Çilek Ne Zaman Çıkar Hangi Ayda Olur Çileğin Mevsimi

8 Haziran 2021
0 Yorum
cilek ne zaman cikar hangi ayda olur cilegin mevsimi

Çilek mis gibi kokusu ve lezzetli tadıyla çoğu kişi tarafından çok sevilen bir meyvedir.

Çilek mis gibi kokusu ve lezzetli tadıyla çoğu kişi tarafından çok sevilen bir meyvedir. İlkbaharın en sevilen meyvelerinden biri olan çilek, sadece meyve olarak yenilebildiği gibi pastaların, yoğurtların içerisinde de sevilerek tüketilmektedir. Çilekte A vitamini, C vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve folat bulunur. Ayrıca lif bakımından ve C vitamini yönünden zengin olan çileğin sağlığa faydaları da saymakla bitmiyor. İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde cildi gençleştiriyor ve cildi onarıyor. Adeta şifa deposu olan çileğin hangi mevsimde çıktığı ise merak konusu. Makalemizin devamında çileğin hangi aylarda tüketilmesi gerektiğinden ve sağlığa olan faydalarından bahsettik. Buyurun birlikte okuyalım;

Çilek Hangi Mevsimde Yetişir?

Mis gibi kokusu ve lezzetli tadıyla birçok kişinin çok sevdiği çilek, ilkbahar aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alır. Çilek, ilkbaharın gelmesiyle birlikte Mayıs ayında pazar tezgahlarında ve market reyonlarında yerini almaya başlar. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan çileğin içerisinde A, C, B6 ve B12 vitaminleri bulunur. Bu yararlı besinler sayesinde çilek, insan sağlığına birçok fayda sağlar. Çileğin faydalarından yararlanmak için, Mayıs ayında çilek tazecikken tüketmeye başlayabilirsiniz.

Çileğin Cilde Faydaları Nelerdir?

Cildi Gençleştirir

Çileğin içerisinde yüksek miktarda C vitamini bulunur. Hatta portakaldan bile daha çok C vitamini içerir. Bu vitamin sayesinde, cildi yeniler, nemlendirir ve yaş ilerledikçe oluşan kırışıklıkların önüne geçer. Çilek, meyve olarak tüketildiği gibi, cilt maskesi olarak da uygulanabilir.

Göz Altı Morluklarına ve Şişliklerine İyi Gelir

Çileğin cilde olan faydalarından biri de göz altındaki şişlikleri gidermesine yardımcı olmasıdır. Çilek dilimleri düzenli olarak göz altına koyulduğunda yorgunluğa bağlı göz altı şişlikleri ve göz altı kararmalarından kurtulmak mümkündür. Çilekleri ince ince dilimleyip yaklaşık 10 dakika göz altlarına yerleştirin ve sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayın. Bu yöntemle kısa bir sürede göz altı şişliği ve karartılarından kurtulabilirsiniz.

Çileğin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Güçlü Antioksidan Kaynağıdır

İllkbahar aylarında tüketilmeye başlanan çileğin, lezzeti kadar sağlığa birçok faydası vardır. İçerisinde bulunan A, C, B6 ve B12 vitaminleri sayesinde çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Kalp Sağlığını Korur

Çileğin içerisindeki bazı bileşenler, kalp sağlığına çok faydalıdır. Çileğin içerisine bulunan folat, vücutta kan hücrelerini çoğaltır ve Alzheimer hastalığının da önüne geçer.

Kanseri Önler

Çilekte bulunan antioksidanlar kalp krizi ve felce karşı kalbi koruma altına alır. Aynı zamanda kan şekerini düşüren çilek, kanseri önlemeye de yardımcı olur.

Sindirim Sistemine Yardımcı Olur

Çilek düzenli olarak tüketildiği zaman metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Çilekte bol miktarda lif bulunur. Lifli meyve tüketimi ise kronik yahut akut kabızlık sorununa biçare olur. Aynı zamanda çileğin idrar söktürücü özelliği de vardır.

Damar Tıkanıklığına İyi Gelir

Çileğin içerisinde bulunan B, C ve K vitaminleri vücuda kuvvet verir. Bununla birlikte çilek tüketimi damar tıkanıklığını önüne geçer ve kolestrolü düşürür.

Bağışıklığı Kuvvetlendirir

Çileğin içerisinde bulunan yararlı besinler çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Ve bu sayede bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı koruma altına alır.

 Bağırsak Kurtlarının Dökülmesine Yardımcıdır

Çileğin sağlığa olan faydalarından biri de çileğin içerisinde bulunan besinlerin bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olmasıdır. Düzenli olarak çilek tüketimi vücuttaki zararlı atıkların dışarı atılmasını sağlar ve aynı zamanda kanı da temizler.

Diş ve Diş Eti Sağlığını Korur

Yapılan bazı araştırmalar çileğin diş etlerini güçlendirdiğini ve ağızda oluşan kötü kokuyu giderdiğini açıklamıştır.

Romatizma Ağrılarına İyi Gelir

Çileğin faydalarından biri de romatizma ağrılarına iyi gelmesidir. Çilek aynı zamanda karaciğer rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.

Böbrekte Kum ve Taş Oluşumunu Önler

Çilek, vücutta biriken zehirli maddeleri dışarıya atar ve böbrekte oluşan kum ve taş gibi rahatsızlıkların oluşmasını önler. Aynı zamanda böbrek taşının ve böbrekteki kumun kolay dökülmesine de yardımcı olur.

Sakinleştirici Etkisi Vardır

Çilek hoş kokusu ve içerisindeki besinler sayesinde kişide stresin azalmasına yardımcı olur, aynı zamanda sakinleştirici özelliği sayesinde  kişiyi rahatlatır ve sakinleştirir.

Çileğin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Çilek tüketiminde aşırıya kaçıldığında fayda yerine zarar verir. Tüm meyvelerde olduğu gibi çileği de aşırıya kaçmadan yeteri kadar tüketmek gerekir. Aynı zamanda mümkün olduğunca organik çilek almaya dikkat edilmelidir. Aksi taktirde kişide bulantı, istifra, şişkinlik, gaz, mide yanması şikayetlerine ve alerjiye sebep olabilir.

Çilek tüketiminde bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da çileğin iyice yıkanmış olmasıdır. Çilek güzel yıkanmadığı taktirde böbreklerde kum oluşumuna neden olabilir. Aynı zamanda çileğin içerisinde fosfor ve potasyum maddeleri bulunur. Bu nedenle böbrek yetmezliği olan kişilerin doktora sormadan çilek tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.