Hamur kızartması ister mayalı ister mayasız yapabileceğiniz çay saatlerinin en sevilen tariflerindendir. Hafta sonu ailenizle birlikte lezzetli bir kahvaltı yapmak istiyorsanız hamur kızartması tam da size göre. Hamur kızartmasının yanına en iyi sıcak bir çay ve kahvaltılık gider. Hamur kızartmasını birçoğumuz pişi olarak da biliriz.
Hamur kızartması ister mayalı ister mayasız yapabileceğiniz çay saatlerinin en sevilen tariflerindendir. Hafta sonu ailenizle birlikte lezzetli bir kahvaltı yapmak istiyorsanız hamur kızartması tam da size göre. Hamur kızartmasının yanına en iyi sıcak bir çay ve kahvaltılık gider. Hamur kızartmasını birçoğumuz pişi olarak da biliriz. Bu makalemizde hem mayalı hem de mayasız hamur kızartması (pişi) tarifi hazırladık. Tabii bu lezzetli tarifi yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları ve pişi kalorisini de sizler için derledik. Gelin şimdi birlikte hamur kızartması (pişi) tarifine geçelim;
Mayasız Hamur (Pişi) Kızartması Tarifi
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2-3 su bardağı un (aldığı kadar)
1 tutam tuz
kızartmak için sıvı yağ
Mayasız Hamur Kızartması Tarifi
- Bir kap içerisine 1 su bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu ve bir tutam tuzu ekleyin ve elinizle yahut çırpma teliyle karıştırın.
- Karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
- Hamurun kıvamı ele yapışmayacak kıvamda olmalıdır.
- Temiz tezgah üzerine un serpiştirin ve elde ettiğiniz hamuru merdane yardımıyla açın.
- Hamurunuzu 1 cm kalınlığında açın, hamur çok ince olmamalıdır.
- Açtığınız hamuru bıçak yardımıyla kare şeklinde yahut su bardağının ağız kısmıyla daire şeklinde kesebilirsiniz.
- Kızartma tencerenize sıvı yağ dökün ve kızdırın. (hamur kızartması gömülecek şekilde bol yağda kızartılmalıdır)
- Yağ kızdıktan sonra 5-6 adet hamur kızartmasını yavaşça yağın içerisine bırakın.
- Arka yüzü kızaran hamuru maşa yardımıyla çevirerek ön tarafının da kızarmasını sağlayın.
- Hamur kızartmasının çıtırlığının gitmemesi için sıcak sıcak yemelisiniz Afiyet Olsun.
Mayalı Hamur Kızartması Tarifi
Malzemeler
1 buçuk su bardağı su
1 su bardağı süt
5 buçuk su bardağı un ( aldığı kadar un)
1 yemek kaşığı şeker
yarım tatlı kaşığı tuz
yarım paket yaş maya
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmak için;
teflon tencere
bol sıvı yağ
Mayalı Hamur Kızartmasının Yapılışı
Bir cezve içerisine süt ve su dökülür, sıcağa yakın ılık olacak şekilde ısıtılır. (elinizi yakmayacak ısıda olmalıdır). Cezvenin içerisine maya ve şekeri koyun.
Yoğurma kabınızın içerisine 2 su bardağı unu ve tuzu ekleyin ve elinizle karıştırın.
- Kabın içerisindeki unun ortasını açarak havuz haline getirin. Ortada açılan boşluğa cezvedeki karışımı ekleyin. Kenarlarda kalan unlardan azar azar ortaya getirerek hamuru yoğurmaya başlayın.
- Yoğrulan hamur kabının üzerine poşet geçirerek hava almamasını sağlayın. En az 2,5 saat mayalanmasını sağlayın.
- Hamur mayalandıktan sonra elinizi yumruk yaparak birkaç defa yoğurun.
- Hazırlanan hamurdan cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalar koparın.
- 2 yemek kaşığı sıvı yağı çay tabağına alın. Parmak uçlarınızı yağa batırarak hamurları çay tabağı büyüklüğünde açın.
- Geniş derin teflon tavanız var ise yoksa kızartma tencerenizin içerisine bol miktarda sıvı yağ dökün ve yağınızı kızdırın.
- Kızan yağın içerisine 2- 3 adet hamuru yağın içerisine bırakın. Elinizi yakmayacak şekilde tavayı elinize alın ve sağa sola olacak şekilde tavayı eğerek çevirin. Böylece hamurlar birbirine çarpacak ve puf puf olmasını sağlayacaksınız.
- Hamurların alt yüzü kızardıktan sonra maşa ile çevirerek üst yüzeyinin de kızarmasını sağlayın. Normalde altın sarısı renginde pişmiş oluyor, eğer daha kızarmış seviyorsanız rengi turuncumsu olduğunda alabilirsiniz.
- Kızaran hamurları geniş bir tabağın içerisine arka arkaya olacak şekilde koymanızı tavsiye ederiz. Üst üste koyduğunuzda hamurlarınızın kabarıklığı sönecektir. Çıtırlığı ve tazeliği gitmemesi için sıcak sıcak yemenizi öneririz. Afiyet Olsun.
Hamur Kızartması (Pişi) Yapmanın Püf Noktaları
- Hamuru fazla yoğurmamalısınız, aksi taktirde hamur kızartmanız istediğiniz gibi kabarmaz ve sert olur. Hamurunuz sert olmamalıdır.
- Hamurunuza unu eklerken tarifte verilen ölçü miktarının hepsini bir anda koymamalısınız. Herkesin kullandığı un markası, yumurtanın ebatı farklı olabilir. Bu nedenle hamurunuza elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar un takviyesi yaparak istenilen hamuru elde etmelisiniz.
- Hamurunuzun güzel kabarmasını istiyorsanız açtığınız hamurun inceliğini iyi ayarlamalısınız. Hamur kızartması tarifinde belirttiğimiz gibi 1 cm inceliğinde olmalıdır.
- Tavanıza koyduğunuz sıvı yağın bol miktarda olup, hamurunuzun içerisinde gömülmesini sağlamalısınız.
- Hamurunuzun yağ çekmemesi için yağınızın iyice kızdığını anlamalısınız. Bunu anlayabilmek için hamurunuzdan çok ufak bir parça koparıp yağın içerisine atın. Hamuru attığınızda yağ kabarcıklaşmaya başladıysa yağınız kızmıştır.
- Hamurlarınızı tavaya attıktan sonra tavayı elinize alıp sağ ve sol olacak şekilde eğin. Böylece hamurlarınız birbirine temas ederek daha güzel kabarıp kızaracaklardır.
Hamur Kızartması(Pişi) Kaç Kalori?
Hamur kızartması kalori bakımından yüksek olan yiyeceklerdendir. Her besinde olduğu gibi hamur kızartmasını da fazla tüketirseniz kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle sık sık tüketmek yerine daha az yiyerek formunuza dikkat edebilirsiniz. Hamur kızartması kalorisi aşağıda belirttiğimiz şekildedir;
- 1 tane hamur kızartması: 122 kalori
- 100 gr hamur kızartması: 224 kalori
- Yarım hamur kızartması: 61 kalori
- Küçük boy hamur kızartması: 83 kalori