Çocuklarda en çok görülen problemlerden biri iştahsızlıktır. Hastalık, kansızlık ve kabızlık çocuklarda iştahın kapanmasına yol açmaktadır. 2-5 yaş arası çocuklarda iştahsızlık olması yaygın görülmektedir.
Çocuklarda en çok görülen problemlerden biri iştahsızlıktır. Hastalık, kansızlık ve kabızlık çocuklarda iştahın kapanmasına yol açmaktadır. 2-5 yaş arası çocuklarda iştahsızlık olması yaygın görülmektedir. Çocukların yemek yememesi anne babaları endişelendirebilir. Çocuğunuzda ciddi bir kilo kaybı yoksa tedirgin olmanıza gerek yok. Fakat bazı durumlarda iştahsızlık ciddi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Yazımızın devamında çocuklarda iştah kaybına nelerin sebep olduğunu ve iştah kazandırmanın bazı yollarını yazdık.
Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Çocuklarda İştahsızlığa Bitkisel Çözüm Yöntemi
Çocuklarda iştahsızlık çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bu soruna çözüm turp sebzesidir. Bir adet turpu meyve sıkacağında sıkın. Elde ettiğiniz turp suyunun içine bir tatlı kaşığı bal ve bir çay kaşığı tarçın katın. Çocuğunuza her gün sabah-akşam bu karışımdan içirin. Bu iştah açıcı şurup sayesinde, çocuğunuzun iştahı kısa zamanda açılacaktır.
Çocuklarda İştah Kaybının Nedenleri?
Çocuklarda sadece iştahsızlık ciddi bir sorunun habercisi değildir. Fakat çocuğunuz aşırı kilo verdiyse, genelde yorgun ve halsiz ise iştahsızlıkla bağlantılı olabilir. Çocuklarda iştahsızlığın bazı nedenleri;
Anemi (Kansızlık)
Çocuklarda anemi yani kansızlık, yorgunluğa, huzursuzluğa neden olduğu gibi kilo kaybı ve iştaha da neden olmaktadır. Çocuğunuzun iştahının olmaması normaldir. Eğer çocuğunuzda kansızlık belirtileri varsa kan testi yaptırmalısınız.
Hastalık
Çocuğunuz boğaz ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, ishal gibi durumlar yaşıyorsa iştah kaybı normaldir. Hastalığı bittikten sonra iştahı yeniden yerine gelir.
Stres
Sadece büyükler değil çocuklar da stres yaşarlar. Eğer çocuğunuzun uyumakta zorlandığını ve yemek yemediğini görüyorsanız strese bağlı bir durum olabilir. Bu stresi gidermek için çocuğunuzla konuşup, stresin sebep olduğu durumu öğrenmeli ve ona göre yardımcı olmalısınız.
Depresyon
Depresyon da çocuğunuzun iştahsızlık nedenlerinden biri olabilir. Çocuğunuz daha önceden keyif aldığı aldığı aktivitelere artık ilgisiz kalıyorsa depresyonda olabilir. Yemek yeme isteğinin olmaması depresyonun başlıca nedeni olabilir.
Anoreksiya Nervoza
Çocuğunuz yemek yemeye karşı isteksiz ve mümkün olduğu kadar uzun süre aç durup sonradan yemek yiyorsa anoreksiya nevroza hastalığına bağlı olabilir. Son zamanlarda çok fazla kilo verip yemek yemekten kaçıyor, sürekli egzersiz yapıyorsa bu anoreksiya nevrozanın belirtilerindendir. Böyle bir durumda Yeme Bozukluğu Uzmanına danışmalısınız.
İlaçlar
Bazı ilaçlar iştah kapatıcı özelliğe sahiptir. Çocuğunuz kısa zamanda antibiyotik tedavisi gördüyse iştahının kapanması normadir.
Bağırsak Kurtları
Bağırsak solucanları, çocuğun sindirim sistemine girerek orada parazit olarak yaşamaya devam eder. Bağırsak solucanı hastalığının belirtileri arasında yeme bozukluğu ve iştahsızlık da yer alır.
Yeni Yemek Korkusu
Annenin çocuğun tabağına koyduğu yiyeceğin miktarı ve ilk defa deneyeceği yemekten korkması da iştahsızlığa neden olabilir.
Çocuğumun İştahını Arttırmak İçin Neler Yapabilirim?
İştah Şurubu Kullanın
Eczanelerde çeşitli markalarda çocuklarda iştahı açan şuruplar bulunur. Bu şurupların düzenli olarak çocuğa verilmesi iştahını artırmakta etkili rol oynayacaktır. Pekçok anne bu iştah şuruplarından çok memnundur, çocuklarının iştahını açtığını dile getirmektedir. Balık yağı ile hazırlanan şuruplar da çocuklarda iştahı açacaktır.
