Üzüm Mevsimi Ne Zaman ve Hangi Ayda Mevsimde Yenir

10 Haziran 2021
0 Yorum
uzum mevsimi ne zaman ve hangi ayda mevsimde yenir

Muhteşem kokusu ve tadıyla birçok kişinin çok sevdiği üzüm, Temmuz ve Ağustos ayında satışa çıkarılır.

Muhteşem kokusu ve tadıyla birçok kişinin çok sevdiği üzüm, yaz mevsiminde tüketilir. Mis gibi kokuya sahip olan üzümün yeşil, kırmızı, siyah ve mor olmak üzere birçok çeşidi vardır. Üzüm taze olarak tüketildiği gibi kuru olarak da tüketilebilir. Üzüm salkımının her bir üzüm tanesinde birçok vitamin ve mineral bulunur. Yaz mevsiminin en güzel ve tatlı meyveleri arasında yer alan üzümün sağlığa birçok faydası vardır. Yazımızın devamında üzümün hangi hastalıklara şifa olduğundan bahsettik. Buyurun birlikte okuyalım.

Üzüm Hangi Mevsimde Yetişir?

Üzüm hem yaz hem de sonbahar meyvesidir. Pazarlarda, marketlerde Temmuz ayından itibaren satışı başlar, Ekim ayına kadar üzüm temin edilebilir.

Yaz mevsiminin Temmuz ayında hasadı yapılan üzüm, Temmuz ve Ağustos aylarında satışa çıkarılır. Üzümün en güzel ve tadına doyum olmadığı zaman ise yaz mevsimidir. Ağustos ayında marketlerin meyve reyonlarından, pazar ve manav tezgahlarından üzümü satın alabilirsiniz. Yeşil, kırmızı, mor, siyah ve sarı olmak üzere birçok çeşidi olan üzümün tadının güzelliği kadar da sağlığa yararı vardır. Üzümü, ister çekirdekli ister çekirdeksiz ve dilediğiniz renkte tercih edebilirsiniz. Üzümün içerisinde A, C, B6 vitaminleri, kalsiyum, potasyum,  fosfor, demir, folat, selenyum ve magnezyum bulunur. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunan üzüm güçlü antioksidan kaynağıdır. Antioksidan özelliği sayesinde başta şeker ve kalp hastalığı olmak üzere birçok hastalığa şifa olmaktadır.

Üzümün Sağlığa Olan Faydaları Nelerdir?

Antioksidan Kaynağıdır

Üzüm antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Vücudu hastalıklara karşı koruma altına alır.

Kanser Önleyicidir

Üzümün içerisinde güçlü antioksidanlar bulunur. Bilhassa siyah üzümün içerisinde kanser önleyici besinler vardır. Siyah üzüm çekirdekleriyle birlikte tüketildiğinde kanser hastalığını tedavi ettiği gözlemlenmiştir.

Kalp Sağlığını Korur

Üzümün içerisinde lif ve potasyum bulunur. Lif ve potasyum, kalp sağlığı için önemli olan besinlerdir. Üzüm tüketerek kalp sağlığı için gerekli olan potasyumu alabilirsiniz.

Kabızlığı Giderir

Üzüm bağırsakları çalıştıran meyveler arasında yer alır. Üzümün içerisinde bulunan su ve lif, kabızlığı önler. Düzenli üzüm tüketimi kabızlığa karşı birebirdir.

Kemikleri Güçlendirir

Üzümün en önemli faydalarından biri de kemikleri güçlendirmesidir. İçerisinde bulunan demir, bakır ve magnezyum kemikler için önemli olan besinler olup kemikleri güçlendirir. Ayrıca düzemli olarak tüketildiği taktirde osteoporoz gibi kemik hastalığının da önüne geçer.

Kansızlığa İyi Gelir

Üzüm aynı zamanda anemi yani kansızlığa iyi gelir. Bilhassa hamilelerde kansızlık çok görülür. Gebe kadınlar düzenli üzüm tüketerek kansızlığı önleyebilirler.

Cilde İyi Gelir

Üzümün içerisinde cilt için yararlı olan bazı vitaminler bulunur. Bu vitaminler E ve K vitaminleri olup düzenli olarak üzüm tüketildiğinde cilt problemlerinin önüne geçer, cildi canlandırır ve parlaklık kazandırır.

Alerjiye Karşı Korur

Özellikle yeşil üzüm çekirdekleri ile birlikte yenildiği zaman vücutta salgılanan histamin salgısını azaltır. Böylece üzüm, vücutta oluşabilecek alerjik hastalıklara karşı vücudu koruma altına alır.

Konsantrasyon Bozukluğuna İyi Gelir

Yeşil üzümün içerisinde bulunan B vitamini zihni geliştirir ve odaklanma, konsantrasyon bozukluğu gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.

Sivilcelere İyi Gelir

Üzüm içerisindeki vitamin ve mineraller, cilt üzerinde oluşan sivilce akne gibi problemlerin tedavisinde önemli rol oynar. Düzenli üzüm tüketerek cildinizin temizlenmesini ve pürüzsüz olmasını sağlayabilirsiniz.

Saç Dökülmesini Azaltır

Üzümün bir diğer faydası ise saç köklerini kuvvetlendirerek, saçların sağlıklı uzamasını sağlar. Saçları kökten besleyen üzüm, aynı zamanda saç dökülmelerinin de önüne geçer.

Üzümün Zararları Nelerdir?

Üzümün sağlığa hiçbir zararı yoktur denilebilir. Ancak üzüm, aşırı tüketim sonucunda bazı yan etkilere neden olur. Her meyvede olduğu gibi üzüm tüketirken de aşırıya kaçmamak kararında yemek lazımdır. Aksi taktirde kişide; hazımsızlık, gaz, istifra, karın ağrısı ve cilt üzerinde kızarıklığa yol açabilir. Aynı zamanda kalori bakımından diğer meyvelere nazaran daha fazla kalori içerdiğinden fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir.