Parmak emme, bebeklerde çok yaygın olarak görülen bir reflekstir. Bebek bu refleksi daha doğmadan, anne karnındayken kazanmaktadır. 4 yaşına kadar normal kabul edilen parmak emme oral dönemin doğal bir özelliğidir. Bebeklikte görülen parmak emmesi
Parmak emme, bebeklerde çok yaygın olarak görülen bir reflekstir. Bebek bu refleksi daha doğmadan, anne karnındayken kazanmaktadır. 4 yaşına kadar normal kabul edilen parmak emme oral dönemin doğal bir özelliğidir. Bebeklikte görülen parmak emmesi çoğunlukla bebeklerin kendiliğinden bırakmasıyla sonuçlanmaktadır. Bu yüzden ebeveynler çocuklarının parmak emmesi konusunda endişelenmelerine gerek yoktur. Çünkü eğer çocuğunuzu parmağını emmemesi konusunda sık sık uyarırsanız, bu ters tepebilir. Yani çocuğunuz parmağını daha çok emmeye başlayabilir.
Bebeklerde Ellerini, Parmaklarını Neden Ağzına Sokar, Emer?
Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri vermektedir;
- Bebekler karnı acıkdıysa parmaklarını emebilirler. Parmak emme bebeklerde acıkmanın en önemli belirtisidir.
- Diş çıkarma dönemindeki çocukların damakları kaşınır ve bu yüzden parmaklarını emebilirler.
- 2-3 aylık bebekler karınları acıktığından, uykuları geldiğinde, yahut evdeki stresli ortamdan gerildiğinden parmak emebilirler.
- Emme refleksi, bebeklerin daha doğmadan edindikleri bir reflekstir. Daha annelerinin karnındaki parmaklarını emmek isteyen bebekler parmaklarını ağzına sokabilirler.Bebekler parmaklarını emdiklerinde kendilerini çok daha güvende hissederler. Bu yüzden de parmak emen çocuklar sakinleşir ve hızla uykuya daldıkları gözlemlenir. Bu durum her uykuya daldıklarında parmak emmeyi alışkanlık haline getirmelerine de yol açmaktadır.
- Bebekler, yeni bir kardeşleri olduğunda yaşadıkları stres sebebiyle parmaklarını emebilirler.
- Ultrasonda bebeğinizin parmak emdiği görülüyorsa, maalesef bu alışkanlığı doğduktan sonra da devam edecektir.
- Memeden erken kesilen bebekler parmaklarını emebilir. Bu durumun sebebi sütten kesilmeden kaynaklı yaşadıkları psikolojik bir nevi tepkidir.
- Ailede anne ve baba arasındaki çatışma ve anlaşmazlıklar bebeklerin parmaklarını emmesine sebep olabilir.
- Bebekler içine kapandıkları zamanlarda bir utanma tepkisi olarak parmaklarını emebilirler.
- Bebekler sevgi ve güven eksikliği yaşadıklarında parmaklarını emebilir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Parmak Emmek Zararlı mıdır?
Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri vermektedir;
- Parmak emmeyi 4 yaşından küçük çocuklarda bir problem olarak görmeyiz. Fakat 5 veya 6 yaşına gelen çocukların hala çok sık parmak emmesi çocukta konuşma veya dişte problemlere yol açacağından bir problem teşkil etmektedir.
- Çocuklarda parmak emmesinin 4-5 yaşına kadar sürmesi risklidir çünkü ağızda dişlerin hizzasında bozulmalara (maloklüzyon) ya da dişlerin dışa doğru itilmesine neden olabilir. Bu yüzden parmaklarını uzun yıllar emen çocuklarda ortodontik tedavi uygulanması gerekli hale gelir.
- Ek olarak uzun süre parmak emmek, çocukta ilerde de yaşayabileceği konuşma problemlerinin görülmesine neden olabilir. Örneğin Ts ve Ds söyleyememek, peltek konuşmak ve konuşurken dilin dışarı çıkması gibi problemler uzun süre parmak emmenin kötü sonuçları olarak görülebilir.
Bebeklerde Parmak Emmek Nasıl Bırakılır?
Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri vermektedir;
- Parmak emdiği zaman bunu görmezden gelmelidir, siz bu konuda çocuğu ihtar ettikçe, çocuk dikkat çekmek için bu davranışı inatla sürdürecektir.
- Bebek büyüdükçe çoğunlukla parmak emmeyi kendiliğinden bırakmaktadır. Bu yüzden anne ve babalar bu konuda endişeli olup, parmak emme alışkanlığını bıraktırma hususunda ısrarcı olmaya çalışmamalıdır. Çünkü bu kez de bebek inat eder gibi parmaklarını daha çok emecektir.
- Parmak emme durumunda anne ve babalar çocuklarının eline vurmak , eline acı sürmek veya elini bağlamak gibi zorlayıcı hareketlerden mutlaka kaçınmalıdır. Bu durumdaki çocuğunuzu cezalandırarak veya eleştirerek utandırmamaya özen göstermelisiniz.
- Çocuğunuzu parmak emdiği için cezalandırmak yerine parmak emmediğinde ona iyi sözler söyleyip ödüllendirebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz zamanla parmağını emmesi gerektiğini anlayacaktır.
- Örneğin kırtasiyeden gülen yüz stikerı alın ve bunu anlayacak yaşta olan bebeğinizin defterine parmağını emmediği günler bu stikerı yapıştırın, bu stickerlar çocuğun istenilmeyen davranışı bırakmasında yardımcı olacaktır.
- Parmak emmeyi alışkanlık haline getiren çocuğunuz için onun elini sürekli olarak oyalanabileceği bir takım oyuncaklar veya kil-oyun hamuru gibi malzemeler verebilirsiniz. Bu sayede hem çocuğunuzun oyun oynamasına sağlayıp parmak emmesini unutturabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzu ilgi alanlarını ve becerilerini anlamasını sağlamanız, onu hiç kimseyle kıyaslamamanız ve ona güzel motive edici sözler söylemeniz de iyi olacaktır. Çocuğunuza göstereceğiniz aile sevgisi ve güveni onun parmak emmesini engelleyecek en iyi ilaçtır.
- 3-4 yaşına gelen çocuklarda parmak emmesinin artarak halen devam ediyor olması durumunda bir çocuk psikiyatristen yardım almanız iyi olabilir. Çünkü parmak emme alışkanlığının altında çocuğunuzun sahip olduğu psikolojik problemler veya gerginlikler yatabilir.