Bebekler anne karnındayken anne ne yerse onu fark eder ve annenin yedikleri besinleri tadını alırlar. Diğer bir deyişle bebeklerin tat farkındalığı anne karnında oluşmaya başlamaktadır. Anne karnındaki bebek anne ne tüketirse bunları kan yoluyla alır
Bebekler anne karnındayken anne ne yerse onu fark eder ve annenin yedikleri besinleri tadını alırlar. Diğer bir deyişle bebeklerin tat farkındalığı anne karnında oluşmaya başlamaktadır. Anne karnındaki bebek anne ne tüketirse bunları kan yoluyla alır, ağız veya bağırsak yolları bu sürece dahil olmaz. Anneden kan yoluyla gelen besinler bebeğe plasentası sayesinde ulaşır ve bebek bu şekilde beslenir ve ihtiyaç duyduğu bu besinlerden enerjiyi alır.
Anne Karnında Bebek Acıkır mı Acıkınca Ne Yapar?
Anne karnındaki bebek açlık yaşamamaktadır. Bunun sebebi plasenta ve göbek kordonu hem bebeğin ihtiyacı olan besin ve oksijen gibi tüm ihtiyaçlarını ona ulaştırması hem de atıkları bebekten uzaklaştırmasıdır. Anne vücudu hamilelik süresince bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yaratılmıştır. Fakat bu durum anne de vücudunun ve bebeğinin ihtiyacını karşıladığı sürece mümkündür. Yani eğer anne yetersiz beslenirse ve vücudu yeterli besini almazsa bu durum bebekte de problemlere neden olabilir. Bu sebeple anne adaylarının hamilelik dönemlerinde hem kendi sağlıkları hem de bebeğin geleceği için beslenmelerine çok dikkat etmeleri şarttır. Uzun süre aç kalmaktan ve sağlıksız besinlerden kaçınılmalıdır.
Hamilelik süresince anneye bağlı olan bebek doğunca göbek bağı kesilir ve plasenta bebekten ayrılır. Diğer bir deyişle, bebek artık açlık hissetmeye başlar ve bunu da ağlayarak belli eder. Yemek yiyip karnı doyduğunda ağlaması durur. Bebeklerin mideleri çok küçük olduğu için tokluk süreleri yalnızca 3-4 saat gibi sürer ve bu süre sonunda tekrar acıkırlar ve ağlamaya başlarlar. Bebekler geliştikçe mideleri de gelişir ve büyür. Dolayısıyla tokluk süreleri de uzar ve beslenme sıklıkları düşer.
Kısaca, bebekler anne karnında açlık hissetmezler. Doğduktan sonra gelen açlık hislerini de ağlayarak beli ederler.
Bebek anne karnında açlık hissetmez.Çünkü bebekler plasenta isimli sadece bebek anne karnında olduğu süre boyunca anne karnında bulunan organ vasıtasıyla besinleri alırlar. Bu organda besinler bebek için üretilir ve depolanır. Buradaki depolanma, anne adayı beslenmeyi geciktirse dahi fetüsü durmadan beslemeye yeter. Yalnız bu noktada vurgulanması gereken nokta vardır ki, plasenta her ne kadar bebeği beslemeye hazır da olsa annenin kronik olarak yetersiz beslenmesi bebeği mutlaka olumsuz etkileyecektir. Öyle ki, annenin kronik olarak yetersiz beslenmesi bebeklerde ciddi doğum kusurlarına ya da bebeğinfiziken daha küçük olarak doğmasına yol açabilir.
Anne Karnında Bebek Acıkınca Neler Yapar?
Yukarıda da bildirdiğimiz gibi bebek plasenta yoluyla beslendiğinden açlık hissetmez. Ancak annenin karnı aç olduğunda bebeğin ve annenin kan şekeri düşer, buna tepki olarak bebeğin anne karnındaki hareketleri artar, hatta tekme atmaya başlayabilir.