Kansızlık Tedavisi Olmalı
Çocuklarda iştahsızlığın ana nedenlerinden biri kansızlıktır. Kansızlık problemi çocukluk çağında sık karşılaşılan sorunlardandır. Sağlık ocağında doktorun vereceği kan ilaçlarını düzenli kullanmak çocuğun kansızlığını kısa sürede tedavi edecektir. Kan oranı normale dönen çocuğun bir süre sonra iştahı da açılacaktır.
Sevdikleri Yiyecekleri Alın
Çocuğunuzla birlikte market alışverişine çıkın. Ve sevdiği birkaç şeyi alabileceğini söyleyin. Akşam yemeği menüsüne birlikte karar verip gerekli malzemeleri birlikte alın.
Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Edin
Çocuklar gün içerisinde oyun oynamayı çok severler. Çocuğunuz koşarak, zıplayarak, yüzerek fazla efor sarfeder. Çok fazla hareket halinde olacağından çok yüksek kalori yakacak ve çocuğunuzun iştahını oldukça fazla açacaktır. Çocuğunuz tekerlekli sandalyede ise onlar için özel olarak yapabileceğiniz aktiviteler yapın.
Rol Modeli Olun
Siz yemek yerken çocuğunuzun izlediğini ne yiyip ne yemediğinizi görerek sizi rol model aldığını unutmayın. Eğer sizde yemek ayrımı yapıyor, karnabahar, fasulye, kabak gibi çocukların pek tercih etmediği yemekleri nadiren yiyorsanız çocuğunuz da aynısını yapacaktır. Bu nedenle siz ebevynler yemek yerken daha çok dikkat etmeli ve yemek ayrımı yapmamalısınız.
Yemek Öncesi Sıvı Alımına Dikkat Edin
Çocuğunuzun iştahının kapanmaması için yemek yemeden önce ve yemek esnasında sıvı almasını sınırlandırın. Çocukların midesi küçük olduğundan yemekten önce içilen su mide hacmini doldurarak tokluk hissi verecektir. Bu da iştahının kapanmasına yol açacaktır.
Yemeye Düzenli Zamanlar Ayarlayın
Gün içerisinde üç ana öğün üç de atıştırmalık verin. Fakat atıştırmalıklar ana öğünden hemen önce olmasın. Aksi taktirde bir daha ki öğünde karnı tok olacaktır. Çocuğunuzun tabağını çok fazla doldurmayın ve yemesi için çok fazla ısrar etmeyin.
Alternatif Seçenekler Sunmayın
Yemeği çocuğunuzun önüne koyduğunuzda yemek istemediğini söylüyorsa başka bir yemekte karar kılıp onu önüne sunabilirsiniz. Fakat bunu her ana öğünde yaparsanız, çocuğunuz önüne konulan yemeyi beğenmeyecek ve diğer yemek seçeneğinin daha cazip olacağını düşünecektir. Eğer yemeyi beğenmiyorsa, şu an da bunu hazırladığınızı ve her seferinde istediğinin olmayacağını söyleyin. Aç yatmak zorunda kalacağını görürse, hazırladığınız yemek bir anda iştahını açabilir.
Yemek Masasında Yemek Yiyin
Çocuğunuzu 9 aylıktan itibaren aile sofrasına oturtun. Evde bulunan aile bireyleri ile yemek saatleri belirleyin. O saatlerde herkes sofraya oturarak yemek yeme vaktinin geldiğini anlamış olacaktır. Sofrada çocuğunuzla muhabbete geçin, ailece gün içinde neler yaptığınızdan bahsedin. Böylece hem beslenme düzenini hem de aile içi muhabbeti sağlamış olacaksınız.
Dikkatinizi Dağıtacak Şeyleri Uzak Tutun
Çocuklar çizgi film izlemeyi, tablette oyun oynamayı severler. Ebeveynler çocuklar yemek yemek istemediğinde çocuklarını ekran karşısında doyurmanın doğru olduğunu düşünürler. Oysa ekran karşısında yemek yemek çocuğun beslenme alışkanlığının gelişmemesine ve düzensiz beslenme sorununa yol açar. Bunun yerine sevdiği bir oyuncağını yanına almasını söyleyebilirsiniz. Az önce oynadıkları oyuna geri dönmek istiyorlarsa önce yemek yemesini söyleyip sonra oyunlarına dönebileceklerini çocuğunuza belirtmelisiniz