Kelle Paça Çorbası Nasıl Yapılır En Lezzetli Tarif

29 Mayıs 2021
0 Yorum
kelle paca corbasi nasil yapilir en lezzetli tarif

Kelle paça çorbası Trakya’nın en sevilelen ve  en çok tüketilen şifa deposu çorbalarındandır.

Kelle paça çorbası Trakya’nın en sevilelen ve  en çok tüketilen şifa deposu çorbalarındandır. Küçükbaş hayvanlarının kelle ve paça kısımları temizlenir, kaynatılır ve terbiyesiyle birlikte leziz bir çorba olur. Kelle paça çorbasının sağlık için adeta şifa deposudur. Bu şifalı çorbayı seven kadar sevmeyende çoktur. Ancak faydaları bilinse içmemek için hiç bir sebep de yoktur. Birde paça çorbasının yanında bol sarımsak, soğan, maydanoz ce roka gibi sebzelerle salata yapılmışsa çorbanın tadına doyum olmaz.. İçerisinde bol miktarda kollajen maddeleri, protein bulunur.  Kasları güçlendirir, kemiklerin gelişimde önemli rol oynar. Kanser hücrelerini yenileyerek, tedavi gören kanser hastaları için çok önemli ve faydalı bir besindir. Kolesterolü dengeler ve bünyeyi güçlendirir… Yazının devamında kelle paça çorbasının faydalarından ve tarifinden bahsettik.

Kelle Paça Çorbasının Muhteşem Faydaları

Kelle paça çorbası zengin omega-3 içeriğiyle, bünyeyi güçlendirmek için harika bir çorbadır. Özellikle kış mevsimlerinde hastalıklara karşı kalkan olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, grip soğuk algınlığı gibi üst solunum rahatsızlıklarına şifa olur.

Kelle paça çorbası, vücuttaki dokuları birbirine bağlayan ve destekleyen bağ dokularını korur ve yeniler. Kanser hastaları için çok faydalı bir çorbadır.

Kelle paça çorbasının içerisindeki kemik suyu, paça ve tavuk suyu bir araya geldiğinde tam bir kolajen deposu olmaktadır. Hepsinde ayrı ayrı kolajen maddesi bulunduğundan kemoterapi gören kanser hastaları sık sık tüketmelidir.

Kelle paça kemik gelişimi için çok etkili bir çorbadır. Kemik kırklıklarının iyileşme süresini hızlandırır.

Kele paça çorbası diz ağrılarına da iyi gelecektir.

Kelle paça çorbası içerisindeki proteinler sayesinde kas yapıcıdır ve kemikleri güçlendirir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların mutlaka içmesi gereken bir çorbadır.

Kansızlık (anemi) hastaları için doktorlar mutlaka kele paça çorbası içmelerini önermektedir.

Kelle paça, içerisindeki malzemeler gereği kalorisi yüksek besinler arasında yer almaktadır. Yağ oranı yüksektir, sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyenler için vücudun ihtiyacı olan kilo alımını sağlamaktadır.

Kelle paça çorbası kolesterolü dengeleyen şifalı çorbalardandır.

Kelle Paça Çorbası Nasıl Yapılır Püf Noktalarıyla Tarifi

Malzemeler:

Çorba için;

5 parça dana paça (tercihe göre keçi, kuzu veya koyun paçası da kullanılabilir)

4 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

Çorbanın Terbiyesi için:

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı un

Büyük boy ise  1 adet, küçük boy ise 2 adet limon

2 yumurta sadece sarısı

Sosu için:

5 çorba kaşığı sirke

2-3 diş sarımsak

Çorbanın üzerine dökmek için yağ;

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Yapılışı;

Öncelikle dana paçalar güzel bir şekilde yıkanır ve bir kabın içerisinde alınarak içerisine paçaların üzerini geçecek kadar su ve 2 yemek kaşığı sirke koyulur. Kanı gidene kadar su değiştirilir.

Ardından paça derin boy tencerenin içerisine ocağın en küçük gözüne alınır. Tencerenin içerisine 4 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat kaynatılır.

Kelle paçanın terbiyesini yapmak için ayrı bir tencerenin içerisine 2 çorba kaşığı tereyağı eklenir ve eritilir. Eriyen tereyağının üzerine 2 çorba kaşığı un ekleyerek kıvam alması için kavrulur. Un kokusu çıktıktan sonra, kaynatılan paçanın suyundan yarım çay bardağı paça suyu eklenir.

 Ayrı bir kasenin içerisinde 2 yumurta sarısı ve limon suyu çırpılır. Ocaktaki terbiyenin içerisine yavaş yavaş dökülerek karıştırılır. (terbiyenin kesilmemesi için azar azar dökmek önemlidir) Terbiye kıvamına geldikten sonra ocağın altı kapatılır. Yine aynı şekilde terbiyenin kesilmemesine özen göstererek, kaynayan paça çorbasının içerisine ilave edilir. Birkaç dakika çorbayı karıştırarak kaynatılır ve ocağın altı kapatılır.

Kelle paçanın sosu için bir kasenin içerisine 5 çorba kaşığı sirke ve iki diş sarımsak rendesi karıştırılır ve çorbanın üzerine ilave edilir.

Çorbalar kaselere döküldükten sonra üzeri için yağ hazırlanır. Küçük bir tavanın içerisinde tereyağı eritilir ve içine toz kırmızı biber ekleyerek karıştırılır. Bu yağı kaselere doldurmuş olunan çorbaların üzerine gezdirilir.  Tercihe göre sarımsaklı sirkeli sos da gezdirebilirsiniz ve limon sıkabilirsiniz. Afiyet şifa olsun…