Tropikal meyvelerden olan kivi, egzotik tadıyla birçok kişi tarafından severek tüketilmektedir.
Tropikal meyvelerden olan kivi, egzotik tadıyla birçok kişi tarafından severek tüketilmektedir. Kış meyvesi olan kivi, günde 1 adet tüketildiğinde C vitamini gereksinimi karşılayarak vücudun direncini arttırır. Tadı hem tatlı hem ekşimsi olan kivinin besin değeri oldukça zengindir. İçerisinde A, E, K, B1 ve B2 vitaminleri, antioksidanlar, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko gibi mineraller lif ve karotenoidler fenolik bileşikler barındırır. Ayrıca içerisindeki pektin maddesi sayesinde toksinlerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar.
Kivi Hangi Mevsimde Yetişir?
Kivi hem sonbahar hem de kış meyvesidir. Kivinin hasadı Ekim ve Kasım ayında yapılır ve bu aylarda satışa çıkar, bu aylarda yenirse mevsiminde yenilmiş olur. Ancak kiviyi 4 mevsim pazarda bulabilirsiniz çünkü hasad edilen kivi soğuk hava depolarına kaldırılır.
Tropikal meyvelerden olan kivi kış mevsiminde tüketilir. Ülkemizde 1988 yılında yetiştirilmeye başlana kivi ağaçları, Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Bölgesinde yetiştirilir. Özellikle en yoğun kivi üretimi yapılan bölgelerden biri de Karadeniz Bölgesidir. Kivi Ekim sonu hasat edilmeye başlar ve bu süreç Kasım ayına kadar devam eder. Hasat edilen kiviler yaklaşık 2 hafta olgunlaşması için beklenir. Kasımın sonlarına doğru kiviler pazar tezgahlarında ve marketlerde yerini alır.
Kivi Kabuğu Yenir Mi?
Kivi severler, kabuğuyla yeme konusunda tereddüt ederler. Ve birçok kişi bu sorunun cevabını merak eder. Her kivinin kabuğu aynı değildir bazı kivilerin kabukları yumuşak ve tüysüz olur. Bu kivileri kabuklarıyla yemenin bir sakıncası yoktur. Kivi kabuğunun içerisinde E vitamini ve folat gibi yüksek besinler içerir. Eğer mide ağrısı, bulantısı gibi mide rahatsızlıklarınız var ise kivileri kabuklarını soymadan robottan geçirip, kivi suyu olarak tüketmek midenizi rahatlatacaktır. Ayrıca kivi kabuğu gıda zehirlenmelerine şifa olduğu bilinmektedir.
Kivinin Faydaları Nelerdir?
Kivi güçlü antioksidanlar sayesinde kanser hastalıklarının riskini azaltır.
Kivi içerisindeki bileşenler, vitaminler ve mineraller sayesinde kış mevsiminde her gün bir adet kivi tüketmek daha uzun uyku çekmeyi ve kolay uyanmayı sağlamaktadır.
Kivi antioksidanlar sayesinde akciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Solunum yolları rahatsızlıklarına şifa olan kivi, astım, bronşit rahatsızlığı yaşayan kişilerin ataklarını azaltmaktadır.
Kivinin bir diğer faydası ise doğal yoldan kan pıhtılaşmasının önüne geçmesidir.
Hamilelik sürecinde kivi tüketimi çok önemlidir. Hamilelik sürecinde doğumdan sonra meydana gelen kabızlık sorunun önüne geçer.
Kivinin içerisinde polyphenols adında bir madde bulunur. Bu madde sayesinde kış mevsiminde kivi tüketmek kolesterol seviyesini dengeler ve kolesterolün düşürülmesinde epey etkili olmaktadır. Kivinin içerisindeki lutein ve zeaxathin maddeleri, gözde oluşan sarı nokta hastalığını önlemeye yardımcı olmaktadır. Kivi, göz sağlığı için harika bir meyvedir.
Kivi içerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağırsakları düzenler, tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Bilhassa bağırsak tembelliği yaşayan kişiler, kış aylarında mutlaka kivi tüketmelidir.
Besin değerleri yüksek olan kivi potasyum içeriği sayesinde kan basıncını dengeler, sinir sitemini sağlıklı tutar. Böylece kalp ve damar sağlığına faydaları olan kivi kalp krizi, felç ve inme riskini en aza indirmektedir.
İçerisinde E ve C vitamini bulunan kivi, cilt sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Sadece kivi değil, tüm meyveler düzenli tüketildiğinde hem cildi parlatır hem de vücut için sayısız faydaları bulunur.
Yüksek lif içeriğine sahip olan kivi, mide rahatsızlıklarına şifa olur. Bu lifler sayesinde kivi, midedeki asit oranını dengeler ve mide sağlığı için çok faydalıdır.
Kivi besin değerleri sayesinde bağırsakların parazitlerini temizler ve serbest radikallerle mücadele eder. Ayrıca tok tutma özelliği sayesinde kilo vermek isteyen kişiler için harika bir besindir.
Kivinin Zararları Yan Etkileri Nelerdir?
Faydaları olan kivinin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bazı kişilerin kivi alerjisi olduğundan, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar dudaklarda ve dilde şişme, ağızda karıncalanma gibi şikayetler görünebilir. Ayrıca kiviyi aşırı tüketildiğinde de alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir, astım, kurdeşen ve deride döküntü gibi.
Kivi aşırı tüketildiğinde bu gibi durumlar yaşanabilir;
Kivi, aşırı tüketildiğinde anafilaksi yani ciddi hayati tehdit eden alerjik reaksiyona neden olabilir.
Mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.
Aşırı derecede kivi tüketimi içerisindeki besin değerlerinin fazla alınması sonucunda, kandaki trigliserid seviyesini değiştirerek, pankreasa zarar verebilir.
Yapılan araştırmalara göre lateks alerjisi bulunan kişilerin kivi alerjisine de yatkın olduklarını göstermektedir. Bu nedenle lateks alerjisi bulunan kişilerin daha dikkatli davranmaları gerekmektedir.
Antifungal etkilere karşı ilaç kullanan kimsenin kivi tüketmesi sakıncalı olabilir. Aksi taktide ilaca bağımlılık yapabilir. Bu yüzden bu kişiler doktorlarına danışmadan kivi tüketmemelidir.