Domates Meyve mi Yoksa Sebze mi Faydaları Nelerdir

15 Haziran 2021
0 Yorum
domates meyve mi yoksa sebze mi faydalari nelerdir

Domates birçoğumuzun buzdolaplarından eksik olamayan bir besindir.

Domates birçoğumuzun buzdolaplarından eksik olamayan bir besindir. Hem kahvaltılarda, yemeklerin içinde hem de  çeşitli soslarda ve közlenmiş olarak kullanılan domatesin besin değeri çok yüksektir. Yemeklere lezzet katan bu güzel besinin sağlığımız için çok faydaları bulunur. Potasyum, kalsiyum, demir, folik asit, likopen maddesi ve A, C, K, B1, B3, B5, B6, B7 vitaminleri dahil olmak üzere mineral, vitamin ve likopen bakımından oldukça besleyici bir sebzedir. Likopen maddesi, domatese renk verir ve antioksidanlar içerir.  Aynı zamanda likopen maddesi, domates pişirildiğinde ya da yemeklerin içerisinde piştiğinde daha fazla fayda sağlamaktadır.   

Domates Meyve mi Sebze mi?

Domates her ne kadar sebze olarak bilinse de çiçekten oluştukları ve tohum içerdikleri için botanik olarak meyve olarak kabul edilir. Botanik olarak meyveler en az bir tohuma sahiptir ve bitkinin çiçeğinden büyür. Bu tanımdan hareketle, domatesler tohum içerdikleri ve domates bitkisinin çiçeğinden yetiştikleri için meyve olarak sınıflandırılır.

Domates Hangi Mevsimde Ne Zaman Yetişir?

Domates yaz sebzeleri arasında yer alır. Domates dört mevsim boyunca yetiştirilir ve tüketilir. Ancak domates iklim ve çeşitlerine bağlı olarak Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir, yani tarladan toplanır. Yılın geri kalan aylarında domatesler sera da üretilmektedir. Bütün mevsimlerde de domatesi pazar tezgahlarında görmek mümkündür.  

Domates sıcak havayı sever, soğuk havalarda ve güneş almayan yerlerde yetişemez. Ancak kış aylarında domates yetiştirmek isterseniz, kapalı balkon gibi bir alanda domates yetiştirebilirsiniz. Domates ılık ve sıcak iklimleri seven bir sebzedir. Domatesin Ülkemizde yetiştirilmesi için en uygun iklimleri Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesidir. Bu bölgelerde yoğun olarak Mersin, Antalya ve Adana illerinde dört mevsim domates yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Domatesin Faydaları Nelerdir?

  • Domatese renk veren likopen maddesi antioksidan içerir. Bu antioksidan kalp ve damar sağlığı açısından çok önemlidir. Yapılan çalışmalar sonucunda likopen maddesini domatesin içinde tüketmek, felç, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azalttığı bilinmektedir.
  • Domates, sigara içilen ortamlarda içmeyen kişilerin ciğerlerini etkliyen nitrozamları etkisiz hale getirir. Domates içerisinde bulunan klorojenik asit ve kumarik asit sayesinde sigara dumanından etkilenen kişilere faydalı olmaktadır. Aynı zamanda A vitamini sayesinde, sigarının yol açtığı akciğer kanserine karşı koruma sağlamaktadır.
  • Domatesin içeriğinde bulunan k vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayarak vücutta meydana gelen yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Domates içeriğindeki krom minerali, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bunun için günde iki orta boy domates tüketerek vücudun günlük krom ihtiyacını %5 oranında almış oluruz.  
  • Günlük C vitaminin %40’ını karşılayan bir adet orta boy domates, bağışık sistemini güçlendirir. Aynı zaman da A vitamini, potasyum ve demir içeriğiyle sinir sisteminin sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Domatesin içeriğinde kolin, lif, potasyum ve A vitamini bulunduğundan kalp ve damar sağlığına çok faydalı bir besindir. Bu besin içerikleri sayesinde domates kanı temizler ve damar tıkanıklığını önler.
  • Lezzetli ve sulu yapıya sahip olan domates, vücuttan toksinleri dışarı atarak sıkça idrara çıkmayı sağlar. Aynı zamanda mesane kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Domatesin bir diğer faydası ise yaz aylarında bolca güneş ışınlarına maruz kalan cildi koruma özelliğinin olmasıdır. Bu yüzden yaz aylarında güneşe maruz kalan kişiler tarafından sıkça tüketilmektedir.
  • Domatesin içeriğindeki C vitamini likopen, lutein, karoten ve flavanoidler gibi fitokimyasallar bulunur. Bu fitokimyasallar ve yüksek antioksidanlar sayesinde domates kanser hastalıklarına karşı kalkan olur.

Domatesin Zararları Nelerdir?

Her şeyde olduğu gibi domatesi de dozunda tüketmenin faydaları bulunmaktadır. Aksi taktirde yan etkilere neden olabilir. Domatesin bazı yan etkileri şunlardır;

  • Aşırı miktarda tüketilen domates, deride kızarıklık, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Domates aşırı tüketildiğinde içerisindeki oksalat maddesi, böbrek kumuna ve böbrek taşı oluşumuna yol açabilir.
  • Domates aşırı tüketildiğinde içerisindeki asitten dolayı, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Hassas mide yapısında sahip olan kimselerin, domatesi aşırı tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
  •  Fazla domates tüketimi sonucu eklem ağrılarına, karın kramplarına, ve ishale neden olabilir.
  • Son olarak çok fazla domates tüketen kişilerde cilt rengi solması görülmektedir. Bu yüzden her besini kararında tüketmeli, aşırı miktarda tüketmekten kaçınmalıdır.