Elma Hangi Mevsimin Meyvesidir Hangi Ayda Toplanır

9 Haziran 2021
0 Yorum
elma hangi mevsimin meyvesidir hangi ayda toplanir

Elma kokusu, lezzeti ekşi veya tatlı tadıyla her mevsimde keyifle tüketilen sağlıklı ve besleyici bir meyvedir.

Elma kokusu, lezzeti ekşi veya tatlı tadıyla her mevsimde keyifle tüketilen sağlıklı ve besleyici bir meyvedir. Yapılan araştırmalara göre dünyada en fazla tüketilen meyvenin elma olduğunu söylemişlerdir. Elmanın yaklaşık 7500 çeşidi vardır ve her bir çeşidi de vitamin ve minerallerle doludur. Genellikle kış aylarında vücuda direnç vermesi için yenilen elma içerisinde A,B6,C,E ve K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve fosfor gibi birçok mineraller barındırır. Ayrıca içerisinde çeşitli asitler, antioksidanlar, pektin, flavonoidler ve quercetin yönünden de oldukça zengindir. Kalorisi düşük ve lif bakımından yüksek olduğundan kilo vermek isteyenler için şahane bir meyvedir. Her gün büyük boy elma tüketmekle günlük alınması gereken lif miktarının %30’unu almış oluruz.

Elma Hangi Mevsimde Yetişir?

Elma serin ılıman iklimlerde yetişir.Elma sonbahar meyvesidir. Sonbahar ayları olan Eylül, Ekim ve Kasım aylarında manavlarda, pazarlarda satıştadır. Elma artık 4 mevsim satıştadır ancak bu bildirdiğimiz aylar hariç diğer aylarda satılan elmalar buzhane elmasıdır.

Elma Ülkemizde Orta Anadolu, Batı Anadolu, Ege, Batı Marmara, Doğu Marmara ve en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemizin birçok yerinde çeşitli elma ağaçları görmek mümkündür. Kasım ayının ilk iki haftasından itibaren, Nisan sonun kadar elma ağacı fidanlarını ekilmektedir. Elmanın hasat zamanı, meyve kabuğunun sertliği, ve elmanın daldan kopma durumuna göre Eylül ve Ekim aylarında türüne göre hasat edilmektedir.  Sonbaharın girmesiyle beraber, Eylül ayında hasat edilen elma, Ekim- Kasım aylarında pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarında yerini alır. 

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Elmanın içerisindeki E ve C vitaminleri antioksidan görevi gördüğünden vücudu güçlendirir, hücreleri yeniler, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Elma diş sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Dilimlenerek tüketmektense elmayı ısırarak yemek dişleri güçlendirir, doğal diş fırçasıdır, dişlerin arasını temizler.

Elma içerisindeki potasyum sayesinde kas ve sinir sisteminin güçlenmesini sağlar.

Düzenli elma tüketmek cilde güzellik ve parlaklık verir.

Elma solunum yollarını rahatlatır böylece rahat nefes almayı sağlar.

Vücutta biriken toksinler karaciğeri olumsuz etkiler. Bu toksinler yediğimiz besinlerle birlikte vücuda girer. Düzenli elma tüketmek bu toksinlerin idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar.

İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde kansızlığı giderir.

Elma içerisindeki lif sayesinde kolesterolün düşmesine yarımcı olur bu sayede kan şekerini dengeler. Düzenli bir şekilde elma tüketmek hatta elmanın yanında süt, peynir veya yoğurtla birlikte yemek kan şekerini daha iyi dengelemektedir.

Elma sindirim sisteminin güçlendirerek safradan kaynaklı susuzluğu geçirir ve kilo vermeye yardımcı olur.

Elma içerisindeki zengin flavonoidler sayesinde meme, kolon, karaciğer ve pankreas kanser riskini azalttığı bilinmektedir.

Elma yüksek lif içerdiğinden kalp ve damar sağlığını korur. Damar tıkanıklığını önler.

Elma hamilelik sürecindeki kadınların mide bulantısını alır.

Mide rahatsızlıklarına şifa olan elma, geceleri uyumadan 1 saat önce tüketildiğinde mideyi rahatlatır.

Elmanın faydalı olduğu kadar çekirdekleri de faydalıdır. Sabah aç karnına elma çekirdeği tüketmek, bağırsaktaki kurtları vücuttan dışarı atar. Bu yüzden elmayı çekirdekleri ile birlikte tüketmek çok yararlıdır.

Elma yaprağının suyunu, akrep veya yılan gibi zehirli hayvanlar ısırdığı zaman içilirse, vücuttaki zehirli maddeyi dışarı atar. Ancak bu gibi durumlarda tıbbi yardım gerektiğinden hastaneye gidilmelidir.

Elmanın Zararları Nelerdir?

Elmayı ısırarak yerken dikkatli olmak gerekir. Diş hassasiyeti olan kişilerin, diş minesine ve diş etlerine zarar verdiği söylenmektedir.

 Elma şeker hastaları için zararlı bir meyve değildir. Ancak tatlı elma yerine yeşil ve ekşi olan elmaları tüketmeleri tavsiye edilmektedir.