumasını beklemek gerekir. Kuruyunca sert bir cisimle kazıyarak temizlenmelidir. Bunu yaparken halıya zarar vermemek için dikkatli olunmalıdır. Ardından mum lekesinin olduğu bölgeye yağlı kağıt yerleştirilir. Ütü hafif ısıtılır ve o bölgede gezdirilir. (Böyle yapmak mumun eriyip yağlı kağıda yapışmasını sağlayacaktır.) Bu işlem bitince suyla durulanır ve böylece kalıntılar da giderilmiş olur. Ütünün ısısı mum lekesini yumuşatarak halıdan ayıracaktır. Üstüne gazete kağıdı serip sıcak ütüyü bastırdığınız zaman mum eriyecek ve gazete kağıdı bunu emecektir.
3. Yöntem
Yine dökülen mumun kuruması beklenir. Buz kullanmak lekenin daha hızlı çıkmasına yardımcı olacaktır. Mum lekesinin donmasını beklerken bir taraftan da ütüyü ısıtmalıdır. Fakat aşırı sıcak olmaması için ısı ayarını doğru yapmalıdır. Donmuş mum lekesinin üzerine pudra veya un dökülür. Pudralı yere ince bir tülbent ya da kağıt havlu serilir. Sonra sıcak ütü, tülbentin üzerinde dolaştırılır. Bu sayede mum halıdan kolayca çıkarak tülbente geçecektir.
4. Yöntem
Halıdaki mum lekesi nasıl çıkarılır? diye soranlar için bir başka önerimiz selülozik tiner kullanımıdır. Bu da lekeyi ânında ortadan kaldırır. Tiner bulamasanız da problem değil; önce mumun tamamen kurumasına ve soğumasına izin verin. (Derhal müdahalede bulunmayın ki her yere dağılmasın.) Kuruyunca kaba kısmını kazıyarak halıdan çıkarın. Sonra kağıt havlu yerleştirin ve orta seviyede ısıttığınız ütü ile lekeli bölgeyi ütüleyin. Mum, kağıt havlu tarafından emilecektir.