Gebelikte Tetanoz Aşısı Sonrası Ağrı Normal mi Ve Düşüğe Neden Olur mu

12 Haziran 2021
0 Yorum
gebelikte tetanoz asisi sonrasi agri normal mi ve dusuge neden olur mu

Tetanos önceden önlenmesi mümkün bir hastalıktır. Bunu önlemenin tek yolu ise tetanoz aşısı olmaktır. Tetanoz aşısının yapısında mikroorganizmalar yer almamaktadır.  Hamile anne adayları da bu aşıyı hamilelikleri boyunca yaptırabilirler.

Tetanos önceden önlenmesi mümkün bir hastalıktır. Bunu önlemenin tek yolu ise tetanoz aşısı olmaktır. Tetanoz aşısının yapısınd mikroorganizmalar yer almamaktadır.  Hamile anne adayları da bu aşıyı hamilelikleri boyunca yaptırabilirler. Fakat uzmanlar hamileliğin 3.ayını bitiren annelerin tetanoz aşısını gönül rahatlığıyla yaptırabileceğini söylemektedirler. Tetanoz aşısını sağlık ocakları veya ana çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılmaktadır.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Dr. Hakan Kılavuz bu hususta şu bilgileri vermektedir;

Hamileler tetanoz aşısını mutlaka yaptırmalıdır. Bu aşı anne karnındaki bebek için bir tehlike teşkil etmez ve hamileliğin 20. ve 24.haftalarında olmak üzere 2 defa yapılmaktadır. Tetanoz aşılarını aile sağlık merkezlerine gidip gönül rahatlığıyla olabilirsiniz.

Hamilelikte yapılan tetanoz aşısı, bebeği doğumda oluşma riski bulunan tetanoz hastalığından ve yenidoğan tetanozundan korumaktadır. Eğer anne adayı önceden tetanoz olmuşsa, bunun üzerinden en az 10 ay geçmişse veya hiç tetanoz aşısı olunmamışsa hamilelik döneminde 2 doz olmak üzere tetanoz aşısı uygulanabilir. Bu dozlar arasında 1 ay beklenir. Tetanoz aşısının hamilelikte yapılmasındaki amaçların en önemlisi bebeğin yenidoğan tetanozuna yakalanmasını önlemektir.

Hamilelikte Tetanoz Neden Olur?

Tetanoz, vücutta Clostridiumtetani adlı bakterinin sebep olduğu enfeksiyonel bir hastalıktır. Bu bakteri doğada bulunan yaygın bir bakteridir ve çoğunlukla bilinenin aksine sadece paslı maddeler dolayısıyla değil daha çok topraktan bulaşmaktadır. Diğer bir değişle, ciltte açık yara ve kesiklerin toprak, toz, pas veya hayvan dışkısıyla teması tetanoz bulaşımına sebep olmaktadır.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte olunan tetanoz aşısının bir takım geçici ve hafif yan etkileri vardır:

  1. Aşı bölgesinde ağrı, sertlik ve şişlik
  2. Ateşin yükselmesi
  3. Aşı yapılan bölgede kızarıklık, hassaslık
  4. Halsizlik
  5. Mide bulantısı, kusma veya ishal.
  6. Baş ağrısı veya diğer vücut ağrıları
  7. Çok görülmese de tetanoz aşısı vücutta alerjik reaksiyona yol açabilir. Bu durumda çoğunlukla aşıdan birkaç saat sonra ciddi reaksiyon belirtileri fark edilecektir.

Tetanoz aşısını olduktan sonra aşağıdaki belirtileri yaşamanız durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız:

  1. Ürtiker (kurdeşen)
  2. Nefes almada zorluk
  3. Yüzünüzün veya boğazınızın şişmesi
  4. Hızlı kalp atımı
  5. Baş dönmesi
  6. Aşırı halsizlik

Hamilelikte tetanoz aşısı vurdurmak düşüğe neden olmaz.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ateş Yapar mı?

Tetanoz aşısı her on kişiden birinde hafif veya yüksek ateşe sebep olabilir.

Daha Önce Tetanoz Aşısı Olan Hamilelikte Yine Tetanoz Aşısı Yaptırmalı mıdır?

Dr. Mustafa Erkoçoğlu bu hususta şu bilgileri vermektedir;

Hamilelikten önce tetanoz aşısı olan anne adaylarının, eğer aşı üzerinden 10 yıl geçmemişse tetanoz olmalarına gerek yoktur. Ancak 10 yıldan daha fazla bir zaman geçmişse anne adayları hamilelikte tek dozluk tetanoz aşısı olabilirler. Öte yandan önceden hiç tetanoz aşısı olmamış kişiler hamilelikte tetanoz aşısını yaptırmalıdır. Bu aşı hamileliğin 2. ve 3. aylarında yapılmaktadır. İki doz arasında bir ay beklenirken üçüncü doz için 6 ay beklenmektedir.

Hamilelikte Aşı Olunur mu Yapılır mı? Sağlık Ocağında Yapılan Aşılar Tıklayınız