Karpuz Mevsimi Ne Zaman ve Karpuz Hangi Ayda Yenir

9 Haziran 2021
0 Yorum
karpuz mevsimi ne zaman ve karpuz hangi ayda yenir

Yaz mevsiminin en çok tüketilen ve sevilen meyvelerinden biri de karpuzdur. Yazın kavurucu sıcaklarında, adeta Karpuzun %92’sini su oluşturur.

Yaz mevsiminin en çok tüketilen ve sevilen meyvelerinden biri de karpuzdur. Yazın kavurucu sıcaklarında, adeta Karpuzun %92’sini su oluşturur. Sıvı oranının yüksek olmasıyla beraber serinletici özelliğe sahiptir. Bu özellikleri sayesinde karpuz, yazın kavurucu sıcaklarında ferahlamak için tüketilebilecek şahane bir meyvedir. Karpuz içerdiği doğal şeker sayesinde de tatlı krizlerine çözüm olacak bir besindir. Hem doyurucu hem de sağlıklı olan karpuz, sağlığa birçok şifa sağlamaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde kalp-damar hastalığı ve böbrek hastalığı gibi birçok hastalığa fayda sağlamaktadır.

Karpuz Hangi Mevsimde Yetişir?

Yaz aylarının en çok sevilen meyvesi Karpuz, İlkbaharın sonlarına doğru Mayıs Haziran aylarında hasat edilmeye başlanır ve satışa çıkarılır. Karpuz tüketmenin tam mevsimi ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazarlardan, marketlerden ve manavlardan satın alabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında hem ferahlatıcı hem de tatlı ve sulu karpuz yemek istiyorsanız Temmuz ve Ağustos aylarında karpuz tüketebilirsiniz. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan karpuz içerisinde A vitamini, B1, B2, B3, B6 vitaminleri ve C vitamini barındırır. Bununla birlikte şifa deposu olan karpuz da yüksek oranda likopen ve amino asitler bulunur. Bu vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa birçok yararı vardır.

Karpuzun Sağlığa Faydaları

Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Karpuzun içerisinde bol miktarda likopen bulunur. Likopen, antioksidan özelliğine sahip bir besin maddesidir. Bu madde kalp ve damar sağlığı için önemli olup, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

Kemikleri Güçlendirir

Karpuzda bulunan likopen maddesi, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Karpuz tüketen kişiler daha sağlıklı kemik yapısını sahip olurlar. Bununla birlikte karpuzda bulunan kalsiyum ve potasyum da kemik ve iskelet yapısını güçlendirir.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Karpuzun bir diğer faydası ise yağ yakıcı özelliğe sahip olmasıdır. Karpuz tüketerek vücuttaki fazla yağdan kurtulabilir ve kısa sürede kilo vermek mümkündür.

İdrar Söktürücüdür

Karpuzun bir diğer önemli faydalarından biri de idrar söktürücü özelliğinin olmasıdır. Karpuz, böbreklerin ve karaciğerin hem yorulmadan hem de sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Astım Hastalığına İyi Gelir

İçerisinde bol miktarda C vitamini barındıran karpuz, astım hastalığına da iyi gelmektedir. Astım hastalığına yakalanmayı önleyen karpuz aynı zamanda astım ataklarını da önlemektedir.

Felç Riskini Azaltır

Karpuz tüketiminin sağlığa olan bir diğer faydası ise inme ve felç riskini azaltmasıdır.

Kolestrolü Düşürür

LDL yani kötü kolestrolü düşürmeye yardımcı olan karpuz, yüksek kolestrolün sebep olduğu kalp ve damar tıkanıklığına da iyi gelmektedir.

Vücudun Su İhtiyacını Karşılar

Karpuzun %92’ si sudan oluşmakla beraber içerisinde bolca elektrolit barındırır. Bu özellikleri sayesinde karpuz, vücuttaki su kaybını önler ve vücudun su ihtiyacını karşılar.

Böbrekleri Çalıştırır

Karpuz, böbreklerde kum taş oluşumunu da engellemektedir. Karpuz böbreklerin iyi çalışmasına yardımcı olur, böbrekteki kum ve taşların kolayca dökülmesine yardımcı olur.

Sindirimi Kolaylaştırır

Karpuz lif yönünden de zengin bir meyvedir. Lif sayesinde sindirimi kolaylaştıran karpuz, kabızlık sorununa da biçare olmaktadır.

Sinir Sistemini Korur

Karpuz sinir sistemini korumaya da yardımcıdır. İçerdiği yararlı besinler sayesinde kişiyi rahatlatır, stresi azaltır ve uykusuzluk problemini giderir.

Cildi Gençleştirir

Karpuz sağlıklı bir cilt için önemli bir meyvedir. Ciltteki kuruluğu gidererek, nem ve canlılık kazandırır. Karpuz içerdiği C vitamini sayesinde yüzdeki kırışıklıkların önüne geçer ve göz altı morluklarının azalmasına yardımcı olur.

Saçları Kuvvetlendirir

Karpuz içerdiği A vitamini sayesinde saçlara da fayda sağlar. Karpuzdan bulunan A vitamini saçların kırılmasını önleyerek daha sağlıklı ve canlı saçlara kavuşmanızı sağlar.

Karpuzun Zararları

Karpuzun sağlık yönünden hiçbir zararı yoktur. Ancak karpuz haddinden fazla tüketildiğinde kişide bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler şunlardır; hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı, mide ağrısı

Karpuz aşırı tüketildiğinde çocuklarda cilt kızarıklığına neden olabilir.

Ayrıca bazı insanların kanında potasyum seviyesi fazla olabilir. Karpuzda da potasyum bulunduğundan bu kişiler karpuz yediklerinde bazı kas problemlerine neden olabilir.