Ihlamur Ne Zaman Nasıl Toplanır Toplarken Nelere Dikkat Edilir

10 Haziran 2021
0 Yorum
ihlamur ne zaman nasil toplanir toplarken nelere dikkat edilir

Ihlamur ağacı sarı ve beyaz çiçekler açan bir bitkidir ve yılda haziran ve temmuz aylarında çiçeklenmektedir. Ihlamur bitkisi çoğunlukla çayı yapılarak tüketilmektedir.

Ihlamur ağacı sarı ve beyaz çiçekler açan bir bitkidir ve yılda haziran ve temmuz aylarında çiçeklenmektedir. Ihlamur bitkisi çoğunlukla çayı yapılarak tüketilmektedir.

Ihlamurların Çiçek Açma Tarihi Ne Zamandır?

Ihlamur ağacı yılın haziran ve temmuz aylarında çiçeklenmektedir. Çiçekleri açan ıhlamur özenle toplanır ve daha sonra kuru bir yerde serilerek kurutulur. Kurutulan ıhlamur şifa kaynağı olarak kullanılır.

Ihlamur Ne Zaman ve Nasıl Toplanır?

Ihlamur haziran ve temmuz ayında toplanır. Ihlamur, çiçekleri ve sapındaki ince uzun yaprakları ile birlikte toplanmaktadır. Bunun için bir makas kullanıp ağacın dallarına hasar vermemeye özen gösterilmelidir. Toplanan ıhlamurlar, temiz ve nemli olmayan bir yere bir örtü üzerine serilip kurutulmalıdır. Ihlamurları üst üste gelmeyecek şekilde, ayrı ayrı sermek kurumasını hızlandıracaktır. 

Ihlamur Çiçekleri Nasıl Kurutulur ve Saklanır?

Ihlamur çiçeklerini kurutmak için en iyi yöntem nemli olmayan ve gölge olan bir yer bulmaktır. Burada, yere bir temiz bir bez serin ve üzerine ıhlamurları aralıklı olarak serin. Kurumakta olan ıhlamurları haftada bir kez ters düz yaparak daha iyi kurumasını sağlayın. Bu işlem sonrasında kuruyan ıhlamurlarınızı bir cam kavanozda veya bez torbaya alarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Ihlamurun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Ihlamur bitkisinin insan vücuduna faydası çoktur:

  1. Bağışıklığı güçlendirir ve birçok hastalığa karşı şifadır.
  2. Ihlamur geceleri uyumadan önce bir fincan içildiğinde sinirleri yatıştırır, insanı sakinleştirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Diğer bir deyişle, ıhlamur sinirleri güçlendirir ve sinir bozukluğuna iyi gelir.
  3. Ihlamur vücutta idrar sökücü etki gösterip mesane ve böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Öyle ki böbrek  taşları düşürmeye ve kum dökmeye de destek olur.
  4. Ihlamur cilt sağlığına da iyi gelir: cildi parlatır ve ışıltılı bir görünüm verir. Ek olarak ciltteki lekeleri de azaltmaya yardımcı olur.
  5. Ihlamurun öksürük kesme özelliği de vardır. Buna ek olarak nefes almayı da kolaylaştırdığı bilinmektedir. Öksürük ve bronşit problemi olan insanlar ıhlamur ve balı karıştırıp tüketmelidir.
  6. Ihlamur çayı kilo vermeye de yardımcıdır. Bunun için bir fincan ıhlamur çayını sabahları kahvaltıdan önce aç karna içebilirsiniz.
  7. Ihlamur çayı, gözdeki kızarıklıkları gidermeye de yardımcıdır. Bunun için ıhlamur çayı ile göz banyosu yapabilirsiniz.
  8. Ihlamur çayı gribal enfeksiyon ve mide şikayetleri için faydalıdır. Bunun için günde 2-3 bardak kuruttuğunuz yaprak ve çiçekleriyle ıhlamur çayı hazırlayıp içebilirsiniz.

Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?

Ihlamur çayı için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur bitkisini 1 bardak kaynamış su içine atın ve 1-2 daha kaynatın ve ocaktan alın. Bu şekilde 5-10 dakika demlemeye bırakın ve demlenen ıhlamur çayını süzün. İsteğe bağlı olarak isterseniz biraz bal ekleyebilirsiniz. Ihlamur çayını sıcak içmeye özen göstermelisiniz.