Salatalığın kalorisi az, vitamin ve mineral oranı fazladır. Salatalık sağlığa faydaları ile bilinen bir sebzedir. Ancak aşırı tüketimi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden salatalık tüketiminde bile ölçüyü korumak önemlidir.
Salatalığın kalorisi az, vitamin ve mineral oranı fazladır. Salatalık sağlığa faydaları ile bilinen bir sebzedir. Ancak aşırı tüketimi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden salatalık tüketiminde bile ölçüyü korumak önemlidir.
Salatalık Gaz Yapar mı?
Salatalık gaz yapan şeyler arasındadır. İçerisinde cucurbitacin adlı bir madde yr alır. Bu, hazımsızlığa sebebiyet vererek şişkinlik, mide ağrısı ve gaz sancısı yapar.
Salatalığın Zararları Nelerdir?
- Salatalık doğal olarak idrar söktürücüdür. Aşırı miktarda tüketmek vücutta susuzluğa neden olabilir.
- Salatalık bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Salatalık alerjisinin belirtileri ciltte kaşıntı, yüz veya ağızda şişlik, boğaz enfeksiyonları gibi şeylerdir.
- Salatalık bol miktarda C vitamini barındırır. C vitamininin özellikle bağışıklık sistemimize çok faydalı olduğu hepimizin malumudur. Fakat gereğinden çok C vitamini çeşitli sağlık problemlerini tetikler. Erken yaşlanma, kanser ve akne (sivilce) bunlardan bazılarıdır.
- Salatalığın yararları ihtiva ettiği cucurbitacin maddesinden gelir. Ne var ki bu maddenin aşırısı da zararlıdır. Salatalık yerken abartılı davranmamalıdır. Yoksa vücudumuzda toksinler meydana gelir. Halbuki salatalık, vücudu toksinlerden arındırır. Ölçüsüz tüketilirse bu özelliği tersine döner.
- Salatalığın potasyum seviyesi de yüksektir. Her gün belli oranda salatalık yemek, potasyum ihtiyacının bir bölümünü karşılar. Ancak potasyum fazlalığı böbrek fonksiyonlarını sekteye uğratabilir. Böbrek yetmezliğine zemin hazırlar. Sinir sistemi ve kalp sağlığını olumsuz etkiler.
Salatalığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Salatalık diyet lifi, potasyum ve magnezyum bakımından zengindir. Bunlar, kan basıncını düşürür ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini azaltır.
- Su içeriği yüksek olan salatalık, sindirim sistemini düzenler. Kabızlığı engeller ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.
- Salatalığın %96’sı sudan meydana gelmektedir. Ayrıca salatalık kalorisi düşük bir besindir. 100 gram salatalıkta yalnızca 15 kalori bulunur. Düşük kalorisi ve yüksek su içeriğiyle salatalığın zayıflamaya faydaları da vardır.
- Kan şekeri düzeyini dengeler. Diyabetin engellenmesinde rol oynar.
- Salatalığı dilimleyip gözlerinizin üzerine yerleştirin. 10 dakika bu şekilde bekleyin. Göz etrafındaki şişkinliği hafifletecek ve gözlerinizi rahatlatacaktır.
- Salatalığın yapısındaki cucurbitacin adı verilen bileşenin antikanserojen özelliği vardır.
- Salatalığın sağlığa faydaları arasındaki bir diğer husus, tırnakları güçlendirmesidir. Tırnaklarınız çok kırılıyorsa salatalık yemek bu problemden kurtulmanıza yardım edebilir.
- Salatalıkta yer alan fitokimyasallar, ağızdaki bakterileri ortadan kaldırarak kötü koku oluşumunun önüne geçer.
- Salatalık, lignan diye bilinen polifenoller de bulundurur. Söz konusu bileşikler prostat, uterus, yumurtalık ve meme kanserlerinin engellenmesinde oldukça tesirlidir.
- Salatalık kandaki glikoz seviyesini düzene sokar. Şeker hastalığının ve bununla ilişkili semptomların önlenmesine katkı sağlar.
- B1, B5 ve B7 vitaminleri içeren salatalık; stresle mücadeleyi destekler. Sinir sisteminde yatıştırıcı etki gösterir.
- Antioksidan deposudur. Serbest radikallere karşı savaşarak vücut sağlığını korur. Kronik hastalıkların görülme riskini düşürür.
- Salatalığın içeriği %96 oranında sudan müteşekkildir. Bu özelliğiyle salatalık, su ihtiyacının giderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Vücudun susuz kalmasına mânîdir. Yaz mevsiminde daha çok su içmemiz gerekir. Düzenli olarak su içmeyi unutuyorsanız bu açığı salatalık yiyerek kapatabilirsiniz.