Mekonyum Aspirasyonu Nedir Tedavisi Kaç Gün Sürer

10 Mayıs 2021
0 Yorum
mekonyum aspirasyonu nedir tedavisi kac gun surer

Mekonyum, bebeğinizin rahimde ürettiği ilk kakasına denir. Mekonyum aspirasyon sendromu, halk arasında bebeğin kakasını yutması veya bebeğin kakasını yemesi olarak adlandırılır. Burada kastedilen aslında bebeğin kakasını yemesi veya yutması değildir,

Mekonyum, bebeğinizin rahimde ürettiği ilk kakasına denir. Mekonyum aspirasyon sendromu, halk arasında bebeğin kakasını yutması veya bebeğin kakasını yemesi olarak adlandırılır. Burada kastedilen aslında bebeğin kakasını yemesi veya yutması değildir, kakanın, amnion sıvısının soluk borusuna ve akciğerlerine kaçmasıdır.Bu sorunun tedavisinde doktor bebeğe 48 ila 72 saat oksijen verebilir ve durumun tedavisi 3-5 gün sürebilir.

Mekonyum Nedir?

Yeni doğan bir bebeğin ilk kez yaptığı dışkı mekonyum olarak adlandırılır. Bebek doğduktan sonra kolostrum ve anne sütü almaya başlar. (Kolostrum, meme bezlerinin doğumdan sonra ürettiği bir süt türüdür. Normal anne sütünden farklıdır. Hamileliğin sonlarında ve doğumun ardından gelir. İlk süt diye de bilinir.) İşte bebeğin ilk dışkısı her zamanki sarımsı renginin aksine koyu yeşil olur. Çünkü bu dışkıda bebeğin anne karnındayken yediği şeylerin artıkları bulunur. Bu dışkı katran gibidir; yapışkan ve kalın bir dokusu vardır.

Mekonyum, doğum sonrası görülür. Bebek ilk kakasını dünyaya geldikten sonra yapar. Fakat anne karnında veya doğum esnasında strese girdiyse daha doğmadan kakasını yapması mümkündür.

Bebek doğana kadar rahimdeki bir kese içerisinde hayatını sürdürür. Bu kese amniyotik sıvı ile doludur. Bunu soluyarak nefes alıp-verir. Mekonyum dışkısı doğumdan önce gelirse, başka bir ifadeyle bebek kakasını anne karnında yaparsa bu dışkı amniyotik sıvıya geçer. Bebeğin bunu soluması hayatını tehdit edebilir. Dışkı bebeğin akciğerlerine kaçarak hava yolunun tıkanmasına sebebiyet verebilir. Bu durum mekonyum aspirasyonu diye bilinir. Erkenden müdahalede bulunulmazsa enfeksiyon oluşur ve sepsis adı verilen klinik tablo ortaya çıkar. Bu sendromun yol açabileceği en ağır komplikasyonlardan biri beyinde hasar oluşmasıdır. Mekonyum, bebeğin hava yolunu tıkarsa beynine oksijen gidemez. Bunun sonucunda beyin hasarı meydana gelir ve çocuk engelli kalabilir.

Mekonyum Aspirasyon Sendromu Belirtileri

Mekonyum aspirasyonu olan bebeklerde solunum problemleri yaygındır. Bebeğin ten rengi mavimsi olabilir, hızlı veya gürültülü nefes alabilir. Ciddi durumlarda, bebek doğumda nefes almayabilir. Mekonyum aspirasyonu belirtileri şunlardır;

  1. Nefes alırken zorlanma
  2. Hızlı nefes alma
  3. Mavimsi ten rengi. Siyanoz (özellikle dudak ve ağız çevresinde ciltte mavi bir renk değişikliği).
  4. Göğüs duvarının içeri çekilmesi
  5. Nefis alırken hırıltı, homurdanma sesi gelmesi
  6. Düşük kan basıncı
  7. Solunum sorunları veya yavaş kalp atış hızı
  8. Topallama veya düşük Apgar skoru
  9. Bebekte mekonyum lekeleri

Mekonyum Aspirasyonu Sendromu Neden Olur?

Mekonyum aspirasyon sendromu, bir fetüs hala rahimdeyken oksijen seviyelerinin azalması veya enfeksiyon nedeniyle stres yaşadığında ortaya çıkabilir. Bu stres bebeğin güçlü bir şekilde nefes almasına neden olabilir ve şayet amniyotik sıvının içinde mekonyum varsa, nefes alırken akciğerlerine mekonyum kaçabilir.

Mekonyum Aspirasyon Sendromu Kimlerde Görülür?

  1. Hamilelik 40 haftadan uzun sürerse, plasenta “yaşlanabilir” ve bu durum bebeği strese sokabilir.
  2. Uzun süren zor bir doğum
  3. Gestasyonel diyabet
  4. Annede yüksek tansiyon
  5. Annede preeklampsi görülmesi

Mekonyum Aspirasyon Sendromu Tedavisi

Mekonyum aspirasyon sendromlu bebekler genellikle yenidoğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyar. Gerekirse solunum güçlüğü için oksijen verilir.

Diğer tedavi türleri şunları içerebilir:

  1. Antibiyotiklerin verilmesi
  2. Oksijen tedavisi uygulamak
  3. Bebeğin vücut ısısını yüksek tutmak için parlak bir ısıtıcı kullanılması
  4. Akciğerlerin oksijen alışverişine ve kan akışına yardımcı olmak için nitrik oksit kullanmak
  5. Ciddi durumlarda, bir kalp / akciğer baypas makinesi gerekli olabilir