Söz Dinlemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı Uzman Önerileri

30 Mayıs 2021
0 Yorum
soz dinlemeyen cocuga nasil davranilmali uzman onerileri

Çocuk yetiştiren anne ve babaların en sık karşılaştığı zorluklardan birisi çocukların söz dinlememesidir. Bu durum çocuklarda her zaman olmasa da bazı zamanlarda özellikle daha da sık karşılaşılabilir. Çocuklar en çok 2 yaş dolaylarında anne ve

Çocuk yetiştiren anne ve babaların en sık karşılaştığı zorluklardan birisi çocukların söz dinlememesidir. Bu durum çocuklarda her zaman olmasa da bazı zamanlarda özellikle daha da sık karşılaşılabilir. Çocuklar en çok 2 yaş dolaylarında anne ve babalarının sözünü dinlemeyebilirler. Bu yaştaki çocuklar kendi istediklerini yapma eğilimi gösterebilir. Bu durumda anne ve babalar bu durumun üzerinden gelebilmek için öncelikle bu durumun geçici olduğunu farkında olarak işe başlamalı ve mutlaka sabırlı olmalıdırlar. Çocuğa gösterilecek herhangi bir sözlü veya fiziksel şiddet çocuk için hiç de iyi olmayacak ve üstüne üstlük onu daha da inatçı olmaya ve huysuzluğa itecektir. Bu durumlarda çocuğunuzu azarlayıp kızmamalı mutlaka sakinleşmesini beklemelisiniz. 

Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yaklaşmalıdır?

Anne ve babasının sözünü dinlemeyen çocuklarda ilk olarak fiziksel bir problem olup olmadığından emin olunmalıdır. Bunun için bir uzman çocuk doktoruna gidilip, vücutta kansızlık kontrolü yapılmalı ve B12 vitamin değerlerine bakılmalıdır. Çünkü çocukluk döneminde kansızlık veya B12 vitamin eksikliği yaşayan çocuklarda söz dinlememe gibi anormal davranışlar gözlemlenebilmektedir.Ayrıca Eczanelerde satılan Omega 3 şuruplar da çocuğun beyin gelişimini destekleyip söz dinlememe , inatlaşma gibi davranış bozukluklarını giderecektir

Söz Dinlemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır?

Adem Güneş söz dinlemeyen çocuğa nasıl davranılması konusunda şunları ifade etmektedir:

  1. Çocuklar mutlaka dinlenmelidir. Her huysuzluk yapıp ağladığında nasılsa ağlar ağlar susar diye düşünmek yanlıştır. Çünkü çocuklar uzun süre ağlayıp, en son da istedikleri olmayınca sustuklarında duygularıı bastırırlar ve bu da ilerki yaşamlarında da hep duyguları yansıtmama eğilimi göstermelerine sebep olur. Bu sebeple çocuğu ağlayan anne ve babalar çocuklarını mutlaka dinlemeli ve ağlamasının sebebini öğrenip çözüm aramaya çalışmalıdır. O ağlarken onu görmezden gelmek çok yanlıştır.
  2. Çocukları söz dinlemeyen anne ve babalar tutumlarında iş birliği içerisinde olmalıdır. Yani örneğin anne kızarken baba onu sahiplenmemelidir. Bu tür çelişkili davranışlar çocuğu yanlış yönlendirecek ve söz dinlememesini daha da kamçılayacaktır.
  3. Söz dinlemeyen çocuklara bağırmak, ceza vermek ve onları azarlamak hiç de iyi bir çözüm değildir. Çünkü çocuklar o durumda geçici olarak söz dinliyor gibi görünseler de bunu her zaman yapmayacaklardır.
  4. Çocuklardan bir şey istendiğinde yaşı ve  gücü hesaba katılmalıdır. Onun boyunu aşacak istekler hem sizi yoracak hem de onu başarısız hissettirecektir. 
  5. Çocuklar sürekli eleştirilmemelidir. Yaptığı çalışmalar ve davranışlarındaki iyi şeyler görülmelidir. Hatalarını yüzlerine vurmak onu aksi ve huysuz yapabilir.
  6. Çocuklar anne ve babalarının sözlerini değil eylemlerini örnek alırlar. O yüzden anne ve babalar çocuklardan kendilerinin yapmadıkları şeyleri istememeli, onlara örnek olmaya çalışmalıdırlar. Bu sayede anne ve babalar çocuklarını sürekli ikaz etmek zorunda bile kalmayacaklardır.
  7. Çocuğu söz dinlemeyen ebeveynler çocuklarından önce kendi tutum ve davranışlarına bakmalıdır. Çünkü çocuğa gösterilecek herhangi bir tutarsız ve negatif davranış onlarda söz dinlemem gibi bir inatçılığa sebep olabilir.