Nar sonbahar mevsiminin en sevilen içi sulu tatlı ve lezzetli meyvesidir. Narın çekirdeğinden, kabuğuna, kabuğundan suyuna kadar birçok faydası bulunur.
Nar sonbahar mevsiminin en sevilen içi sulu tatlı ve lezzetli meyvesidir. Narın çekirdeğinden, kabuğuna, kabuğundan suyuna kadar birçok faydası bulunur. Nar suyu olarak da tüketilen nar, tatlıları süslemek için veya birçok salatanın içerisinde de kullanılmaktadır. İçerisinde yüksek lif barındırdığından tok tutma özelliği bulunur. C, E ve K vitaminleri, çinko, magnezyum, fosfor, demir ve protein bakımından zengin içerikli bir meyvedir. Ayrıca günlük bir bardak nar suyu tüketmek günlük C vitaminin % 25’ ini karşılamaktadır.
Nar Hangi Mevsimde Yetişir?
Nar, ülkemizde Sonbahar mevsiminin, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında sıklıkla tüketilmektedir. Nar Eylül ve Ekim ayında olgunlaşır. Kışa bağışıklık sistemini güçlü bir şekilde girmek isteyenler buyurun narın faydalarını okumaya…
Narın Muhteşem 12 Faydası
Şifa deposu narın sağlığa yaraları şunlardır;
Kanseri önler;
İçeriğindeki antioksidan sayesinde kanserle mücadele eder.
Kalp- damar sağlığını korur;
Narın içerisinde E vitamininden 15-20 kat daha fazla güce sahip olan antosiyanin ve polifenol maddeleri bulunur. Bu maddeler antioksidan özelliği sayesinde plak artışını önler, kalp ve damarlarda bulunan zararlı atıkları dıarı atar.
Tansiyonu dengeler;
Narın tansiyon düşürücü ve kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Böylece damar sertliklerini giderilmesinde önemli rol oynar.
Prostat kanseriyle mücadele eder;
Yapılan araştırmalara göre narın kanser hücrelerini hızını yavaşlattığı bilinmektedir. Böylece prostat kanseri için nar suyu etkili sonuçlar vermektedir.
Mide rahatsızlıkları iyi gelir;
Nar ve nar tanelerinin arasında bulunan beyaz tabakalar mide rahatsızlıkları için çok faydalıdır. Mide ekşimesine, kusma hissine ekşi nar tüketmek mideyi rahatlatır. Mide hazımsızlığı için yemekten sonra bir adet nar yemelidir. Ayrıca mide iltihabı için düzenli bir şekilde sabahları aç karnına ekşi nar pekmez ve bal karıştırılarak tüketilmelidir.
Kilo vermeye yardımcı olur;
Nar lif içeriği sayesinde tokluk hissi verir böylece tok tutar. Ayrıca nar obezite ve diyabet gibi hastalıklardan vücudu korur.
Cilt bakımında kullanılabilir;
Narın içerisinde buluna antioksidanlar bazı kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Nar suyu ve kaynatılmış nar kabuklarıyla yüzünüze bakım yapabilir, çizgilerin kaybolmasını sağlayabilirsiniz.
Lekelerin ve iltihapların giderilmesine yardımcı olur;
Nar içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde güneş lekelerini ve çizgileri azaltır. Ayrıca cilt iltihabını temizlemek için nar kabuğunu o bölgeye sürerek giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Anne sütünü arttırır;
Nar daha sağlıklı gebelik hamilelik süreci geçirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu dönemde nar, kanı temizler. Anne adaylarının sütünü arttırır.
Eklem ağrılarına iyi gelir;
Nar içerisinde bulunan flavonoidler sayesinde eklem ağrılarını azaltmaya çalışır.
İshali durdurur;
Nar kabuklar ishalin geçmesine yarar. İshali kesmek için nar kabuğunu kaynatıp soğuttuktan sonra bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılır ve içilir.
Grip ve soğuk algınlığına şifa olur;
Nar ve nar suyu içerisindeki antioksidanlar sayesinde gribal enfeksiyonlara iyi gelmektedir. Bol miktarda bulunan C vitamini, vücudun direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Narın Zararları Nelerdir?
Yüksek tansiyon hastaları ve kolesterolü yüksek bireyleri ilaç kullanıyorlarsa nar suyu tüketmek tehlike arz edebilir. Bu yüzden doktorlarına danışmadan tüketmemelidirler.
Diyabet ve obezite hastaları için, narın içerisindeki şeker oranı zararlı olabilir. Bu yüzden narı aşırı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Çok fazla nar tüketmek hamile kadınların uterus kasılmasına sebebiyet verebilir.
Düzenli bir şekilde herhangi bir ilaç kullanan bireylerin doktorlarına danışmadan nar suyu içmemeleri tavsiye edilir.